1515

Råvaror: Oljepriset stiger<br />

Råvaruprisernas utveckling var oregelbunden på onsdagen, där råolja och ädelmetaller var högre medan basmetallpriserna sjönk.

Vid klockan 18.30 var WTI-oljan i första termin upp 0,26 dollar till 93,69 dollar per fat, medan Brent noterades 1,11 dollar högre på 115,14 dollar per fat.

Oljepriserna stöddes av onsdagens veckovisa rapport från USA:s energidepartement, DOE, vilken visade att de amerikanska lagren av råolja minskat med mer än väntat under den gångna veckan. Även lagren av bensin minskade med mer än väntat, medan destillat noterade en oväntad lagerökning.

"Minskningen i råoljelagren är större än väntat, en reaktion uppåt var att vänta och det fick vi", sa Addison Armstrong, forskningsansvarig vid Tradition Energy, till Bloomberg News.

Bland basmetallerna var kopparns tremånaderstermin ned 18 dollar till 7.397 dollar per ton, medan zinkpriset var 17 dollar lägre på 1.803.

Onsdagens ekonomiska makrosiffror bjöd på blandade signaler. En rapport från Federal Reserve visade under dagen att den amerikanska industriproduktionen stigit med något mer än väntat under juli. Samtidigt pekade andra siffror på att affärsförhållandena för industrin i delstaten New York oväntat försämrades i augusti jämfört med månaden före.

På ädelmetallmarknaden noterade spotpriset på guld en uppgång på drygt 5 dollar till cirka 1.604 dollar per uns, medan silvret var oförändrat på 27,82.

Kommentarer från marknadsaktörer härledde uppgången i guld till onsdagens amerikanska inflationsrapport, där KPI sekventiellt var oförändrat. Analytikernas förväntningar pekade inför rapporten på stigande konsumentpriser, enligt Bloomberg News.

"KPI-siffrorna har röjt ett hinder ur vägen mot nyheter på stimulansfronten", sa David Meger, ansvarig för metallhandeln vid Vision Financial Markets, till Bloomberg News med anledning av guldpriset.

Noteringar kl 18.30
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  +0,26 USD  93,69
Brent, första termin  +1,11 USD  115,14Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -18 USD  7.397
Zink  -17 USD  1.803
Aluminium  -19 USD  1.838
Nickel  -150 USD  15.320
Bly  -28 USD  1.827
Tenn  +15 USD  18.290Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  +4,70 USD  1.603,75
Silver  +0,0000 USD  27,82Jordbruksråvaror (pris/pund, decembertermin)
Bomull  +0,0091 USD  0,7300


Innehåll från NordloAnnons

Varför är det viktigt att prioritera IT-säkerhet?

De senaste fem åren har IT-säkerheten fått ett helt annat utrymme inom en verksamhet. Tidigare var det något nödvändigt ont som ofta kom in sent och säkerhetsansvariga upplevdes som negativa nej-sägare. Numera är det något helt annat och IT-säkerhetsarbetet är otroligt brett och kan hantera frågor, utöver det rent tekniska. Allt från regulatoriska och juridiska frågor till användarbeteende.

När företag idag blir allt mer digitaliserade, med sparande av information i molnet, avtal som signeras digitalt och möten online, är ett uppdaterat skydd för digitala tillgångar ett måste. Samtidigt är det viktigt att kunna hantera och upptäcka säkerhetshot och intrång snabbt samt att ha rätt kompetens för att begränsa och återställa eventuell skada. 

Rätt IT-lösningar kan förbättra ett företags verksamhet och skapa en mer effektiv arbetsmiljö för medarbetarna. Genom ett nära samarbete skapar Nordiska IT- och digitaliseringspartnern Nordlo en förståelse för kundens verksamhet, hotbild och skyddsvärde, och kan hjälpa dem bygga en verksamhet rustad för framtiden. En väl implementerad och proaktiv IT-säkerhet är en viktig del av arbetet och Nordlo har stor kunskap om hur säkerhetsutmaningar för företag och offentlig verksamhet hanteras på regional, nationell och internationell nivå.

– Det svåraste idag är att upptäcka hotet och enligt en rapport från IBM är genomsnittstiden att upptäcka ett intrång hela 280 dagar. För oss är det viktigt att bygga ett långsiktigt strategiskt IT-säkerhetsarbete tillsammans med våra kunder för att arbeta preventivt mot cyberhot. Därför jobbar vi med ett säkerhetsforum som via regelbundna träffar med kunden ger oss en tydlig behovsbild, vilket är viktigt då hotbilden konstant förändras, säger Mattias Jadesköld, IT Architect at Nordlo. 

Nyckeln till Nordlos framgång är just den nära relationen som skapas till kunden, de har alltid människan och dess utmaningar på arbetsplatsen i fokus. Leveransen till kund baseras på det faktiska behov som finns och bryts ner till olika tjänster så som säkerhetsanalyser, risk assessment och penetrationstester samt genom upprättande av en security baseline, IT-Policy och medarbetarutbildningar. 

– Som rådgivande partner fokuserar vårt IT-säkerhetsteam på fem områden: identifiera och förebygga, förhindra, upptäcka, begränsa samt återställa. Vi jobbar för att bygga upp det som varje unik kund behöver i en skalbar lösning som kan anpassas om och när behovet förändras, förklarar Mattias Jadesköld.

IT-säkerhet är en färskvara som kräver att man regelbundet diskuterar nuläge och framtida potentiell hotbild. Genom att utgå från ett IT-säkerhetsforum som sätts upp tillsammans med kund prioriteras IT-säkerheten och blir en integrerad del av hela verksamheten. 

– Forumet har regelbundna träffar där vi diskuterar säkerhetsläget på en övergripande nivå. Dels saker som pågår i kundens projekt som påverkar säkerheten, men framför allt sådant som händer i omvärlden. Vi ser hur det påverkar förståelsen för hur IT påverkar alla avdelningar, så som att informationssäkerhet är nära företagets legala funktion exempelvis, säger Mattias Jadesköld. 

Läs mer på Nordlo.com 

Om oss

Nordlo erbjuder IT- och digitaliseringstjänster till företag och offentlig verksamhet i Norden, på regional, nationell och internationell nivå. Med strategisk rådgivning, ett nära samarbete och med ansvarsfulla val av innovativ teknik hjälper Nordlo kunderna att driva digitaliseringen framåt. Nordlo har över 740 medarbetare på 41 orter i Sverige och Norge, omsättningen uppgick år 2020 till 1,4 miljarder SEK.

Mer från Nordlo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordlo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?