1515
Annons

Stockholmsbörsen: Kvar nära nollan<br />

Stockholmsbörsen noterade i likhet med de ledande europeiska handelsplatserna enbart smärre indexrörelse på torsdagen, inför eftermiddagens USA-statistik. NCC och Kungsleden backade båda efter rapporter.

"Framför oss i dag har vi, från USA, Philly Fed för augusti som en höjdpunkt tillsammans med veckovis jobbdata och juli månads bostadsbyggande samt bygglov", konstaterar Deutsche Bank i ett dagligt marknadsbrev till kunder.

Stockholmsbörsens OMXS30-index noterades 0,2 procent ned till indexnivån 1.073,2, klockan 13.45. Omsättningen var 2,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-X samt Turquoise var den sommarlåga 3,4 miljarder.

De fyra svenska storbankerna tyngde indexutvecklingen på marginalen med 0,2 till 0,8 procents nedgång. Inom OMXS30 tappade Swedish Match vidare knappa 2 procent.

Electrolux steg 1,1 procent. Leveranser av de sex största vitvarukategorierna på den för bolaget viktiga nordamerikanska marknaden (AHAM 6) ökade med 1,1 procent i juli, jämfört med samma månad 2011. Detta innebar positiva AHAM-siffror för den tredje raka månaden.

NCC föll tillbaka 5,5 procent efter ett rörelseresultat som enbart var 517 miljoner kronor i det andra kvartalet (545). Väntat var 711 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning. Projektnedskrivningar belastade byggverksamhetens resultat i Sverige, enligt rapporten.

"Vi fick några projektnedskrivningar i Sverige som jag gärna hade varit utan, men det är sådant som inträffar någon gång emellanåt och tyvärr inträffade det i det här kvartalet", säger vd Peter Wågström till Nyhetsbyrån Direkt.

Bostadsstarterna till privatkund i Sverige mer än halverades i årstakt i det andra kvartalet, något som tyngde JM-aktien som var 2,2 procent ned. JM rapporterar om en vecka.

På rapportfronten var vidare Kungsleden och Probi båda knappa 5 procent lägre. Concordia och Fagerhult noterades båda dryga 3 procent nedåt medan problembolaget Nordic Mines (ned dryga 80 procent sedan årsskiftet) steg knappa 4 procent.

PA Resources hade fallit 11,4 procent strax efter lunch på torsdagen. Läget är så allvarligt att innehavarna av obligationer och konvertibellån har skäl att ifrågasätta om de någonsin kan få tillbaka sina pengar. Bakom den svåra situationen ligger att dyrt lånade pengar använts för tunga investeringar i vanskliga oljeprojekt, skriver Aktiespararen i denna månads nummer. PA Resources siktar på att nå en långsiktig finansieringslösning under det fjärde kvartalet, uppger oljebolagets vd Bo Askvik för Nyhetsbyrån Direkt.

Nordnet, Bure, Africa Oil och Wise steg 0,5, 5,0, 3,5 och 5,9 procent efter köprekommendationer i Aktiespararen.

På räntemarknaden har, på torsdagen, amerikansk tioårig statspappersränta ånyo letat sig över 1,80 procent för första gången sedan i mitten av maj. På valutamarknaden har samtidigt den "säkra hamnen" yenen försvagats mot dollarn i spåren av att bättre amerikansk statistik medfört nedjusterade förväntningar på nya lättnader från Federal Reserve.

Nya ledtrådar om tillståndet i den amerikanska ekonomin kommer redan klockan 14.30 då antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha ökat 4.000 personer till 365.000 under föregående vecka. Bostadsbyggandet spås ha minskat med 0,5 procent och antalet bygglov ha ökat 1,2 procent under juli. Klockan 16.00 väntas Philadelphia Fed Index visa på en uppgång till -5,0 i augusti, från -12,9 i juli, enligt Bloomberg News enkäter bland analytiker. USA-terminerna hade tickat upp mellan 0,1 och 0,2 procent, ett par timmar före amerikansk öppning.


Ryssland inför permanent förbud för Biden att resa in i landet

Rysslands utrikesdepartement har publicerat en lista med hundratals fler personer från USA som permanent förbjuds från att resa in i Ryssland.

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Manuel Balce Ceneta

En av de 963 namnen på listan är USA:s president Joe Biden, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Åtgärden är ett svar på sanktioner som USA infört mot Ryssland.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?