1515
Annons

Stockholmsbörsen: Glad start väntas<br />

Europaterminerna pekar mot en öppning något över nollstrecket på torsdagen. Kring klockan 8.40 var terminerna för Eurostoxx 50, franska CAC 40 och tyska DAX samtliga 0,2 procent högre.

På bolagsfronten rapporterade NCC ett rörelseresultat som enbart var 517 miljoner kronor i det andra kvartalet (545). Väntat var 711 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning. Projektnedskrivningar belastade byggverksamhetens resultat i Sverige, enligt rapporten.

Leveranser av de sex största vitvarukategorierna i den för Electrolux viktiga marknaden Nordamerika (AHAM 6) ökade med 1,1 procent i juli, jämfört med samma månad 2011. Kategorin All Major Appliances var upp 6,3 procent.

Problemtyngda guldbolaget Nordic Mines redovisade ett resultat efter skatt om -18,5 miljoner kronor (4,7) för det andra kvartalet. I rapporten framkom att prospekteringsborrningarna i Finland utökas under hösten.

Läget i PA Resources är så allvarligt att innehavarna av obligationer och konvertibellån har skäl att ifrågasätta om de någonsin kan få tillbaka sina pengar. Bakom den svåra situationen ligger att dyrt lånade pengar använts för tunga investeringar i vanskliga oljeprojekt, skriver tidningen Aktiespararen i denna månads nummer.

Aktiespararen rekommenderar i samma veva köp av Africa Oil, Nordnet, Bure samt Wise. Däremot bör investerare vänta med Mangold, enligt Aktiespararen.

Handelsbanken har höjt rekommendationen för Bure Equity till köp, från tidigare öka. Nordea har i sin tur sänkt New Wave till behåll, från tidigare köp.

På makrofronten sade Kinas premiärminister Wen Jiabao att en dämpad inflation tillåter mer utrymme för att justera penningpolitiken och positiva tecken börjar synas i ekonomin.

Kinadata visade att de utländska direktinvesteringarna i minskade med 8,7 procent i juli, jämfört med samma månad föregående år. I juni minskade investeringarna med 6,9 procent jämfört med samma månad föregående år. Den ekonomiska nedgången i Europa tynger Kinas export rejält och utsikterna för landets export under årets andra halva ser än värre ut, sade Shen Danyang, talesman för Kinas handelsdepartement.

Från Europa väntar under förmiddagen KPI-data för euroområdet samt detaljhandel från Storbritannien.

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av antalet nyanmälda arbetslösa under förra veckan, bostadsbyggandet i juli samt Philadelphia Fed index. USA-terminerna noterades kring 0,2 procent uppåt på torsdagsmorgonen.


Innehåll från ISRAnnons

Nasalt vaccin i pulverform – gör dagens kylkedja för vaccin överflödig

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett covid-19-vaccin som bereds i pulverform för nasal administration. 

Under 2020 och 2021 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och även covid-19. I ett nytt projekt, som bland annat finansieras av Vinnova, har ISR:s arbete med utvecklande av vaccinationsplattform mot luftburna virus accelererats, med covid-19 som första vaccinkandidat. 

Nasal administrering

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation via en inhalationsprodukt utvecklad av företaget Iconovo AB. Under 2021 har flera viktiga avtal slutits, i syfte att säkerställa storskalig produktion.

– Nu när det prekliniska programmet på slutberedningen är genomfört, förbereder vi oss för start av det kliniska prövningsprogrammet under 2022. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential – även för i dag förekommande och framtida mutationer, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger: 

– Då nästan alla andra vacciner måste hanteras i kylkedja, vid exakt rätt temperatur, begränsar logistiken av vaccin många aktörer i användandet – ISR:s nasala vaccin i pulverform eliminerar det problemet!

Utvecklar hiv-medicin

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat, har ISR under 2021 inlett kliniska studier på två centra – i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första halvåret 2022 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger: 

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa.

Behandling mot hepatit B

I början av 2020 slöt ISR dessutom avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är att utveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. 

Arbete pågår nu intensivt med att fatta strategiska beslut kring den fortsatta kliniska utvecklingen.

– Anledningen till att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett, säger Ola Winqvist och avslutar:

– Vår utvecklingsportfölj har ett brett anslag, där immunsystemet alltid är i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2022 – där det finns en enorm marknad globalt.

Om ISR Immune System Regulation:
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. 

Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. 

Läs mer om ISR här 

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?