Annons

Europabörser: BNP-siffror stärker<br />

Europabörserna avancerar i förmiddagens handel på tisdagen. Efter gårdagens nedställda sentiment fick handelsplatserna kraft efter att tyska och franska BNP-siffror inkommit över förväntningarna.

Under gårdagen tyngdes handeln av oro för den globala ekonomin efter att japanska BNP-siffror legat i den negativa vågskålen. Tisdagens europeiska makroagenda innehåller en hel del statistik, som under förmiddagen bjudit på positiva inslag.

Tyska BNP steg med preliminära 0,3 procent säsongsjusterat under det andra kvartalet, jämfört med väntade +0,2 procent. På årsbasis var BNP upp med 1,0 procent, jämfört med väntade 1,1 procent. För Frankrike visade sig BNP vara oförändrad i kvartalstakt, mot analytikernas prognos om en nedgång på 0,1 procent.

"Även om siffrorna är ett tecken på euroområdets anemiska utsikter, så blir marknaden positivt överraskad för omväxlingsskull vilket åtminstone ger ett visst förtroende för krisen", kommenterade David White på Spreadex, till DJN.

Klockan 11.00 ska motsvarande siffror och industriproduktion för EMU samt tyska ZEW-indexet presenteras.

Sektormässigt bland Stoxx 600-index avancerade kemi, verkstad, läkemedel och försäkring i täten för uppgångarna. Samtliga sektorer noterades i positivt territorium, undantaget för material som handlades oregelbundet omkring nollstrecket.

Bland enskilda bolag steg Schneider Electric och Invensys 1,1 procent, medan fordontillverkarna Daimler och MAN var upp 1,2 procent vardera i Frankfurt. Försäkringsjätten Prudential var upp 1,4 procent i London. Finska skogsbolaget UPM-Kymmene var ned 0,3 procent i Helsingfors.

Det danska konglomeratet AP Möller Maersk adderade 0,8 procent efter att ha delårsrapporterat. Maersk höjde resultatprognosen för 2012 och spår nu att resultatet bedöms stiga något mot att tidigare falla något.

Noteringar kl 10.48
DJ Stoxx 600 Europa  270 0,40%
DJ Stoxx 50 Europa  2 567  0,50%FTSE 100 London  5 862  0,50%
DAX Frankfurt  6 963  0,80%
CAC 40 Paris  3 441  0,40%SMI Zürich  6 495  0,50%
IBEX 35 Madrid 7 109  0,60%
FTSE MIB Milano  14 628  0,70%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?