1515
Annons

Räntor och valutor: <br />Tyskland lyfter euron<br />

Riskaptiten generellt har fått sig en skjuts av att Tysklands förbundskansler Angela Merkel på torsdagskvällen förklarade att Tyskland stödjer ECB:s förslag om att köpa statsobligationer.

Euron stärks på bred front samtidigt som marknadsräntorna i USA och Europas kärna stiger. USA-börserna steg på torsdagen, utvecklingen i Asien var lite blandad och Europabörserna öppnar upp.

Svenska marknadsräntor stiger svagt i längre löptider och den tioåriga statsobligationsräntan är strax efter öppning upp 1 punkt till 1,52 procent. Den tyska tioårsräntan stiger samtidigt 1 punkt till 1,53 procent.

"Sentimentet verkar ha stöttats av vissa lugnande kommenterar från Tysklands förbundskansler Merkel", skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev.

Angela Merkel sade vid en pressträff i Kanada att ECB:s förslag om obligationsköp är "helt i linje" med Tysklands hållning.

"På många områden känner vi att vi är på rätt väg", sade hon och tillade att beslutsfattare i euroområdet "känner ett åtagande att göra allt vi kan för att bevara euron".

Samtidigt sade Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja till Daily Telegraph att Finland förbereder sig för att euroområdet kan komma att brytas upp. Han sade att ingen i Finland vill detta, "men vi måste vara förberedda". Han sade också att Finland inte kan kompromissa med att lånen från räddningsfonderna EFSF och ESM ska vara seniora.

Finlands Europaminister Alexander Stubb sade på fredagsmorgonen att landet till 100 procent står bakom euron och att utrikesministerns spekulation om en uppbrytning av euron inte återspeglar den finländska regeringens position.

Här hemma visade Arbetsförmedlingens statistik att arbetslösheten i juli var 4,6 procent.

"Utfallet för juli visar på en arbetsmarknad där förändringarna har varit små hittills i år, trots en bekymmersam utveckling i delar av vår omvärld", sade Arbetsförmedlingens analyschef Clas Olsson i en kommentar.

Han tog själv främst fasta på att närmare 39.000 personer gick från Arbetsförmedlingen till arbete i juli, nästan 6.000 fler än för ett år sedan.

Klockan 9.30 släpper SCB statistik över industrins lager och kapacitetsutnyttjande under det andra kvartalet, där lagerstatistiken ger ledtrådar för eventuella revideringar av det andra kvartalets överraskande starka BNP. På lördag sommartalar statsminister Fredrik Reinfeldt i Gustavsberg.

På fredagens Europaagenda står euroområdets bytesbalans och handelsbalans i juni.

De amerikanska marknadsräntorna steg på torsdagskvällen med god riskaptit som stöttades av Angela Merkel och att antalet bygglov i juli steg till den högsta nivån på fyra år, vilket dämpar förväntningarna på ytterligare stimulanser från Federal Reserve. Ränteuppgången har sedan gröpts ur något under natten och sammantaget har den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan stigit 4 punkter till 1,83 procent, från torsdagens svenska stängning.

Klockan 15.55 i eftermiddag kommer preliminärt Michigan-index i augusti, som enligt Bloomberg News enkät väntas ha sjunkit marginellt till 72,2 från 72,3 i juli.

"Trenden i konsumentförtroendet framöver kommer att vara viktigt för att bedöma trenden i konsumtionen för andra halvåret", skriver Deutsche Bank i ett marknadsbrev som tror att Michigan-index stiger till 73,0 och dessutom ser uppåtrisker efter den solida detaljhandelsstatistiken tidigare i veckan.

Klockan 16 kommer ledande indikatorer för juli, där analytikerna tror på en uppgång med 0,2 procent efter en nedgång med 0,3 procent i juni.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1,237 mot dollarn från 1,233 vid svensk stängning på torsdagen. Euron stärks även mot yenen och handlas nära de starkaste nivåerna på sex veckor mot den japanska valutan.

Angela Merkels signaler om att Tyskland ställer sig bakom ECB:s krisbekämpning pekas ut som förklaringen till eurons styrka.

"Vi börjar se tidiga tecken på att vissa riktiga framsteg görs i euroområdet. Vi ser att euron kommer att återhämta sig något de kommande månaderna", sade Andrew Salter, valutastrateg vid Australia & New Zealand Banking Group i Sydney, till Bloomberg News.

Den svenska kronan har under natten försvagats 3 öre mot euron till 8,29 och 1 öre mot dollarn till 6,71.

Noteringar 09:10
USD/SEK 5,163889 (6,6954) Statsobl 2y 0,91 -0,91
EUR/SEK 2,370833 (8,2582) Statsobl 10y 1,52 -1,51
EUR/USD 1,684722 (1,2333) Räntegap/ty -1 (-1)
US obl 10y 1,83 -1,79 Tysk obl 10y 1,53 -1,52


Innehåll från RISMAAnnons

Systematisera ESG-arbetet med banbrytande teknologi från RISMA

Det var inte länge sedan som socialt, miljömässigt ansvar och bolagsstyrning sågs som en eftertanke – idag är det närmast en hygienfaktor. Med RISMAs ESG-verktyg får företag därför hjälp med att strukturera processer och policyer för att effektivt hantera och kontrollera alla ESG-initiativ i hela organisationen och även omsätta hållbarhetsstrategin till handling.

ESG – Environmental, Social and Governance – är en tätt sammanflätad del av de flesta framgångsrika företags affärsstrategier. Detta till trots kämpar många moderna bolag med att utforma en systematisk approach för att arbeta med dessa frågor.

– Den digitala mognaden ökar, men marknaden ser hur allt fler trender och normer snabbt övergår till att bli regelverk och direktiv – och många hänger inte med. Att ha rätt systemstöd för att kunna möta den snabba utvecklingen blir därför i princip ett måste. Har man ett ramverk att arbeta inom blir det lättare att rikta sina insatser – något som blev tydligt då FN presenterade sina globala mål – men då ökar också behovet av systemstöd, konstaterar Kasper Holton Hülsen, Chief Market Development Officer hos GRC-specialisten RISMA.

Behöver demokratiseras

Traditionellt har många satt sin lit till en uppsjö av Excelark, men ju högre krav som ställs på dokumentering och regelefterlevnad, desto mer komplext blir ESG-arbetet. Därmed ökar också vikten av att förankra ESG-tänket inom hela organisationen. 

– ESG har blivit en viktig ingrediens i affärsmodellen och behöver finnas i hela kedjan, inklusive leverantörer och partners. Annars kan det bli konsekvenser både för företagets fundamentala SLO – Social License to Operate i lokalsamhället – såväl som i resultaträkningen. Därför behöver man bygga en infrastruktur där ESG delegeras och demokratiseras hos medarbetarna, förklarar Oskar Sinha, Vice President New Markets and Growth Strategy. 

Banbrytande ESG-verktyg

Det är här RISMA kommer in – bolagets banbrytande ESG-verktyg hjälper till att överbrygga gapet mellan det strategiska och operationella för att verksamheter ska kunna fokusera även på varför utan också hur och vad. 

– Det komplexa arbetet med att spåra data och processer tvärs över avdelningar blir snabbt en oöverskådlig arbetsuppgift. Det är samtidigt ineffektivt och enormt tidskrävande. Med stöd av rätt teknologi förenklas detta arbete väsentligt där information centraliseras, ramverken är inbyggda och risker utvärderas och hanteras kontinuerligt, avslutar Oskar och Kasper. 

 

Läs mer om RISMAs ESG-lösningar 

Läs mer om RISMAs GRC-lösningar 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RISMA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?