1515
Annons

Råvaror: Negångarna fortsätter<br />

Råvarupriserna var lägre under den senare delen av måndagskvällen, tyngda av bland annat svaga BNP-siffror från Japan.

På London Metal Exchange vid klockan 20.15 var kopparn 95 dollar lägre på 7.395 dollar per ton, medan zinken sjönk 16 dollar till 1.819.

Det allmänna risksentimentet fick sig en törn på måndagen av att Japans BNP-siffror inkommit under förväntan. BNP-tillväxten om 0,3 procent under det andra kvartalet lyckades inte leva upp till förväntningarna om en BNP- tillväxt på 0,6 procent, enligt Bloomberg News prognossammanställning.

"De japanska nyheterna om landets BNP är en besvikelse", sade Stephen Schork, president för Schork Group, till Bloomberg News.

Kommentarer från aktörer på marknaden pekade även ut Kina som en källa till oro. Bank of America har sänkt sin prognos för Kinas tillväxt i år från 8 till 7,7 procent, en sänkning som kommer efter att även Barclays och Deutsche Bank i förra veckan sänkt sina förväntningar på Kinas ekonomi i spåren av den svaga statistiken under veckan.

Bland ädelmetallerna noterades sjunkande priser när spotpriset på guld backade med drygt 10 dollar 1.610 dollar per uns och silvret var 0,29 dollar lägre på 27:84.

"Guld beter sig som en klassisk råvara idag", sade Adam Klopfenstein, marknadsstrateg vid Archer Financial Services, till Bloomberg News.

På råoljemarknaden visade WTI inför golvhandelns stängning på en nedgång på 0,20 dollar till 92,67 dollar per fat, medan Brent var 0,82 dollar högre på 113,76.

"Geopolitisk spänning står i fokus, men aktiemarknaden tynger på oljepriset", sade Rich Ilczyszyn, marknadsstrateg och grundare av Iitrader, till Bloomberg News.

Enligt en artikel i Financial Times diskuterar Israel en militär insats mot Iran mer intensivt än tidigare. Financial Times hänvisar till flera artiklar i diverse israelisk media, bland annat en som indikerar att premiärministern och försvarsministern nu förespråkar en attack innan det amerikanska valet i november.

Noteringar 20:15
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0,20 USD 92,67
Brent, första termin +0,82 USD 113,76Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin),

Koppar -95 USD 7.395
Zink -16 USD 1.819
Aluminium -24 USD 1.857
Nickel -25 USD 15.375
Bly -35 USD 1.857
Tenn -175 USD 17.700Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -9,75 USD
1.610,45
Silver -0,2862 USD 27,84Jordbruksråvaror (pris/pund, decembertermin)
Bomull -0,0103 USD 4,999306


Innehåll från QuenticAnnons

Holistiskt arbete med EHSQ & ESG ökar både wellness och affärsvärdet

Arbetet med EHSQ & ESG sker förvånansvärt ofta både manuellt och i silos. Om processerna istället kopplas samman och insikterna medvetandegörs så uppstår praktiska och affärsmässiga fördelar.

– Upplyst ledarskap möjliggör uppföljning av viktiga nyckeltal och att i tid agera på avvikelser som driver en kontinuerlig förändring. Quentic jobbar dedikerat och målmedvetet med Insight-2-Action, säger Eli Wald, Sales Manager på Quentic.

EHSQ - Environmental, Health & Safety, and Quality och ESG - Environmental, Social and Governance - blir allt viktigare för marknaden, påskyndat av ökade legala krav, nya regelverk från myndigheter och en rad av globala aktörer. Även EU:s taxonomi för investerare är en drivande faktor, liksom nya krav på rapportering och relaterade åtgärder. Konsolidering för årsredovisningen är essentiell.

– Bolag som långsiktigt arbetar med ett hållbart synsätt och bygger en genomgående systematisk säkerhetskultur och genuint intresserar sig för sina anställda, sina kunder och omvärldens wellness, ser ett ökat substansvärde liksom möjligheten att bibehålla relevansen över tid, säger Eli Wald.

Quentic medverkar till nya insikter

Quentics molnlösning ger en fullständig och samlad överblick över alla relaterade arbetsområden, utvärderar verksamhetens aktiviteter ur olika perspektiv, upptäcker samband och nya möjligheter och driver en positiv förändring.

Quentic kopplar samman funktioner för ämnesområden som Arbetsmiljö & Säkerhet, Kemikalier, Lagar & Regler med flera. Integration med HR, ERP och 3:e part tillhör kärnkonceptet för en holistisk lösning.

– Med en integrerad lösning mäter man och knyter samman alla viktiga processer och komponenter och tilldelar ett tydligt ägarskap, vilket är grunden för all Change Management-filosofi, säger Eli Wald och avslutar:

– Kommuniceras insikterna transparent till företagets ekosystem så föder man en positiv förändringsspiral genom hela värdekedjan. KPI-driven business möjliggör pro-aktivitet. Marknaden växer och bolag kan fortsätta vara lönsamma, kompatibla och relevanta. 

Om Quentic

• Branschledande global SaaS aktör för alla branscher

• Ledningssystem för bl.a. ISO 9001/14001/45001/50001 

• GDPR och ISO 27001 certifierad

Läs mer på: www.quentic.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quentic och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?