1515
Annons

Råvaror: Uppgången håller i sig<br />

Priserna på råvaror behöll sina begränsade uppgångar på tisdagsmorgonen, efter att en rad makroekonomisk statistik inte lyckats ge avtryck på marknaderna.

På råoljemarknaden har priserna på benchmarkkontrakten stärkts under tisdagsmorgonen. Vid klockan 8.55 visade WTI en uppgång på 0,45 dollar till 93,18 dollar per fat, medan Brent var upp 0,29 dollar till 113,98.

Brent hade därmed stigit till den högsta nivån sedan inledningen av maj. På måndagen trotsade Brent det allmänna negativa sentimentet på marknaderna och noterade uppgångar, efter uppgifter i israelisk media om att landet nu allvarligt överväger en militär insats mot Iran. En tidning rapporterade till och med att en attack kan komma så snart som innan det amerikanska presidentvalet i november.

Vidare har priset på Brent den senaste tiden också fått stöd av ett stramt utbud i Nordsjön, där oljan utvinns. Detta har fått en del analytiker att fråga sig om det inte finns någon benchmark som bättre kan återspegla den globala utbud/efterfrågan.

"Vi behöver en bättre global benchmark för råolja än Brent. Det här är den viktigaste råvaran i världen, och den påverkar stora ekonomier. Därför borde vi ha en benchmark som bättre återspeglar det globala utbudet och efterfrågan", sade Torbjörn Kjus, oljeanalytiker vid DNB Nor till Wall Street Journal.

Samma klagomål framfördes mot West Texas Intermediate vid årsskiftet 2010/2011, då Brent sågs som ett klart bättre alternativ vilket gjorde att marknaden riktade fokus mot den som benchmark.

Men nu situationen är annorlunda, eftersom det inte finns något bättre alternativ att välja mellan. Till Wall Street Journal uppger handlare och företrädare inom oljeindustrin att Brent är den bästa marknaden har, på grund av att andra benchmark-oljor också påverkas av lokala faktorer eller handlas i mindre utsträckning än Brent.

På tisdagen publicerar American Petroleum Institute, API, statistik över de amerikanska oljelagren. Inför den officiella rapporten, som publiceras på onsdag, räknar analytiker med att råoljelagren ska ha sjunkit 1,8 miljoner fat, medan bensin- och destillatlagren beräknas ha minskat med 2,1 respektive 0,3 miljoner.

Royal Dutch Shell släckte en brand vid sitt Martinez-raffinaderi i norra Kalifornien på måndagskvällen, en vecka efter incidenten vid Chevrons raffinaderi i samma delstat som då bidrog till att dra upp oljepriset.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange noterades mindre rörelser högre på tisdagen, där kopparns tremånaderstermin visade en uppgång för första gången på fem dagar. Kopparn steg 45 dollar till 7.440 dollar per ton, medan zinken ökade 11 dollar till 1.830.

Tisdagen är fullspäckad av makroekonomisk statistik, detaljhandelsförsäljning i USA som publiceras klockan 14.30.

"Den amerikanska detaljhandeln kommer att bli en intressant siffra eftersom det kommer att ge insikt i huruvida förbättringen som vi såg i sysselsättningstillväxten faktiskt är en indikation på en förbättring i förtroendet", sade Ric Spooner, chefmarknadsanalytiker vid CMC Markets till Bloomberg News.

Statistik över BNP-utvecklingen i euroområdet kom in enligt förväntningarna och ett tyskt ZEW-index något sämre än väntat, utan någon betydande påverkan på marknadsutvecklingen.

Bland ädelmetallerna noterade spotpriset på guld en uppgång på 4 dollar till knappt 1.614 dollar per uns. Silvret var samtidigt upp 0,12 dollar till 27,93. Guldet har visat extremt små rörelser den senaste tiden, och inte rört sig över 1 procent sedan 25 juli.

"Guldpriset vägrar att röra på sig: visserligen håller den sig kvar över den psykologiskt viktiga nivån på 1.600 dollar per uns - men den verkar inte kunna lyfta särskilt mycket högre över denna nivå", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Noteringar klockan 11.35:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:38 USD 93:11
Brent, första termin +0:31 USD 113:91
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar +45 USD 7.440
Zink +11 USD 1.830
Aluminium -1 USD 1.856
Nickel +148 USD 15.523
Bly +12 USD 1.869
Tenn +230 USD 17.930
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +3:95 USD 1.613:70
Silver +0:1225 USD 27:93
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull +0:0091 USD 0:7260


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Så kan industri och offentlig sektor sänka sina elkostnader

Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Energiomställningen påverkar hela samhället i grunden och som en konsekvens av detta växer behovet av både konsulter och systemleverantörer som stöttar företag i den komplexa elaffären. Energy Sourcing Technology står bakom den första SaaS-lösningen som omfattar ett komplett affärssystem för inköp av el.

– Vi är en del i ett helt nytt leverantörssegment som vill skapa transparens och hjälpa industri och offentlig sektor att sänka sina elkostnader, säger Magnus Kjellin, vd och grundare på bolaget.

Ta kontroll över din elaffär

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären. Automatiserade lösningar och beslutsunderlag ökar transparensen och hjälper inköpare att se att elpriset och leveransen faktiskt stämmer. Nyckeln är bl.a. det nära samarbetet med kunderna och oberoendet från marknadens elleverantörer.

– Att ha kontroll över alla delar i elaffären är inte längre omöjligt eller tidskrävande. Vi ser till att de får full insyn i affären och tydliga rapporter som underlättar deras revisioner, säger Magnus Kjellin och berättar att de har utvecklat en SaaS-lösning som sätter kunden i förarsätet.

SaaS står för software-as-a-service och innebär programvara som molntjänst till skillnad från ett traditionellt system som körs med en lokal installation.

Han jämför situationen med den som tidigare rådde på den svenska betalmarknaden som förändrades i snabb takt, när nya aktörer med digital teknik och nytänkande skapade nya affärslösningar.

Smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer

Energy Sourcing Technologys nya affärssystem fokuserar på att skapa smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer.

– Med systemet bygger vi bort manuella rutiner och excellösningar samt möjliggör kostnadsbesparingar. Det är först när alla organisatoriska funktioner får möjlighet att både påverka och styra elinköpet, som till exempel med hjälp av uppföljning och kontroll, som affären blir långsiktig och professionellt hanterad, säger han.

I dag erbjuder många elleverantörer fint förpackade tjänster vilket gör att många kunder tycker att det är enkelt att skylla på dem när avtalet inte lever upp till deras krav. Men Magnus Kjellin betonar att även industri och offentlig sektor har ett ansvar.

– Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare på grund av bestämmelsernas formuleringar. Skillnaden mellan ett dåligt formulerat avtal och ett bra och balanserat avtal kan motsvara upp till tio procent av den totala elkostnaden. Lägger man till avsaknad av ett affärssystem för att styra och följa upp elinköpet och elavtalet finns det ytterligare, förutom kostnadssänkningar, också process- och riskhanteringsmässiga vinster.

”Tar elaffären till en helt ny nivå”

I dag fokuserar Energy Sourcing Technology på den svenska marknaden, men de har redan lämnat offerter till utländska kunder. Inom något år beräknas deras omsättning vara lika stor i Sverige som i övriga Europa.

– Hos oss finns det både erfarenhet och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grunden för Energy Sourcing Technology.

Han vill också uppmärksamma både industri och offentlig sektor på de utmaningar som väntar under den samhällsomvälvande energiomställningen.

– Under de kommande fem till tio åren kommer marknaden att växa, både i volym och i komplexitet. För elinköpare som inte har byggt upp sina egna rutiner, processer och stödsystem för hantering av elaffären väntar en tuff tid, säger Magnus Kjellin.

För dig som ansvarar för inköp av el inom industri, i offentlig verksamhet eller för fastighetsbolag – läs här.

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?