Annons

Räntor och valutor: Dämpade rörelser<br />

Marknadsrörelserna har varit återhållsamma efter att den svenska räntemarknaden stängde i fredags eftermiddag. USA-handeln på fredagskvällen var dämpad, liksom nattens handel i Asien. Den stora nyheten är att den japanska ekonomin bromsade in oväntat mycket under det andra kvartalet, vilket fick marknaden att väga svagare realekonomi mot ökad sannolikhet för ytterligare stimulanser.

"BNP var mycket lägre än väntat, vilket eldar på det negativa sentimentet. Det driver också förväntningarna på att Bank of Japan kan komma med penningpolitiska lättnader, vilket stöttar marknaderna", sade Ayako Sera, marknadsstrateg vid Sumitomo Mitsui Trust Bank, till Bloomberg News.

USA-börserna steg svagt på fredagskvällen och börsutvecklingen är lite blandad i Asien nu under natten. Marknadsräntorna i USA visar små förändringar med tioårsräntan oförändrad till 1,64 procent. På valutamarknaden har euron stärkts marginellt mot dollarn medan den svenska kronan visar små förändringar mot dollarn och euron.

Japans BNP växte mindre än väntat under det andra kvartalet. BNP ökade med 0,3 procent mellan det första och det andra kvartalet, enligt preliminär statistik. Detta motsvarar en tillväxt på 1,4 procent i beräknad årstakt, vilket var lägre än de 2,3 procent som analytikerna i Bloomberg News prognosenkät hade räknat med och en inbromsning från 5,5 procent under det första kvartalet.

En titt på komponenterna visar att exporten ökade med 1,2 procent i kvartalstakt, samtidigt som importen ökade med 1,6 procent. Nettoexporten drog bort 0,1 procentenheter av BNP-tillväxten under det andra kvartalet. Privatkonsumtionen steg med 0,1 procent under det andra kvartalet.

"Japans BNP kastade ljus på hur bräcklig det globala ekonomiska läget är. BNP i morgon från euroområdet och de viktigaste europeiska ekonomierna kommer troligen att visa på en liknande situation", sade Jonathan Cavenagh, strateg vid Westpac Banking i Singapore, till Bloomberg News.

Japanska räntor visar en svag dragning nedåt, med den tioåriga statsobligationsräntan 1 punkt ned till 0,79 procent. Japanska Nikkei 225 pendlar runt nollstrecket.

Bank of Englands chef Mervyn King skrev i en tidningsartikel i helgen att han inte ser någon uppenbar ände i sikte på problemen i euroområdet medan ECB-rådsledamoten Luc Coene sade att obligationsköp från ECB inte kommer att lösa Spaniens och Italiens svårigheter med att behålla investerarnas förtroende.

Fed-chefen i San Francisco, John Williams, sade i en tidningsintervju att Fed bör inleda en tredje runda obligationsköp, QE3, för att stimulera ekonomin.

På valutamarknaden har euron stärkts marginellt mot dollarn från fredagens svenska stängning. Kronan har stärkts ett knappt öre mot dollarn och handlas mer eller mindre oförändrat mot euron

Måndagens agenda är tunn, med grekisk BNP för det andra kvartalet som en av få hållpunkter.

Om måndagen är lugn är tisdagen desto mer fullspäckad med statistik. Det blir bland annat preliminär BNP för det andra kvartalet från Tyskland, Frankrike och Storbritannien, liksom snabbestimat för euroområdets BNP för det andra kvartalet. Dessutom kommer juli-KPI från Storbritannien, tyska ZEW-index för augusti och amerikansk detaljhandel i juli.

För svensk del släpper SCB KPI för juli och industriproduktion för juli. Enligt SME Direkts enkät väntas KPI ha sjunkit med 0,3 procent mellan juni och juli och inflationen väntas då ha sjunkit till 0,8 procent från 1,0 procent i juni. För industriproduktionen är konsensusprognosen från SME Direkt att den minskade med 0,5 procent mellan maj och juni.

Onsdagen bjuder på arbetslöshet i juli från Storbritannien liksom protokoll från Bank of Englands senaste räntemtöte. Det släpps också en hel del amerikansk statistik, bland annat juli-KPI, industriproduktion i juli och Empire Manufacturing Index för augusti.

På torsdagen kommer mer amerikansk statistik i form av bostadsbyggande i juli och Philadelphia Fed Index för augusti. Även KPI för euroområdet i juli står på agendan.

På fredag släpper Arbetsförmedlingen sin arbetslöshetsstatistik för juli och från USA kommer preliminärt Michigan-index för juli.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?