Annons

Stockholmsbörsen: Kvar nära nollan<br />

Stockholmsbörsen noterade i likhet med de ledande europeiska handelsplatserna enbart smärre indexrörelse på torsdagen, inför eftermiddagens USA-statistik. NCC och Kungsleden backade båda efter rapporter.

"Framför oss i dag har vi, från USA, Philly Fed för augusti som en höjdpunkt tillsammans med veckovis jobbdata och juli månads bostadsbyggande samt bygglov", konstaterar Deutsche Bank i ett dagligt marknadsbrev till kunder.

Stockholmsbörsens OMXS30-index noterades 0,2 procent ned till indexnivån 1.073,2, klockan 13.45. Omsättningen var 2,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-X samt Turquoise var den sommarlåga 3,4 miljarder.

De fyra svenska storbankerna tyngde indexutvecklingen på marginalen med 0,2 till 0,8 procents nedgång. Inom OMXS30 tappade Swedish Match vidare knappa 2 procent.

Electrolux steg 1,1 procent. Leveranser av de sex största vitvarukategorierna på den för bolaget viktiga nordamerikanska marknaden (AHAM 6) ökade med 1,1 procent i juli, jämfört med samma månad 2011. Detta innebar positiva AHAM-siffror för den tredje raka månaden.

NCC föll tillbaka 5,5 procent efter ett rörelseresultat som enbart var 517 miljoner kronor i det andra kvartalet (545). Väntat var 711 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning. Projektnedskrivningar belastade byggverksamhetens resultat i Sverige, enligt rapporten.

"Vi fick några projektnedskrivningar i Sverige som jag gärna hade varit utan, men det är sådant som inträffar någon gång emellanåt och tyvärr inträffade det i det här kvartalet", säger vd Peter Wågström till Nyhetsbyrån Direkt.

Bostadsstarterna till privatkund i Sverige mer än halverades i årstakt i det andra kvartalet, något som tyngde JM-aktien som var 2,2 procent ned. JM rapporterar om en vecka.

På rapportfronten var vidare Kungsleden och Probi båda knappa 5 procent lägre. Concordia och Fagerhult noterades båda dryga 3 procent nedåt medan problembolaget Nordic Mines (ned dryga 80 procent sedan årsskiftet) steg knappa 4 procent.

PA Resources hade fallit 11,4 procent strax efter lunch på torsdagen. Läget är så allvarligt att innehavarna av obligationer och konvertibellån har skäl att ifrågasätta om de någonsin kan få tillbaka sina pengar. Bakom den svåra situationen ligger att dyrt lånade pengar använts för tunga investeringar i vanskliga oljeprojekt, skriver Aktiespararen i denna månads nummer. PA Resources siktar på att nå en långsiktig finansieringslösning under det fjärde kvartalet, uppger oljebolagets vd Bo Askvik för Nyhetsbyrån Direkt.

Nordnet, Bure, Africa Oil och Wise steg 0,5, 5,0, 3,5 och 5,9 procent efter köprekommendationer i Aktiespararen.

På räntemarknaden har, på torsdagen, amerikansk tioårig statspappersränta ånyo letat sig över 1,80 procent för första gången sedan i mitten av maj. På valutamarknaden har samtidigt den "säkra hamnen" yenen försvagats mot dollarn i spåren av att bättre amerikansk statistik medfört nedjusterade förväntningar på nya lättnader från Federal Reserve.

Nya ledtrådar om tillståndet i den amerikanska ekonomin kommer redan klockan 14.30 då antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha ökat 4.000 personer till 365.000 under föregående vecka. Bostadsbyggandet spås ha minskat med 0,5 procent och antalet bygglov ha ökat 1,2 procent under juli. Klockan 16.00 väntas Philadelphia Fed Index visa på en uppgång till -5,0 i augusti, från -12,9 i juli, enligt Bloomberg News enkäter bland analytiker. USA-terminerna hade tickat upp mellan 0,1 och 0,2 procent, ett par timmar före amerikansk öppning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?