1515
Annons

Räntor och valutor: Dämpade rörelser<br />

Marknadsrörelserna har varit återhållsamma efter att den svenska räntemarknaden stängde i fredags eftermiddag. USA-handeln på fredagskvällen var dämpad, liksom nattens handel i Asien. Den stora nyheten är att den japanska ekonomin bromsade in oväntat mycket under det andra kvartalet, vilket fick marknaden att väga svagare realekonomi mot ökad sannolikhet för ytterligare stimulanser.

"BNP var mycket lägre än väntat, vilket eldar på det negativa sentimentet. Det driver också förväntningarna på att Bank of Japan kan komma med penningpolitiska lättnader, vilket stöttar marknaderna", sade Ayako Sera, marknadsstrateg vid Sumitomo Mitsui Trust Bank, till Bloomberg News.

USA-börserna steg svagt på fredagskvällen och börsutvecklingen är lite blandad i Asien nu under natten. Marknadsräntorna i USA visar små förändringar med tioårsräntan oförändrad till 1,64 procent. På valutamarknaden har euron stärkts marginellt mot dollarn medan den svenska kronan visar små förändringar mot dollarn och euron.

Japans BNP växte mindre än väntat under det andra kvartalet. BNP ökade med 0,3 procent mellan det första och det andra kvartalet, enligt preliminär statistik. Detta motsvarar en tillväxt på 1,4 procent i beräknad årstakt, vilket var lägre än de 2,3 procent som analytikerna i Bloomberg News prognosenkät hade räknat med och en inbromsning från 5,5 procent under det första kvartalet.

En titt på komponenterna visar att exporten ökade med 1,2 procent i kvartalstakt, samtidigt som importen ökade med 1,6 procent. Nettoexporten drog bort 0,1 procentenheter av BNP-tillväxten under det andra kvartalet. Privatkonsumtionen steg med 0,1 procent under det andra kvartalet.

"Japans BNP kastade ljus på hur bräcklig det globala ekonomiska läget är. BNP i morgon från euroområdet och de viktigaste europeiska ekonomierna kommer troligen att visa på en liknande situation", sade Jonathan Cavenagh, strateg vid Westpac Banking i Singapore, till Bloomberg News.

Japanska räntor visar en svag dragning nedåt, med den tioåriga statsobligationsräntan 1 punkt ned till 0,79 procent. Japanska Nikkei 225 pendlar runt nollstrecket.

Bank of Englands chef Mervyn King skrev i en tidningsartikel i helgen att han inte ser någon uppenbar ände i sikte på problemen i euroområdet medan ECB-rådsledamoten Luc Coene sade att obligationsköp från ECB inte kommer att lösa Spaniens och Italiens svårigheter med att behålla investerarnas förtroende.

Fed-chefen i San Francisco, John Williams, sade i en tidningsintervju att Fed bör inleda en tredje runda obligationsköp, QE3, för att stimulera ekonomin.

På valutamarknaden har euron stärkts marginellt mot dollarn från fredagens svenska stängning. Kronan har stärkts ett knappt öre mot dollarn och handlas mer eller mindre oförändrat mot euron

Måndagens agenda är tunn, med grekisk BNP för det andra kvartalet som en av få hållpunkter.

Om måndagen är lugn är tisdagen desto mer fullspäckad med statistik. Det blir bland annat preliminär BNP för det andra kvartalet från Tyskland, Frankrike och Storbritannien, liksom snabbestimat för euroområdets BNP för det andra kvartalet. Dessutom kommer juli-KPI från Storbritannien, tyska ZEW-index för augusti och amerikansk detaljhandel i juli.

För svensk del släpper SCB KPI för juli och industriproduktion för juli. Enligt SME Direkts enkät väntas KPI ha sjunkit med 0,3 procent mellan juni och juli och inflationen väntas då ha sjunkit till 0,8 procent från 1,0 procent i juni. För industriproduktionen är konsensusprognosen från SME Direkt att den minskade med 0,5 procent mellan maj och juni.

Onsdagen bjuder på arbetslöshet i juli från Storbritannien liksom protokoll från Bank of Englands senaste räntemtöte. Det släpps också en hel del amerikansk statistik, bland annat juli-KPI, industriproduktion i juli och Empire Manufacturing Index för augusti.

På torsdagen kommer mer amerikansk statistik i form av bostadsbyggande i juli och Philadelphia Fed Index för augusti. Även KPI för euroområdet i juli står på agendan.

På fredag släpper Arbetsförmedlingen sin arbetslöshetsstatistik för juli och från USA kommer preliminärt Michigan-index för juli.


FI svänger om ”dolda” blankningar

Finansinspektionen svänger efter kritiken. Myndigheten överväger nu att publicera den totala blankningsgraden i börsbolagen. Trots det anser man inte att det nuvarande blankningsregistret är missvisande.

”Jag tycker det framgår ganska tydligt vilken data som ingår i det”, säger Martin Kullendorff, biträdande avdelningschef Marknadstillsyn på FI.

Finansinspektionen letar efter alternativa lösningar för att publicera den totala blankningsgraden.
Finansinspektionen letar efter alternativa lösningar för att publicera den totala blankningsgraden.Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Det var i december 2021 som Finansinspektionen valde att sluta lämna ut blankningspositioner mindre än 0,5 procent av aktiekapitalet i ett bolag. Bakgrunden till beslutet var att ESMA, EU:s värdepapper och marknadsmyndighet, hade invändningar mot att FI hade lämnat ut informationen, vilket fick myndigheten att sekretessbelägga blankningspositionerna.

Till följd av beslutet försvann en stor mängd publik blankningsstatistik. Di:s genomgång av storbolagen i OMXS30-indexet visade att flertalet bolag hade betydligt högre blankningsgrad än vad som syntes i det publika registret vid genomgångens tillfälle.

Nu meddelar Finansinspektionen att den totala blankningsgraden snart kan bli publik, även om aktörerna bakom de enskilda positionerna som är mindre än 0,5 procent av kapitalet förblir dolda. 

”Vi kommer titta på alternativa lösningar och eventuellt publicera datan, givet den mängd förfrågningar vi nu får”, säger Martin Kullendorff, biträdande avdelningschef Marknadstillsyn på FI.

Samtidigt bemöter Martin Kullendorff kritiken om att det publika registret skulle vara missvisande. Trots att det i flera fall skiljer sig markant mellan den publika och den faktiska blankningsgraden, i till exempel SBB:s fall över 8 procentenheter, säger han att det beror på hur man tolkar informationen i det publika registret.

”Jag skulle inte säga missvisande, däremot är registret inte komplett. Men jag tycker det framgår ganska tydligt vilken data som ingår i det. Det ger också en fingervisning om vilka bolag som är hårt blankade.”

Tycker du att det publika registret ger en bra fingervisning på hur mycket som är blankat i SBB?
”Det är ju ingen komplett bild, det ser jag ju.”

Beslutet att offentliggöra den aggregerade blankningsgraden grundar sig i att även andra länder gör det, skrev Finansinspektionen i ett mejl till Di i slutet av förra veckan. Samtidigt visar en färsk dom från Stockholms kammarrätt från april i år att FI ansåg att uppgifterna inte alls skulle klassas som en allmän handling.

”Vi har aldrig hänvisat till sekretess när det kommer till den aggregerade datan, utan hänvisat till att den inte utgör en allmän handling med argumentationen att det tar för lång tid att sammanställa uppgiften. Inte att det var kopplat till sekretess”, säger Martin Kullendorff.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?