1515

Råvaror: BNP-siffror <br />sänker priserna <br />

Priserna på råvaror följe med aktiemarknaderna lägre på måndagen, sedan japanska siffror visat på en mindre BNP-tillväxt än väntat i landet.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange klockan 18.30 noterades nedgångar. Kopparn var 93 dollar lägre på 7.398 dollar per ton, medan zinken sjönk 16 dollar till 1.818.

Det allmänna risksentimentet tyngdes på måndagen av att Japans BNP-siffror inkommit under förväntan. BNP-tillväxten om 0,3 procent under det andra kvartalet lyckades inte leva upp till förväntningarna om en BNP-tillväxt på 0,6 procent, enligt Bloomberg News prognossammanställning.

"De japanska nyheterna om landets BNP är en besvikelse", sade Stephen Schork, president för Schork Group, till Bloomberg News.

Kommentarer från aktörer på marknaden pekade även ut Kina som en källa till oro. Bank of America har sänkt sin prognos för Kinas tillväxt i år från 8 till 7,7 procent, en sänkning som kommer efter att även Barclays och Deutsche Bank i förra veckan sänkt sina förväntningar på Kinas ekonomi i spåren av den svaga statistiken under veckan.

På råoljemarknaden visade WTI en nedgång på 0,10 dollar till 92,77 dollar per fat, medan Brent var 0,90 dollar högre på 113,84.

"Geopolitisk spänning står i fokus, men aktiemarknaden tynger på oljepriset", sade Rich Ilczyszyn, marknadsstrateg och grundare av Iitrader, till Bloomberg News.

Enligt en artikel i Financial Times diskuterar Israel en militär insats mot Iran mer intensivt än tidigare. Financial Times hänvisar till flera artiklar i diverse israelisk media, bland annat en som indikerar att premiärministern och försvarsministern nu förespråkar en attack innan det amerikanska valet i november.

Bland ädelmetallerna noterade spotpriset på guld en nedgång på drygt 2 dollar 1.619 dollar per uns. Silvret var samtidigt ned 0,19 dollar till 27,94.

Råvaror 18:30
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0,10 USD 92,77
Brent, första termin +0,90 USD 113,84Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -93 USD 7.398
Zink -16 USD 1.818
Aluminium -23 USD 1.860
Nickel +0 USD 15.400
Bly -32 USD 1.861
Tenn -154 USD 17.721Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -1,55 USD
1.618,75
Silver -0,1863 USD 27,94Jordbruksråvaror (pris/pund, decembertermin)
Bomull -0,0077 USD 5,017361


Innehåll från Apper SystemsAnnons

Därför använder Nordens största restauranghus Apper för en mer effektiv verksamhet

UMOE Restaurants är Nordens största restauranghus och driver bland annat Starbucks, Peppes Pizza, TGI Fridays och Blender. För stora restaurangverksamheter som denna med många försäljningsställen krävs det att system är stabila och fungerar smidigt både för personal, kunder och driftansvariga. Till hands har UMOE it-specialisterna Apper som hjälper restauranghuset att effektivt driva verksamheten med hjälp av integrerade system – så här funkar det.

Apper förser UMOE Restaurants med kassasystem, beställningssystem och affärssystem som är integrerade med varandra där all data samlas på en central databas. Alla restauranger och försäljningsställen är sammankopplade vilket gör att allt som säljs registreras direkt på en och samma plats. På så sätt kan du i realtid se vilka produkter som säljer bra och även fatta snabba beslut om något behöver förändras. Aktuella försäljningsrapporter är samlat på ett ställe och du kan ha full koll på försäljningen var du än är. Dessutom behövs bara en driftansvarig som enkelt kan följa alla restaurangers statistik via en app i telefonen. 

Henry Karlsen är it-direktör och driftansvarig på UMOE Restaurants och är mycket nöjd med Appers lösningar.

– Med Appers system får jag snabbt en översikt över hela verksamheten i min telefon. För oss är det viktigt att reducera kostnader och då måste vi förenkla våra arbetsprocesser. Vi automatiseras mer vilket gör att mänskliga fel minskar och det sparar både tid och pengar. Systemen gör dessutom arbetsuppgifterna enklare för våra medarbetare, säger han. 

Smidigt och snabbt med integrerade system

Integrationen av systemen är till stor nytta när man ska utveckla eller uppdatera dem. Nya versioner kan ofta göra system instabila men tack vare Appers förmåga att kontinuerligt göra nya förbättringar påverkas inte driftkvaliteten. Så fort en ny version läggs ut så får alla restauranger och butiker den helt automatiskt när kassan startas. 

Fördelarna med integrationen visas även om en vara exempelvis skulle bli säljstoppad. Då kan du enkelt och snabbt plocka bort den ur systemet hos samtliga restauranger. Det blir en bättre upplevelse för både kunder och personal när systemen fungerar så här smärtfritt. 

– För oss är det viktigt med en partner som ser vad vi kan göra bättre och som kan vara en rådgivare. Apper gör att vi blir mer framtidasäkra och moderna och kan möta de höga kraven som ställs på driftsäkerhet och support, avslutar Henry Karlsen.

Apper gör att UMOE kan effektivisera sina affärsflöden och hjälper dem att expandera. Systemen kan enkelt skalas upp, anpassas och interagera vidare tillsammans med att verksamheten växer, något som ofta är kritiskt för företag som UMOE. I sin tur kan UMOE fortsätta att ständigt förbättra kundservice på sina restauranger. 

Om Apper

Vi på Apper skapar digitala möjligheter och långsiktigt värde för våra kunders affärer. Med strategisk förmåga, kreativitet och passion för teknik bygger vi framtidens lösningar idag. Vår vision är att vara den självklara aktören inom verksamhetskritisk IT i Norden där IBM är den största och mest strategiskt viktigaste partnern.

Läs mer om Apper här 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Apper Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?