Annons

Råvaror: Uppgången håller i sig<br />

Priserna på råvaror behöll sina begränsade uppgångar på tisdagsmorgonen, efter att en rad makroekonomisk statistik inte lyckats ge avtryck på marknaderna.

På råoljemarknaden har priserna på benchmarkkontrakten stärkts under tisdagsmorgonen. Vid klockan 8.55 visade WTI en uppgång på 0,45 dollar till 93,18 dollar per fat, medan Brent var upp 0,29 dollar till 113,98.

Brent hade därmed stigit till den högsta nivån sedan inledningen av maj. På måndagen trotsade Brent det allmänna negativa sentimentet på marknaderna och noterade uppgångar, efter uppgifter i israelisk media om att landet nu allvarligt överväger en militär insats mot Iran. En tidning rapporterade till och med att en attack kan komma så snart som innan det amerikanska presidentvalet i november.

Vidare har priset på Brent den senaste tiden också fått stöd av ett stramt utbud i Nordsjön, där oljan utvinns. Detta har fått en del analytiker att fråga sig om det inte finns någon benchmark som bättre kan återspegla den globala utbud/efterfrågan.

"Vi behöver en bättre global benchmark för råolja än Brent. Det här är den viktigaste råvaran i världen, och den påverkar stora ekonomier. Därför borde vi ha en benchmark som bättre återspeglar det globala utbudet och efterfrågan", sade Torbjörn Kjus, oljeanalytiker vid DNB Nor till Wall Street Journal.

Samma klagomål framfördes mot West Texas Intermediate vid årsskiftet 2010/2011, då Brent sågs som ett klart bättre alternativ vilket gjorde att marknaden riktade fokus mot den som benchmark.

Men nu situationen är annorlunda, eftersom det inte finns något bättre alternativ att välja mellan. Till Wall Street Journal uppger handlare och företrädare inom oljeindustrin att Brent är den bästa marknaden har, på grund av att andra benchmark-oljor också påverkas av lokala faktorer eller handlas i mindre utsträckning än Brent.

På tisdagen publicerar American Petroleum Institute, API, statistik över de amerikanska oljelagren. Inför den officiella rapporten, som publiceras på onsdag, räknar analytiker med att råoljelagren ska ha sjunkit 1,8 miljoner fat, medan bensin- och destillatlagren beräknas ha minskat med 2,1 respektive 0,3 miljoner.

Royal Dutch Shell släckte en brand vid sitt Martinez-raffinaderi i norra Kalifornien på måndagskvällen, en vecka efter incidenten vid Chevrons raffinaderi i samma delstat som då bidrog till att dra upp oljepriset.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange noterades mindre rörelser högre på tisdagen, där kopparns tremånaderstermin visade en uppgång för första gången på fem dagar. Kopparn steg 45 dollar till 7.440 dollar per ton, medan zinken ökade 11 dollar till 1.830.

Tisdagen är fullspäckad av makroekonomisk statistik, detaljhandelsförsäljning i USA som publiceras klockan 14.30.

"Den amerikanska detaljhandeln kommer att bli en intressant siffra eftersom det kommer att ge insikt i huruvida förbättringen som vi såg i sysselsättningstillväxten faktiskt är en indikation på en förbättring i förtroendet", sade Ric Spooner, chefmarknadsanalytiker vid CMC Markets till Bloomberg News.

Statistik över BNP-utvecklingen i euroområdet kom in enligt förväntningarna och ett tyskt ZEW-index något sämre än väntat, utan någon betydande påverkan på marknadsutvecklingen.

Bland ädelmetallerna noterade spotpriset på guld en uppgång på 4 dollar till knappt 1.614 dollar per uns. Silvret var samtidigt upp 0,12 dollar till 27,93. Guldet har visat extremt små rörelser den senaste tiden, och inte rört sig över 1 procent sedan 25 juli.

"Guldpriset vägrar att röra på sig: visserligen håller den sig kvar över den psykologiskt viktiga nivån på 1.600 dollar per uns - men den verkar inte kunna lyfta särskilt mycket högre över denna nivå", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Noteringar klockan 11.35:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:38 USD 93:11
Brent, första termin +0:31 USD 113:91
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar +45 USD 7.440
Zink +11 USD 1.830
Aluminium -1 USD 1.856
Nickel +148 USD 15.523
Bly +12 USD 1.869
Tenn +230 USD 17.930
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +3:95 USD 1.613:70
Silver +0:1225 USD 27:93
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull +0:0091 USD 0:7260


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?