Annons

Stockholmsbörsen: Glad start väntas<br />

Europaterminerna pekar mot en öppning något över nollstrecket på torsdagen. Kring klockan 8.40 var terminerna för Eurostoxx 50, franska CAC 40 och tyska DAX samtliga 0,2 procent högre.

På bolagsfronten rapporterade NCC ett rörelseresultat som enbart var 517 miljoner kronor i det andra kvartalet (545). Väntat var 711 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning. Projektnedskrivningar belastade byggverksamhetens resultat i Sverige, enligt rapporten.

Leveranser av de sex största vitvarukategorierna i den för Electrolux viktiga marknaden Nordamerika (AHAM 6) ökade med 1,1 procent i juli, jämfört med samma månad 2011. Kategorin All Major Appliances var upp 6,3 procent.

Problemtyngda guldbolaget Nordic Mines redovisade ett resultat efter skatt om -18,5 miljoner kronor (4,7) för det andra kvartalet. I rapporten framkom att prospekteringsborrningarna i Finland utökas under hösten.

Läget i PA Resources är så allvarligt att innehavarna av obligationer och konvertibellån har skäl att ifrågasätta om de någonsin kan få tillbaka sina pengar. Bakom den svåra situationen ligger att dyrt lånade pengar använts för tunga investeringar i vanskliga oljeprojekt, skriver tidningen Aktiespararen i denna månads nummer.

Aktiespararen rekommenderar i samma veva köp av Africa Oil, Nordnet, Bure samt Wise. Däremot bör investerare vänta med Mangold, enligt Aktiespararen.

Handelsbanken har höjt rekommendationen för Bure Equity till köp, från tidigare öka. Nordea har i sin tur sänkt New Wave till behåll, från tidigare köp.

På makrofronten sade Kinas premiärminister Wen Jiabao att en dämpad inflation tillåter mer utrymme för att justera penningpolitiken och positiva tecken börjar synas i ekonomin.

Kinadata visade att de utländska direktinvesteringarna i minskade med 8,7 procent i juli, jämfört med samma månad föregående år. I juni minskade investeringarna med 6,9 procent jämfört med samma månad föregående år. Den ekonomiska nedgången i Europa tynger Kinas export rejält och utsikterna för landets export under årets andra halva ser än värre ut, sade Shen Danyang, talesman för Kinas handelsdepartement.

Från Europa väntar under förmiddagen KPI-data för euroområdet samt detaljhandel från Storbritannien.

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av antalet nyanmälda arbetslösa under förra veckan, bostadsbyggandet i juli samt Philadelphia Fed index. USA-terminerna noterades kring 0,2 procent uppåt på torsdagsmorgonen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?