Annons

Råvaror: Oljepriset stiger<br />

Råvarupriserna visade en blandad utveckling på måndagens förmiddagshandel. Medan basmetallerna noterades lägre, steg oljan med stöd från uppgifter om en eskalering i de israeliska diskussionerna om en militär insats mot Iran.

På råoljemarknaden har priserna på benchmarkkontrakten stärkts under veckans inledning. Vid klockan 11.40 visade WTI en uppgång på 0,60 dollar till 93,47 dollar per fat, medan Brent var upp 1,31 dollar till 114,26.

Nordea hänvisar i ett marknadsbrev uppgången bland annat till en artikel i Financial Times där det framgår att Israel diskuterar en militär insats mot Iran mer intensivt än tidigare. Financial Times hänvisar till flera artiklar i diverse israelisk media, bland annat en som indikerar att premiärministern och försvarsministern nu förespråkar en attack innan det amerikanska valet i november.

Skeptiker menar dock att dessa läckor endast är ett politiskt spel för att utöva påtryckningar på Väst att pressa Iran hårdare för att stoppa atomenergiprogrammet.

I och med måndagens prisuppgång fortsätter utvecklingen som noterades förra veckan, då priserna steg tack vare stark makrodata i USA och förväntningar om nya lättnader från världens centralbanker.

"USA återhämtar sig helt klart. Rörelsen över högstanivån som vi såg i mitten av juli om 93 dollar (WTI) har lyft oss till ett högre handelsintervall och vi räknar med att testa 98 dollar relativt snart, kanske nästa vecka eller om två veckor", sa Michael McCarthy, chefmarknadsstrateg vid CMC Markets till Bloomberg News.

Hussain al-Shahristani, Iraks vice premiärminister med ansvar för energifrågor, uppgav på söndagskvällen att Iraks produktion av råolja har stigit till 3,2 miljoner fat per dag och kommer enligt plan att fortsätta stiga till 3,4 miljoner fat per dag vid årsskiftet. Därmed har landets produktion nu passerats Iran, vilket innebär att Irak är Opecs näst största oljeproducent.

Bland ädelmetallerna noterade spotpriset på guld en uppgång på 3 dollar 1.623 dollar per uns. Silvret var samtidigt ned 0,05 dollar till 28,07.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange noterades dock en svagare utveckling med samtliga metaller ned, även om det inte handlade om några större rörelser. Kopparn noterades ned 52 dollar till 7.438 dollar per ton, medan zinken sjönk 2 dollar till 1.833.

Den konjunkturkänsliga basmetallmarknaden fick på morgonen negativa signaler från Japan i form av BNP-statistik som inte visade vad ekonomer hade förväntat sig. Tillväxten under andra kvartalet stannade på 0,3 procent jämfört med kvartalet, vilket var hälften av vad analytiker i snitt hade räknat med enligt Bloomberg News konsensus. BNP-tillväxten var i årstakt 1,4 procent, enligt statistiken som är preliminär.

Kommentarer från basmetallmarknadens aktörer pekade även ut Kina som källan till oro. Bank of America har sänkt sin prognos för Kinas tillväxt i år från 8 till 7,7 procent, en sänkning som kommer efter att även Barclays och Deutsche Bank i förra veckan sänkt sina förväntningar på Kinas ekonomi i spåren av den svaga statistiken under veckan.

Kinesisk produktionsstatistik på måndagen visade att landets produktion av koppar ökade med 0,8 procent i juli, jämfört med samma månad i fjol, till 483.000 ton. Det var ändå 6,8 procent lägre än i juni och den lägsta nivån sedan i februari.

"Givet att Kinas industriproduktion sjönk i juli, är det rimligt att metallproduktionen också föll förra månaden. Detta är samtidigt bevis på den nuvarande något dämpade efterfrågan i Kina", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Priset på järnmalm föll till den lägsta noteringen på 31 månader på måndagen efter att efterfrågan från Kina backat till den lägsta nivån på tre månader. Leveranserna av järnmalm (62 procent) till hamnen i Tianjin visade i mitten av augusti en minskning med knappt 1 procent till den lägsta nivån sedan december 2009, enligt Bloomberg News. Kinas import av järnmalm backade 0,8 procent till 57,87 miljoner ton i juli, rapporterade tullmyndigheten i fredags.

Enligt The Steel Index sjönk järnmalmspriset 2,5 procent förra veckan. Hittills i år är priset ned 18 procent, skriver Bloomberg News.

Noteringar kl 11.40
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  +0,60 USD  93,47
Brent, första termin  +1,31 USD  114,26Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -52 USD  7.438
Zink  -2 USD  1.833
Aluminium  -12 USD  1.869
Nickel  -80 USD  15.320
Bly  -14 USD  1.878
Tenn  -85 USD  17.790Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  +2,75 USD  1.622,95
Silver  -0,0525 USD  28,07Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull  -0,0032 USD  0,7270


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Kia lanserar laddbar SUV – med sju sittplatser och fyrhjulsdrift

En helt ny generation av den sjusitsiga suven Kia Sorento lanseras nu.

Och: Inom kort finns den som laddhybrid.

Under första kvartalet 2021 kommer de första bilarna att levereras i Sverige.

Helt nya Kia Sorento – här finns allt du behöver veta om den 

Kia satsade tidigt på att elektrifiera så många modeller som möjligt och har sedan 2018 varit störst på laddbara modeller på den svenska marknaden. Över hälften – 56 procent – av de bilar som såldes mellan januari och september i år var laddbara bilar. Och redan nästa år är målet att den siffran ska vara 80 procent.

– Om man vill bidra med verklig nytta måste man våga tänka nytt. Vi vill att många – inte bara några få – ska ha möjlighet att ställa om till laddbara bilar. Kia har ambitionen att leda omställningen till en mer hållbar mobilitet, säger Jonas Nilsson, marknadschef Kia. 

Fyrhjulsdrift och automatlåda

Nu kompletterar biltillverkaren sitt laddbara utbud med ännu en viktig modell – den sjusitsiga suven Kia Sorento som först lanseras med en dieselmotor, men som i början av nästa år kommer som laddhybrid.

Nya laddbara Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju sittplatser och stort bagageutrymme

Sorento byggs på en ny suv-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. Det har skapat förutsättningar för en rymlig kupé med sju sittplatser – och ett av klassens största bagageutrymmen. Med den bakre sätesraden nedfälld finns här plats med upp till 809 liter last. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 998 liter. 

Nya Kia Sorento har en högre teknisk standardutrustningsnivå än sina föregångare. Bland annat ingår dubbla digitala skärmar med funktioner och tjänster som är kopplade till telematiksystemet UVO Connect. Ett antal förarassistanssystem, som till exempel Blind-Spot View Monitor (standard från utrustningsnivån Advance Plus) som visar rörlig bild av det som döljer sig i dödavinkeln på displayen framför föraren är en annan nyhet.

Genom att använda både kamera och radar kan nya Sorento fånga upp och analysera information om andra bilar, fotgängare eller cyklister som korsar vägen för att undvika eventuella kollisioner. Systemet, som kallas FCA, kan också förhindra kollisioner med fordon när man svänger vänster vid en korsning. Om FCA upptäcker en potentiell fara visas en varningssignal i instrumentklustret och maximal bromseffekt appliceras.

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Helt nya Kia Sorento – här finns allt du behöver veta om den 

 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?