1515
Annons

Europabörser: BNP-siffror stärker<br />

Europabörserna avancerar i förmiddagens handel på tisdagen. Efter gårdagens nedställda sentiment fick handelsplatserna kraft efter att tyska och franska BNP-siffror inkommit över förväntningarna.

Under gårdagen tyngdes handeln av oro för den globala ekonomin efter att japanska BNP-siffror legat i den negativa vågskålen. Tisdagens europeiska makroagenda innehåller en hel del statistik, som under förmiddagen bjudit på positiva inslag.

Tyska BNP steg med preliminära 0,3 procent säsongsjusterat under det andra kvartalet, jämfört med väntade +0,2 procent. På årsbasis var BNP upp med 1,0 procent, jämfört med väntade 1,1 procent. För Frankrike visade sig BNP vara oförändrad i kvartalstakt, mot analytikernas prognos om en nedgång på 0,1 procent.

"Även om siffrorna är ett tecken på euroområdets anemiska utsikter, så blir marknaden positivt överraskad för omväxlingsskull vilket åtminstone ger ett visst förtroende för krisen", kommenterade David White på Spreadex, till DJN.

Klockan 11.00 ska motsvarande siffror och industriproduktion för EMU samt tyska ZEW-indexet presenteras.

Sektormässigt bland Stoxx 600-index avancerade kemi, verkstad, läkemedel och försäkring i täten för uppgångarna. Samtliga sektorer noterades i positivt territorium, undantaget för material som handlades oregelbundet omkring nollstrecket.

Bland enskilda bolag steg Schneider Electric och Invensys 1,1 procent, medan fordontillverkarna Daimler och MAN var upp 1,2 procent vardera i Frankfurt. Försäkringsjätten Prudential var upp 1,4 procent i London. Finska skogsbolaget UPM-Kymmene var ned 0,3 procent i Helsingfors.

Det danska konglomeratet AP Möller Maersk adderade 0,8 procent efter att ha delårsrapporterat. Maersk höjde resultatprognosen för 2012 och spår nu att resultatet bedöms stiga något mot att tidigare falla något.

Noteringar kl 10.48
DJ Stoxx 600 Europa  270 0,40%
DJ Stoxx 50 Europa  2 567  0,50%FTSE 100 London  5 862  0,50%
DAX Frankfurt  6 963  0,80%
CAC 40 Paris  3 441  0,40%SMI Zürich  6 495  0,50%
IBEX 35 Madrid 7 109  0,60%
FTSE MIB Milano  14 628  0,70%


It-attacker mot Avanzakunder

Under natten mot lördagen har flera kunder på banken Avanza fått meddelande om att någon försökt ta sig in på kontot och att man därmed blivit spärrad, rapporterar Expressen.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Enligt bankens vd Rikard Josefson är det inte Avanza som blivit hackat, utan en annan databas. Men på grund av att många har samma användarnamn och lösenord på flera platser kan någon eller några ha försökt ta sig in på Avanzaanvändares konton.

”Vi har sett intrångsförsök, men det är ingen som har lyckats”, säger han.

Det ska enligt Josefson bero på bankens tvåstegsverifiering.

”Vi spärrar ändå proaktivt, hellre 'safe than sorry'. Då väljer vi att kontona blir låsta.”

Hur länge väntas de vara spärrade?
”Jag vågar inte svara på det med en prognos. Men om kunden har mobilt bank-id, då kan man ändå logga in”, säger Josefson.

Han tillägger att det är ett fåtal av deras kunder som drabbats av den här låsningen, och att han tror att det rör sig om under tusen.

”Just nu analyserar vi vad som har hänt, om det har skett försök, vad de har för uppsåt och hur ser det ut överlag. Det är ett jobb som pågår just nu”, säger Rikard Josefson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?