1515

Räntor och valutor: Kronan svagare mot euron<br />

Amerikanska statspappersräntor vände svagt uppåt i längre löptider efter den svenska marknadens stängning på måndagen i takt med att aktiemarknaderna på Wall Street återhämtade delar av tidigare nedgångar.

På valutamarknaden vände euron svagt ner efter att ha stärkts tidigare på måndagen, men den svenska kronan fortsatte samtidigt att tappa något mot euron.

Marknadsaktörer beskrev handeln som avvaktande och utan någon tydlig vägledning, en lyckad emission av italienska statsskuldväxlar tidigare på måndagen sågs som en positiv signal men det finns också farhågor om att tisdagens europeiska konjunkturstatistik kan bli ett hot mot den senaste tidens förhållandevis positiva marknadsstämning.

Tisdagens USA-agenda bjuder på en lång rad hållpunkter där störst intresse sannolikt riktas mot detaljhandelsstatistiken för juli, klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas försäljningen ha ökat 0,3 procent i juli efter tre månader med vikande detaljhandel, -0,5 procent i april, -0,2 procent i maj och -0,5 procent i juni. Försäljningsökningen väntas ha varit 0,3 procent även exklusive bilar, efter -0,4 procent i juni.

I övrigt på tisdagens USA-agenda märks NFIB:s konfidensindikator för småföretagssektorn i juli, klockan 13.30, PPI för juli, klockan 14.30 och lager osålda varor i juni, klockan 16.00.

De asiatiska aktiemarknaderna öppnade tisdagens handel i en blandad tendens, med överlag begränsade rörelser i avvaktan bland annat på besked om konjunkturutvecklingen i euroområdet under andra kvartalet.

Den japanska yenen försvagades något mot dollarn på tisdagsmorgonen, delvis drivet av vissa mjuka signaler i protokollet från Bank of Japans penningpolitiska möte i juli.

Av protokollet framgår att ledamöterna upprepar att BOJ har vidtagit kraftfulla lättnader och kommer att fortsätta bedriva en lämplig policy. Några ledamöter framhöll också att centralbanken inte bör utesluta några alternativ för att motverka risker.

"Några ledamöter sade att japans ekonomi kan påverkas negativt via olika kanaler om, till exempel, en substantiell risk materialiserades som härstammar från det europeiska skuldproblemet. Dessa ledamöter fortsatte att hävda att banken bör stå redo att vidta lämpliga åtgärder utan att utesluta några alternativ i förväg", framgår det av protokollet.

I Europa riktas blickarna på tisdagen främst mot preliminär BNP-statistik för andra kvartalet från flera euro-länder, och ett snabberäknat estimat om BNP-utvecklingen hela euroområdet från Eurostat, klockan 11.00.

Enligt Bloomberg News enkäter är det överlag ingen direkt munter statistik som väntas. I Tyskland spås visserligen BNP ha stigit med 0,2 procent jämfört med första kvartalet, efter överraskande starka +0,5 procent under första kvartalet, men i Frankrike väntas -0,1 procent och för Nederländerna pekar prognosen mot -0,3 procent jämfört med första kvartalet.

För euroområdet som helhet väntar analytikerna i Bloomberg News enkät att BNP ska ha sjunkit 0,2 procent jämfört med första kvartalet och 0,4 procent jämfört med andra kvartalet 2011

Klockan 11.00 redovisar Eurostat också industriproduktionsstatistik för juni, som väntas visa en nedgång med 0,7 procent jämfört med i maj, och samtidigt redovisar ZEW sin sentimentsenkät bland finansmarknadsaktörer, som väntas ha stigit marginellt till -19,3 i augusti från -19,6 i juli.

Grekland ska vidare sälja tremånadersväxlar för 3,125 miljoner euro, resultatet kan inväntas en stund efter klockan 11.00.

Den svenska tisdagsagendan inleds med boprisstatistik för juli från Mäklarstatistik.se, klockan 8.00, samt från Valueguard, klockan 9.00.

Därefter redovisar SCB KPI-data för juli samt produktions- och orderdata för industrin i juni klockan 9.30.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntas KPI ha sjunkit 0,3 procent i juli jämfört med i juni, och stigit 0,8 procent jämfört med juli 2011. KPIF-inflationen väntas samtidigt ha sjunkit till 0,8 procent i juli från 0,9 procent i juni.

Industriproduktionen väntas ha sjunkit 0,5 procent i juni jämfört med i maj, jämfört med i juni 2011 väntas produktionen ha minskat 1,0 procent. Ett utfall i linje med SME Direkts prognosenkät kan leda till nya frågetecken om den förhållandevis milda nedgång i industriproduktionen som redovisades i SCB:s preliminära BNP-statistik för andra kvartalet.


Innehåll från Unit4Annons

Digitalisering har många fördelar, men gör kunder och medarbetare mer ”illojala”

Vi verkar i en allt mer global och digital värld vilket innebär ökad konkurrens och högre krav från kunder och medarbetare. Samhällets datamognad, med ökad transparens som följd, gör att vinnarna är de företag som skapar de smartaste kundlösningarna och som ger sina medarbetare den bästa utvecklingsresan.

Det är samhället och individerna som driver på digitaliseringen och företagen har inte längre något val, de måste accelerera sin digitaliseringsresa.  

– Digitaliseringen kommer med många fördelar, men det gör också att kunder och medarbetare blir mer illojala. Tack vare ökad transparens så finns det mesta tillgängligt på nätet, och kunderna kommer att köpa där det känns bäst och är enklast. Detta gäller även för medarbetarna som kommer att arbeta där de får störst värdeökning av sin investerade tid. säger Finn Følling, Sales Director på Unit4. 

Skalbarhet blir en viktig konkurrensfaktor

I dagsläget pratas det mycket om hur viktigt det är att förändra sina affärsmodeller för att lyckas, men det håller inte riktig Finn med om.

– Det är inte alls säkert att man behöver förändra sina affärsmodeller, det beror helt och hållet på inom vilken verksamhet man verkar. Det är däremot viktigt att se till att affärsprocesserna blir digitala, så man blir effektivare och snabbare kan få fram prognoser som bygger på kvalitativdata - och som i slutändan ger bättre underbyggda beslut. När systemen kommunicerar med varandra kan data samlas in från hela verksamheten och analyseras i gemensamma processer. På detta sätt får man även svar på när man ska skala upp och ner, och inte bara att man kan skala. 

CFO blir digitaliseringsminister

Ett tydligt tecken på att styrelser och ledningsgrupper har förstått fördelarna med att digitalisera fler processer inom företaget är den nu förändrade rollen för CFOer. 

– Vi ser tydligt att arbetsrollen för CFO förändras när digitaliseringen ökar. Det som företagen nu söker är en CFO med digital erfarenhet, där fokus hamnar mindre på redovisning och ekonomi. CFO går från att vara en finansminister till att bli en digitaliseringsminister inom företaget.   

Företag som inte anammar den nya tekniken kring molnet, automatisering och AI-stöd riskerar att tappa konkurrenskraft. Unit4, som är ett cloudföretag med drygt 40 års erfarenhet av den nordiska marknaden, hjälper sina kunder med nästa generations affärssystem. 

– Många företag sitter idag fast med äldre affärssystem, system som inte hänger med i företagens utveckling och som inte integrerar med nya smarta, tekniska lösningar. Nästa generations affärssystem ger ökad skalbarhet och en flexibilitet där systemet kan följa företagets utveckling hand i hand, istället för att bromsa, avslutar Finn. 

Läs mer om Unit4: www.unit4.com/se

Läs mer i Unit4:s undersökning: What’s missing from your finance planning? (unit4.com)

Info om Unit4

Vi arbetar för människor och har specialiserat oss inom mjukvara för tjänsteorganisationer sedan tidiga 1980-talet. Idag bygger vi världens smartaste affärssystem som förbättrar effektiviteten och produktiviteten samt gör det möjligt för människor att spendera mer tid på de arbetsuppgifter som gör skillnad. 

Mer från Unit4

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Unit4 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?