1515

USA-börser: Sur start på veckan<br />

De ledande amerikanska indexen noterades lägre under den inledande timmens handel på måndagen. På makrofronten stod BNP-siffror från Grekland och Japan i fokus.

Dow Jones Industrial Average var strax efter klockan 16.30 ned 0,5 procent till 13.146 medan det bredare S&P 500 sjönk 0,3 procent till 1.402. Tekniktunga Nasdaq Composite var 0,4 procent lägre på 3.007. Omsättningen var 110 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 350 miljoner aktier på Nasdaq.

Mest ned bland inom Dow Jones var råvarusektorn när Dupont och Alcoa sjönk med 2,0 respektive 1,7 procent.

Bland måndagens vinnare återfanns Google som under dagen meddelade att det planerar att skära ned personalstyrkan med 4.000 personer på Motorola, eller motsvarande 20 procent av personalen i bolaget som Google förvärvade under fjolåret. Aktien svarade med en uppgång om 1,2 procent.

På makrofronten tyngde siffror över Japans BNP, vilka steg med 0,3 procent under det andra kvartalet jämfört med samma period 2011. Utfallet lyckades inte slå förväntningarna vilka pekade på en BNP-tillväxt om 0,6 procent under kvartalet, enligt Bloomberg News prognossammanställning.

"Japanska ekonomiska siffror är ytterligare exempel på ett minskat momentum i världsekonomin. Marknaderna väntar på att centralbankerna sätter stopp på inbromsningen och det är därför som det råder stiltje trots ganska negativa nyheter", sade Mike Lenhoff, chefstrateg på Brewin Dolphin Securities i London, till Bloomberg News.

Även Grekland lämnade BNP-siffror på måndagen som minskade med 6,2 procent under det andra kvartalet, vilket var mindre än en förväntad minskning om 7,0 procent. Euron har under dagen stärkts till 1:2360 mot dollarn.

På bolagsfronten tappade schweiziska Julius Bär, som även är noterat i USA, runt 6 procent i Zürich. Bolaget bekräftade den senaste tidens rykten när det meddelade att det gått med på att köpa Merrill Lynchs internationella kapitalförvaltningsenheter för 860 miljoner schweizerfranc. Bank of America var svagt upp i den inledande handeln.

Groupon, som ångade upp knappa 12 procent på fredagen, var upp ytterligare 2,0 procent under den inledande handeln. Bolaget väntas rapportera efter USA-börsernas stängning.

BP meddelade på måndagen att det sålt tillgångar till raffinaderibolaget Tesoro för ett värde av 2,5 miljarder dollar. BP-aktien sjönk med 0,6 procent i New York medan Tesoro avancerade med 6,0 procent.

På räntemarknaden noterades amerikansk tioårig statspappersränta ned 2 punkter på 1,64 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?