Annons

Räntor och valutor: Stiltje trots statistikflöde<br />

Rörelserna på ränte- och valutamarknaden har varit begränsade på förmiddagen, trots ett ymnigt statistikflöde.

Tyska räntor handlas 1-2 punkter upp, medan spanska räntor går sidledes och italienska sjunker några punkter överlag. Euron handlas på 1,236 mot dollarn, i princip oförändrat från måndagens svenska stängning.

Preliminär BNP-statistik under morgonen satte en relativt positiv ton. Frankrikes BNP var oförändrad under andra kvartalet jämfört med första kvartalet, väntat var -0,1 procent, medan Tysklands BNP steg med 0,3 procent, bättre väntade +0,2 procent.

"Tyskland fortsätter att gå bättre än resten av regionen, och dagens data bekräftar landets motståndskraft. Räntorna är upp främst på grund av detta", sa Marchel Alexandrovich på Jefferies International till Bloomberg News.

Frankrikes BNP fick stöd av investeringar och offentlig konsumtion. Detaljer i den tyska statistiken kommer först den 23 augusti, men det tyska statistikkontoret uppgav i en kommentar att exporten och konsumtionen bidrog till tillväxten under andra kvartalet, medan företagens investeringar minskade.

Commerzbank framhöll att detta sannolikt var det sista solida BNP-utfallet från Tyskland på ett tag. Orderingången har sjunkit under ett års tid och enkätbaserade ledande indikatorer har gått ned betydligt på senare tid. Detta gäller särskilt inköpschefsindex för industrin, som pekar mot en liten nedgång i BNP under tredje kvartalet.

"Även om den tyska ekonomin fortfarande är mycket konkurrenskraftig, så kan den inte frikoppla sig från den osäkerhet som skapats av skuldkrisen. Den tyska ekonomin drabbas också av en inbromsad global tillväxt. Dessa faktorer förklarar sannolikt varför tyska företag har investerat mindre under andra kvartalet än första", skrev Commerzbank i ett marknadsbrev.

Samtidigt som utvecklingen i Frankrike och Tyskland var lite bättre än antagits så befinner sig fortsatt länder som Spanien och Italien i recession, och utfallet för hela euroområdet blev ändå som väntat, med en BNP-nedgång om 0,2 procent jämfört med föregående kvartal och -0,4 procent i årstakt. Under första kvartalet var BNP oförändrad jämfört med föregående kvartal.

Kenneth Wattret på BNP Paribas sa till Reuters att euroområdet undvikit recession med en hårsmån, men att det kommer att bli ett temporärt andrum. De flesta indikatorerna för momentum i euroområdet indikerar att tredje kvartalet kommer att se en retraktion. När detaljerna kommer i september så kommer det visa sig att investeringarna är mycket svaga, mot bakgrund av lågt företagsförtroende.

"Kärnan går fortfarande bättre än periferin. Momentum-indikatorer för Tyskland försvagas. Det kommer att bli allt svårare för euroområdet att undvika en större kontraktion. Det ser ut som om den tyska ekonomin får kämpa för tillväxt när vi går in i andra halvan av året", sa Kenneth Wattret.

ZEW-index, som speglar tyska investerares och analytikers syn, sjönk samtidigt mer än väntat i augusti. Index över förväntningarna om framtida tillväxt i Tyskland sjönk till -25,5 från -19,6 föregående månad. Nulägesindex sjönk till 18,2 från 21,1.

ZEW uppgav i en kommentar att indikationerna pekar mot en inbromsning under andra halvåret snarare än en kraftig nedgång i ekonomin. Nedgången beror främst på en svagare utveckling hos handelspartners, medan den inhemska konsumtionen ses som relativt stark och stabil.

För svensk del kom industridata och KPI. Konsumentpriserna sjönk med 0,4 procent i juli jämfört med föregående månad, och steg 0,7 procent i årstakt, väntat var -0,3 respektive +0,8 procent. I juni var inflationstakten 1,0 procent.

Komponenterna kom i stort in som väntat, där främst säsongsnormala prissänkningar på kläder och lägre priser på el drog ned KPI medan högre priser på paketresor och transport motverkade i andra riktningen.

KPIF (KPI med fast ränta) steg 0,8 procent i årstakt, i linje med förväntningarna och även Riksbankens prognosbana från i juli.

Anna Råman på Nykredit konstaterade att utsikterna för inflationen har utvecklats i divergerande riktning under de senaste månaderna. Svenska ekonomiska data har generellt varit starkare än väntat, vilket talar för ett högre pristryck allt annat lika. De globala råvarupriserna har samtidigt stigit på grund av torkan i vissa delar av världen och massiva skyfall i andra delar. Prognosen för livsmedelspriserna har därmed dragits upp för hösten.

Starkare data och det faktum att Sverige i ökad grad ses som ett "safe haven" har samtidigt skapat en betydande kronförstärkning. Sedan mitten av maj har kronan stärkts nästan 9 procent i handelsviktade termer, och detta ger så klart ett nedåttryck på inflationen.

"Till stor del så tar de olika effekterna ut varandra och vi ser inte behov av någon större revidering av vår inflationsbana, som pekar mot att inflationen kommer att förbli mycket dämpad under resten av året och gradvis ta fart under 2013", skrev Nykredit.

Industriproduktionen steg 0,4 procent i juni jämfört med månaden före, väntat var -0,5 procent, och steg med 1,1 procent i årstakt. I maj steg industriproduktionen med reviderade 3,6 procent jämfört med föregående månad (+3,5).

Nordea noterade att det var den första positiva årstakten i industriproduktionen sedan i januari och att dagens utfall minskar diskrepansen mellan månadsutfallen och Nationalräkenskaperna.

Enligt SCB:s snabbestimat för BNP steg produktionen i de varuproducerande branscherna med 2,2 procent i årstakt under andra kvartalet.

Anna Felländer på Swedbank noterade att industriproduktionen överraskade positivt igen.

"Dagens data minskar osäkerheten om den framtida utvecklingen för industrisektorn och stöder också vår syn om att Riksbanken kommer att hålla oförändrat vid mötet i september", skrev Swedbank.

Industrins totala orderingång sjönk 0,2 procent i juni jämfört med månaden före. Orderingången från hemmamarknaden steg 2,0 procent medan exportorderingången sjönk 1,8 procent.

Statistiken gav inget märkbart utslag på marknaden. Svenska räntor har stigit 1-2 punkter, medan kronan tappat marginellt mot dollarn och euron från måndagens stängning.

Tisdagens USA-agenda bjuder på en lång rad hållpunkter där störst intresse sannolikt riktas mot detaljhandelsstatistiken för juli, klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas försäljningen ha ökat 0,3 procent i juli efter tre månader med vikande detaljhandel, -0,5 procent i april, -0,2 procent i maj och -0,5 procent i juni.

Försäljningsökningen väntas ha varit 0,3 procent även exklusive bilar, efter -0,4 procent i juni.

Från USA kommer också NFIB:s konfidensindikator för småföretagssektorn i juli, klockan 13.30, PPI för juli, klockan 14.30 och lager osålda varor i juni, klockan 16.00.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?