1515
Annons

Stockholmsbörsen: Svag öppning väntas<br />

Europaterminerna pekade lätt nedåt på måndagsmorgonen efter svag japansk BNP och sedan Belgiens ECB-rådsledamot uttalat sig negativt kring möjligheten av köp av spanska och italienska statsobligationer.

"Att döma av valutamarknaderna inleddes den nya veckan i dag med en smärre "risk av"-ton hos investerare. Detta kan troligen hänföras helgens uttalanden från ECB-rådsledamoten Luc Coene i De Tijd samt L´Echo", skriver Deutsche Bank i ett morgonbrev på måndagen till sina europeiska kunder.

Kring klockan 8.35 var Eurostoxx 50, franska CAC 40 och tyska DAX-terminen mellan 0,2 och 0,5 procent lägre.

Venue Retail Groups försäljning i jämförbara butiker steg 3 procent i juli. Den jämförbara försäljningen av accessoarer och skor i Sverige ökade med 1 procent.

Lucara Diamond sänkte i samband med rapport sin prognos för försäljningen av diamanter till 230.000 karat för helåret 2012. Den tidigare prognosen löd på 300.000 karat. Resultatet efter skatt var -7,6 miljoner kronor under det andra kvartalet (-5,9) och bolagets likvida medel uppgick till 7,7 miljoner kronor vid utgången av perioden.

Teliasonera och Billerud är en köpvärd duo, enligt det senaste numret av Börsveckan. Tidningen är samtidigt mer skeptisk till Hexagon, Assa Abloy och Nolato och råder att avvakta.

På makrofronten visade data att Japans bruttonationalprodukt enbart steg med 0,3 procent under andra kvartalet, jämfört med föregående kvartal, samt steg med 1,4 procent i beräknad årstakt, enligt preliminär statistik. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades en uppgång med 0,6 respektive 2,3 procent under det andra kvartalet.

"Huvudfaktorerna bakom inbromsningen var privatkonsumtion och extern efterfrågan. Hursomhelst vände investeringar i anläggningstillgångar (capex) och hushållsinvesteringstillväxt upp på plus och offentliga investeringar ökade för ytterligare ett kvartal", skrev Nomuras ekonomer i en snabbkommentar rörande japansk BNP.

Bank of Englands chef Mervyn King skrev i en tidningsartikel i helgen att han inte ser någon uppenbar ände i sikte på problemen i euroområdet medan ECB-rådsledamoten Luc Coene sade att obligationsköp från ECB inte kommer att lösa Spaniens och Italiens svårigheter med att behålla investerarnas förtroende. Enligt honom har statspappersräntorna stigit på grund av att finansmarknaderna inte litar på att Spanien och Italien kommer att vidta de åtgärder som krävs för att reparera sina ekonomier.

"Det är ingen mening för ECB att börja finansiera dessa länder. Det skulle bara leda till att ECB tar hela Spaniens och Italiens statsskuld på sin balansräkning. Det skulle i sin tur försvaga ECB och inte göra någonting för att lösa de grundläggande problemen", sade Luc Coene.

Måndagens statistikagenda är tunn, med grekisk BNP för det andra kvartalet som en av få hållpunkter.

Om måndagen är lugn är tisdagen desto mer fullspäckad med data. Det blir bland annat preliminär BNP för det andra kvartalet från Tyskland, Frankrike och Storbritannien, liksom snabbestimat för euroområdets BNP för det andra kvartalet. Dessutom kommer juli-KPI från Storbritannien, tyska ZEW-index för augusti och amerikansk detaljhandel i juli.

Det släpps också en hel del amerikansk statistik senare i veckan, bland annat juli-KPI, industriproduktion i juli och Michigan-index för juli. Även EMU-KPI står på veckans agenda.

USA-terminerna noterades 0,3 till 0,4 procent lägre på måndagsmorgonen.

På valutamarknaden har euron tappat under 1:23-strecket gentemot dollarn.


Innehåll från South PoleAnnons

Klimatkompensation är inte att köpa sig fri från sitt klimatansvar

Klimatkompensation är en del i utvecklingen mot hållbara lösningar för framtiden. Med hjälp av finansieringen som klimatkompensering innebär kan nya klimatprojekt utvecklas för att minska klimatpåverkan. Jens Olejak, VD för South Pole Sweden och Head Climate Solutions Nordics, menar på vikten av att inte se klimatkompensation som en pappersprodukt utan som vad det är – ett medel för att finansiera projekt för att minska eller binda koldioxid.

– Det finns en felaktig uppfattning om att klimatkompensation betyder att man köper sig fri från sitt klimatansvar. Men det kunde inte vara längre från sanningen, säger Jens. Rätterna som köps vid klimatkompensation möjliggör utvecklingen av klimatprojekt för att öka omställningen mot ett koldioxidsnålt samhälle.

För att nå NettoNoll som företag är det viktigt att ha med klimatkompensation som en del av sin klimatstrategi. Oavsett vilken verksamhet man verkar inom kommer företagens utsläppsreduktioner inte vara tillräckliga för att nå NettoNoll i linje med SBT och Parisavtalet. 

– Våra kunder har väldigt ambitiösa målsättningar kopplade till sin klimatstrategi. För att nå sina mål behöver de även klimatkompensera. Oavsett verksamhet kommer ett visst utsläpp att ske, även om man är duktig på att minska dessa. Men målsättningen är såklart att behovet av klimatkompensering ska minska över tid.

Tack vare klimatkompensering kan utvecklingsländer vara med på resan mot ett koldioxidsnålt samhälle och bidra till klimatomställningen. South Pole har utvecklat över 800 projekt sedan starten 2006, där projekt kopplade till bindning av koldioxid via naturbaserade lösningar, men även tekniska innovationer, just nu har stort fokus. Det är även viktigt att undvika framtida utsläpp genom exempelvis projekt för förnybar energi, i vilket South Pole har spelat en stor roll de senaste 15 åren.

Som den enda aktiva projektutvecklaren i Norden har South Pole möjlighet att ta ett helhetsgrepp åt sina kunder i deras klimatstrategiarbete. Med kompetens inom både strategiskt stöd och utveckling av hållbara projekt som gör skillnad för klimatet och projektets närområde ger South Pole tydliga resultat för sina kunder.

– Vi ser att efterfrågan på våra tjänster ständigt ökar, för att möta marknadens behov utökar vi nu därför organisationen med nya kompetenser. Klimat och hållbarhet är en av de viktigaste frågorna vi har framför oss, och vi har betydligt mindre tid på oss än vi räknat med för att göra de klimatförbättringar som krävs för att nå målen i Parisavtalet. Det är dags att agera!

South Poles uppdrag
South Pole effektiviserar och driver på omställningen till ett klimatsmart samhälle. Med ett globalt team, med över 800 sociala entreprenörer, utvecklas innovativa skräddarsydda lösningar för att möta organisationers och samhällsstrukturens behov. South Pole är experter inom den snabbt föränderliga klimatpolitiken och dess regelverk. 

Till South Pole Swedens erbjudande

Mer från South Pole

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med South Pole och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?