Annons

Räntor och valutor: Euron stärks<br />

Statspappersräntorna i euroområdets kärnländer stiger något efter indikationer om att tillväxten i regionen utvecklades något mindre svagt än väntat under andra kvartalet. Samtidigt stärks euron något mot dollarn, efter en försvagning på måndagskvällen, och något mer mot japanska yen.

Preliminär statistik på morgonen har visat att Frankrikes BNP var oförändrad under andra kvartalet jämfört med första kvartalet, och steg 0,3 procent jämfört med andra kvartalet 2011. Det var något bättre än de -0,1 respektive +0,2 procent som väntades enligt Bloomberg News enkät, och den franska ekonomin tog stöd av investeringar och offentlig konsumtion när privat konsumtion sviktade.

I Tyskland steg BNP preliminärt 0,3 procent under andra kvartalet jämfört med första kvartalet, och steg 1,0 procent jämfört med andra kvartalet 2011 kalenderkorrigerat. Här pekade prognoserna mot +0,2 respektive 1,1 procent.

Det tyska statistikkontoret redovisar i detta skede inte utvecklingen för de underliggande posterna, men säger i en kommentar att exporten och konsumtionen bidrog till tillväxten under andra kvartalet medan företagens investeringar minskade.

Fler euroländer publicerar preliminära BNP-data under förmiddagen, och klockan 11.00 publicerar Eurostat ett snabberäknat estimat om BNP under andra kvartalet för euroområdet som helhet, analytikerna i Bloomberg News enkät väntar att BNP ska ha sjunkit 0,2 procent jämfört med första kvartalet och 0,4 procent jämfört med andra kvartalet 2011 men givet att kvartalsutfallen i de största ekonomierna blev något mindre svaga än väntat kan möjligen även utfallet för hela regionen bli något bättre

Klockan 11.00 redovisar Eurostat också industriproduktionsstatistik för juni, som väntas visa en nedgång med 0,7 procent jämfört med i maj, och samtidigt redovisar ZEW sin sentimentsenkät bland finansmarknadsaktörer, som väntas ha stigit marginellt till -19,3 i augusti från -19,6 i juli.

I övrigt på tisdagsagendan märks brittisk juli-KPI, klockan 10.30, och Grekland ska sälja tremånadersväxlar för 3,125 miljoner euro, resultatet kan inväntas en stund efter klockan 11.00.

Svenska statsobligationsräntor handlas nära oförändrat i tisdagens öppningshandel jämfört med måndagens stängning. Kronan handlas samtidigt nära mot euron, efter att ha återhämtat sig något efter morgonens bottennotering på 8,2874 i Asien.

Enligt statistik från Mäklarstatistik.se på tisdagsmorgonen sjönk bostadsrättspriserna i riket som helhet 4 procent mellan juni och juli, medan villapriserna var oförändrade. Enligt Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet, handlade det dock inte om några dramatiska rörelser.

"Aktiviteten på bostadsmarknaden går ned i de allra flesta regionerna över sommaren, så även i år", sa hon.

Ingrid Eiken konstaterar dock samtidigt att aktiviteten på bostadsmarknaden är lite mer dämpad än vanligt och att det tar längre tid för köpare och säljare att mötas.

Enligt statistik från Valueguard steg däremot bostadsrättspriserna 1,3 procent i juli jämfört med juni, medan villa priserna sjönk 1,4 procent.

Klockan 9.30 redovisar SCB KPI-data för juli samt produktions- och orderdata för industrin i juni klockan 9.30.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntas KPI ha sjunkit 0,3 procent i juli jämfört med i juni, och stigit 0,8 procent jämfört med juli 2011. KPIF-inflationen väntas samtidigt ha sjunkit till 0,8 procent i juli från 0,9 procent i juni.

Industriproduktionen väntas ha sjunkit 0,5 procent i juni jämfört med i maj, jämfört med i juni 2011 väntas produktionen ha minskat 1,0 procent. Ett utfall i linje med SME Direkts prognosenkät kan leda till nya frågetecken om den förhållandevis milda nedgång i industriproduktionen som redovisades i SCB:s preliminära BNP-statistik för andra kvartalet.

Tisdagens USA-agenda bjuder på en lång rad hållpunkter där störst intresse sannolikt riktas mot detaljhandelsstatistiken för juli, klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas försäljningen ha ökat 0,3 procent i juli efter tre månader med vikande detaljhandel, -0,5 procent i april, -0,2 procent i maj och -0,5 procent i juni. Försäljningsökningen väntas ha varit 0,3 procent även exklusive bilar, efter -0,4 procent i juni.

I övrigt på tisdagens USA-agenda märks NFIB:s konfidensindikator för småföretagssektorn i juli, klockan 13.30, PPI för juli, klockan 14.30 och lager osålda varor i juni, klockan 16.00.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?