1515
Annons

Räntor och valutor: Euron stärks<br />

Statspappersräntorna i euroområdets kärnländer stiger något efter indikationer om att tillväxten i regionen utvecklades något mindre svagt än väntat under andra kvartalet. Samtidigt stärks euron något mot dollarn, efter en försvagning på måndagskvällen, och något mer mot japanska yen.

Preliminär statistik på morgonen har visat att Frankrikes BNP var oförändrad under andra kvartalet jämfört med första kvartalet, och steg 0,3 procent jämfört med andra kvartalet 2011. Det var något bättre än de -0,1 respektive +0,2 procent som väntades enligt Bloomberg News enkät, och den franska ekonomin tog stöd av investeringar och offentlig konsumtion när privat konsumtion sviktade.

I Tyskland steg BNP preliminärt 0,3 procent under andra kvartalet jämfört med första kvartalet, och steg 1,0 procent jämfört med andra kvartalet 2011 kalenderkorrigerat. Här pekade prognoserna mot +0,2 respektive 1,1 procent.

Det tyska statistikkontoret redovisar i detta skede inte utvecklingen för de underliggande posterna, men säger i en kommentar att exporten och konsumtionen bidrog till tillväxten under andra kvartalet medan företagens investeringar minskade.

Fler euroländer publicerar preliminära BNP-data under förmiddagen, och klockan 11.00 publicerar Eurostat ett snabberäknat estimat om BNP under andra kvartalet för euroområdet som helhet, analytikerna i Bloomberg News enkät väntar att BNP ska ha sjunkit 0,2 procent jämfört med första kvartalet och 0,4 procent jämfört med andra kvartalet 2011 men givet att kvartalsutfallen i de största ekonomierna blev något mindre svaga än väntat kan möjligen även utfallet för hela regionen bli något bättre

Klockan 11.00 redovisar Eurostat också industriproduktionsstatistik för juni, som väntas visa en nedgång med 0,7 procent jämfört med i maj, och samtidigt redovisar ZEW sin sentimentsenkät bland finansmarknadsaktörer, som väntas ha stigit marginellt till -19,3 i augusti från -19,6 i juli.

I övrigt på tisdagsagendan märks brittisk juli-KPI, klockan 10.30, och Grekland ska sälja tremånadersväxlar för 3,125 miljoner euro, resultatet kan inväntas en stund efter klockan 11.00.

Svenska statsobligationsräntor handlas nära oförändrat i tisdagens öppningshandel jämfört med måndagens stängning. Kronan handlas samtidigt nära mot euron, efter att ha återhämtat sig något efter morgonens bottennotering på 8,2874 i Asien.

Enligt statistik från Mäklarstatistik.se på tisdagsmorgonen sjönk bostadsrättspriserna i riket som helhet 4 procent mellan juni och juli, medan villapriserna var oförändrade. Enligt Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet, handlade det dock inte om några dramatiska rörelser.

"Aktiviteten på bostadsmarknaden går ned i de allra flesta regionerna över sommaren, så även i år", sa hon.

Ingrid Eiken konstaterar dock samtidigt att aktiviteten på bostadsmarknaden är lite mer dämpad än vanligt och att det tar längre tid för köpare och säljare att mötas.

Enligt statistik från Valueguard steg däremot bostadsrättspriserna 1,3 procent i juli jämfört med juni, medan villa priserna sjönk 1,4 procent.

Klockan 9.30 redovisar SCB KPI-data för juli samt produktions- och orderdata för industrin i juni klockan 9.30.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntas KPI ha sjunkit 0,3 procent i juli jämfört med i juni, och stigit 0,8 procent jämfört med juli 2011. KPIF-inflationen väntas samtidigt ha sjunkit till 0,8 procent i juli från 0,9 procent i juni.

Industriproduktionen väntas ha sjunkit 0,5 procent i juni jämfört med i maj, jämfört med i juni 2011 väntas produktionen ha minskat 1,0 procent. Ett utfall i linje med SME Direkts prognosenkät kan leda till nya frågetecken om den förhållandevis milda nedgång i industriproduktionen som redovisades i SCB:s preliminära BNP-statistik för andra kvartalet.

Tisdagens USA-agenda bjuder på en lång rad hållpunkter där störst intresse sannolikt riktas mot detaljhandelsstatistiken för juli, klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas försäljningen ha ökat 0,3 procent i juli efter tre månader med vikande detaljhandel, -0,5 procent i april, -0,2 procent i maj och -0,5 procent i juni. Försäljningsökningen väntas ha varit 0,3 procent även exklusive bilar, efter -0,4 procent i juni.

I övrigt på tisdagens USA-agenda märks NFIB:s konfidensindikator för småföretagssektorn i juli, klockan 13.30, PPI för juli, klockan 14.30 och lager osålda varor i juni, klockan 16.00.


Forskningschef: Komponentbristen blir kvar i åratal

DAVOS. Flera av de problem som i dag stör företagens försörjningskedjor tar flera år att lösa. Den dystra prognosen kom från av världens ledande experter på området, Jagjit Singh Srai, forskningschef på Cambridge vid toppmötet i Davos.

Jagjit Singh Srai, forskningschef på Cambridge.
Jagjit Singh Srai, forskningschef på Cambridge.Foto:Anna Ekelund / TT

Jagjit Singh Srai som är forskningschef på Cambridge och specialiserad på försörjningskedjor kan räkna upp åtminstone sex olika faktorer som samverkar just nu för att stoppa upp de försörjningskedjor som plågar många företag, inte minst de svenska fordonstillverkarna. Utöver de välkända problemen med komponentbrist, kapacitetsbrist på fraktsidan, inte minst när det gäller hamnarna pekade han ut att efterfrågan har fluktuerat kraftigt och att det på många marknader är brist på arbetskraft. 

”Det här påverkar även konsumenterna, eftersom ledtiderna på de produkter de efterfrågar blir längre och längre”, säger han till Di i Davos.

Det är svårt att förutspå hur länge problemen i leveranskedjorna fortsätter, säger han. 

”Men det vi vet är att flera av de underliggande problemen inte kommer att lösas de närmaste tolv månaderna. Bristen på komponenter som chip, som drabbar många industrier bland annat bilindustrin, påverkas av bristen på hamnkapacitet och av att efterfrågan har pendlat mellan att vara upp 50 procent och ned 30 procent, när försörjningskedjorna kan hantera fluktuationer på kanske 10 procent upp eller ned.”

Det här är problem som tar lång tid att lösa, säger Jagjit Singh Srai.

”Den instabiliteten räknar jag med att den håller i sig i ett par år. Det här löser sig först när ny kapacitet fins på plats.”

Han talar om investeringar i såväl USA som Europa när det gäller kretskort, men räknar med att det tar år innan de är uppe i full kapacitet - dessutom är efterfrågan hög på mängder av olika kretskort. 

I och med att försörjningskedjorna har globaliserats har ledtiderna ökat, och när nu fartyg och containrar finns på fel ställen, fördubblas de redan långa leveranstiderna, säger han. 

”Problemen är inte över på ett halvår. De är långsiktiga”, säger Jagjit Singh Srai, och räknar med att många industrier kommer att flytta hem produktion, onshoring, eller flytta den närmare sina marknader, nearshoring.

Den nuvarande situationen är helt klart inflationsdrivande, säger han.  Men det är oklart om det faktum att företag tillverkar produkter närmare hemmamarknaderna, där kostnadsläget generellt är högre, behöver leda till högre priser. 

”De nya investeringarna blir av ny mer automatiserad teknik, och vi får lägre kostnad för distribution. Jag tror att det blir mindre inflationsdrivande än vad många föreställer sig”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?