Annons

USA-börser: Över nollan efter återhämtning<br />

De ledande amerikanska börserna vände inledande nedgångar till svaga uppgångar på fredagen, och stängde kring toppnoteringarna för dagen.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp 0,3 procent till 13.206 medan Nasdaq Composite var 0,1 procent högre på 3.021. Det bredare S&P 500 steg 0,2 procent till 1.406. Omsättningen var 540 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,6 miljarder aktier på Nasdaq.

Råvaror ledde återtåget bland sektorerna inom Dow Jones, när Alcoa och DuPont stängde 1,4 respektive 1,1 procent högre.

De amerikanska indexen sjönk initialt, i likhet med börserna i Europa och Asien, sedan kinesiska handelssiffror inte lyckats leva upp till förväntningarna. Landets utrikeshandel genererade ett överskott på 25,15 miljarder dollar i juli, vilket var lägre än ett väntat överskott på 35,05 miljarder dollar, enligt Bloombergs prognossammanställning. Exporten ökade årsvis med 1,0 procent, mot en väntad ökning på 8,0 procent.

Kommentarer från aktörer på marknaden pekade på att uppgångarna föranleddes av ökad tilltro till lättnader från den kinesiska centralbanken.

"Ju svagare data desto större sannolikhet för stimulanser från centralbanker", sade Alan Gayle, strateg vid RidgeWorth Capital Management, till Bloomberg News.

Bland enskilda bolag sjönk Yahoo med 5,4 procent. Bolaget meddelade sent på torsdagskvällen att en pågående strategiutvärdering, med bolagets nya vd Marissa Mayer vid rodret, kan resultera i en upphävning av omstruktureringsplaner som skulle ha återfört flera miljarder dollar till aktieägarna.

Vidare stängde Monster Beverage över 11 procent lägre, sedan bolaget meddelat att en statsåklagare utreder ingredienserna i energidryckbolagets flaggskeppsprodukt.

Nvidia redovisade en justerad vinst per aktie samt en försäljningsprognos som båda var bättre än analytikerna väntat sig. Grafikkortstillverkaren inledde fredagens handel med uppgångar, men sjönk sedan tillbaka och var 0,6 procent lägre vid stängning.

Schweiziska Julius Bär är enligt uppgifter nära ett köp av Merrill Lynchs internationella kapitalförvaltningsenheter. Bank of America noterades 0,3 procent högre på fredagen.

Det brittiska fotbollslaget Manchester United började handlas på New York-börsen på fredagen, och där det stängde oförändrat.

På den amerikanska statistikfronten sjönk importpriserna med 0,6 procent i juli jämfört med juni, och med 3,2 procent jämfört med juli 2011. Analytiker hade räknat med att priserna skulle stiga 0,2 respektive sjunka 2,5 procent.

Räntan på en amerikansk tioårig statsobligation var ned 3 punkter till 1,66 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?