Annons

Stockholmsbörsen: Negativ trend fortsätter<br />

Stockholmsbörsen fortsatte i ett negativt sentiment på fredagen, med svag makrodata från Kina och den överhängande eurokrisen som största dämpare.

"Marknaderna är fortsatt fast i en trend med små rörelser sedan början av veckan. Igår bekräftade ECB:s månadsrapport att centralbanken "kan påbörja öppna marknadsoperationer med en storlek lämplig för att nå sina mål", vilket hjälpte upp sentimentet. Däremot är den ekonomiska situationen i eurozonen alltjämt matt, och risksentimentet håller på att bromsa in nu under morgonen", skrev ekonomerna på Société Générale i ett marknadsbrev.

Stockholmsbörsens OMXS30-index noterades 0,5 procent ned till indexnivån 1.078,5 vid 10.30-tiden. Omsättningen var då 1,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Inklusive Burgundy, Bats Chi-X samt Turquoise var den 1,8 miljarder kronor.

De ledande europeiska börserna såg en negativ utveckling på fredagen. Euro Stoxx 50, CAC 40 och DAX var mellan 0,3 till 0,6 procent lägre, medan FTSE 100 pendlade mellan oförändrad till svagt negativ.

Alliance Oil släppte på morgonen produktionsrapport för juli. Oljebolaget producerade 53.732 fat råolja per dag, samt raffinerade 83.643 fat per dag. Vidare såldes 57.428 fat råolja per dag samt 84.496 fat oljeprodukter per dag. Oljebolaget noterades 0,2 procent lägre.

RNB presenterade försäljningssiffror för juli, där total försäljning i egna butiker backade med 8,7 procent. Total försäljning jämförbara butiker i lokal valuta tappade 8,0 procent. Aktien tappade på fredagen, och var vid 10.30- tiden 7,7 procent ned.

Active Biotech redovisade på fredagsmorgonen en nettoomsättning på 96,6 miljoner kronor (226) för det andra kvartalet. Resultatet efter skatt var -24,5 miljoner kronor (147). Aktien var 4,1 procent lägre vid 10.30-tiden.

Nokia, som sett sin aktiekurs rusa de senaste dagarna, fick på morgonen sin riktkurs höjd av Swedbank Markets till 2:80 euro, från tidigare 2:50 euro. Rekommendationen köp kvarstår. Nokias aktie noterades i toppen av OMXS30, 3,9 procent högre, på förmiddagen.

Securitas riktkurs blev nedjusterad av Credit Suisse till 49 kronor, från tidigare 52 kronor. Rekommendationen "underperform" kvarstår för säkerhetsbolaget, som noterades 1,5 procent lägre.

Barclays Capital justerade på morgonen svenska bankers riktkurser. Handelsbanken fick se sin höjd till 235 kronor, från 229 kronor, medan Nordeas nedjusterades med 3 kronor till 77 kronor. Handelsbanken och Nordea var 0,6 respektive 1,2 procent ned.

Vidare på rekommendationsfronten sänkte Carnegie Hexagon, som kvartalsrapporterade i torsdags, till behåll. Bolaget tappade under förmiddagshandeln, och noterades 3,4 procent ned.

Läkemedelsbolaget Astrazeneca höjdes av Bryan Garnier till 27:80 pund, från 27:20 pund. Aktien var alltjämt 0,7 procent ned.

På makrofronten inkom kinesisk data över handelsöverskottet för juli månad, vilket missade förväntningarna grovt. Överskottet blev 25,15 miljarder dollar, med en exportökning om 1,0 procent från samma period förra året. Väntat var ett handelsöverskott på 35,05 miljarder dollar, med en exportökning om 8,0 procent.

"Gårdagens kinesiska siffror var dåliga (åtminstone jämfört med förväntningarna). Temat har fortsatt idag, med ett förvånansvärt krympande handelsöverskott från juli", kommenterar Deutsche Bank i en analys.

Internationella energimyndigheten, IEA, sänker sin prognos för den globala efterfrågan på olja både för 2012 och 2013.

Tysklands konsumentpriser steg 0,4 procent i juli, jämfört med månaden före. Inflationstakten uppmättes till 1,7 procent.

Senare på fredagen bjuds det på makrodata i form av amerikanska importprissiffror för juli månad.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Telia CompanyAnnons

Bli en bättre chef på distans – 8 tips

”Ledarskap på distans har blivit en viktig kompetens”, säger Mille Beckman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia.
”Ledarskap på distans har blivit en viktig kompetens”, säger Mille Beckman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia.

Var fjärde svensk jobbar mer effektivt på distans. Men cheferna tenderar att underskatta hur dåligt många medarbetare mår av isoleringen, visar en ny kompletterande undersökning till Telias digitala index.

Få tekniken att funka, prenumerera på en egen IT-avdelning 

25 procent av de anställda har jobbat mer effektivt på distans under pandemin, och framför allt större företag – med mer än 50 anställda – har sett en ökad produktivitet.

Det visar en uppföljning till den årliga rapporten ”Telias digitala index” där deltagarna svarat på frågor om hur de upplevt distansjobbet under våren.

”Vanligt känna mindre arbetsglädje”

– Missnöjet handlar om minskat engagemang, mindre arbetsglädje och att man saknar det sociala, säger Mille Backman, chef för digitalisering och förändringsledning på Telia, och fortsätter:

– Här är också skillnaden mellan chefer och anställda störst. Många arbetsledare tycks underskatta vad det sociala betyder för deras medarbetare. Den centrala frågan framåt är: Hur får vi in samarbetet och det sociala kittet i den digitala miljön?

Fortsatt distansjobb efter pandemin

Rapporten visar att svenska företag har en positiv inställning till distansjobb efter pandemin. Så många som 79 procent av beslutsfattarna på företag med mer än 50 anställda svarar att medarbetarna kommer att fortsätta att jobba på distans, helt eller delvis.

En ny undersökning från Gartner gav liknande resultat: 74 procent av finanscheferna planerar att göra distansarbete till en permanent lösning långt efter pandemin.

– Att leda på distans kommer att bli en allt viktigare kompetens, konstaterar Mille Beckman.

Hur blir man en bättre chef på distans? Här är 8 tips från Mille Beckman.

1 Bjud in till möten som inte handlar om jobb

Inför rutiner som uppmuntrar till gemenskap online – som ett återkommande morgonmöte på 15 minuter där det är frivilligt att delta och där temat inte är jobb. Du kan kliva in och säga hej, ungefär som du hejar och byter några ord vid kaffeautomaten på kontoret. Linkedin är ett bra socialt verktyg, föreslå en digital lunch eller fika med medarbetare eller andra i ditt kontaktnät, skicka sedan en möteslänk. 

2 Ge individuellt anpassad feedback 

Ta reda på hur de helst kommunicerar. Vissa vill ringa och prata, andra chatta. Vissa behöver mycket kontakt för att klara distansjobbet optimalt, andra föredrar mindre utbyte med chefen.

3 Dela mera av arbetsdagen

Många företag har tekniken på plats, men saknar arbetssätt som skapar energi och delaktighet. Lansera forum och rutiner där det blir naturligt att dela mer av jobbet: Att be om tips, få feedback, utvärdera. Ställ frågan: Vad gillar ni med kontoret? Hur kan ni få in det i den digitala miljön?

4 Tydliga riktlinjer om takt och ton 

Det skrivna ordet kan lätt skapa missförstånd, du kanske skriver något i en chatt som misstolkas av den berörda som sitter vid sitt köksbord. Informera om vilken ton ni ska ha och utvärdera löpande hur ni kommunicerar.

5 Undvik en-tar-över-skärmen-möten

Många digitala möten går till så att alla checkar in, en tar över skärmen och sedan ”försvinner” de andra. Hur skapa mer meningsfulla möten? Ett trick är att noga formulera syftet med mötet, vilka ska vara med och varför, hur långt ska mötet vara? Gör en agenda och en kort beskrivning av mötet i kallelsen, så att de inbjudna känner både engagemang och ansvar.

6 Se upp för digitala klyftor

Gör regelbundna digitala hälsocheckar – hur jobbar medarbetarna digitalt, vad behöver var och en lära sig? Växer kunskapsklyftan mellan medarbetarna är det svårt att flytta företaget framåt.

7 Pauser skapar kreativitet

Ett vanligt misstag vid distansjobb är att vi ”jobbar på” utan pauser. Som ledare är det viktigt att uppmuntra till ett hållbart digitalt arbetsliv. Tipsa medarbetarna om att lägga in promenader, lunchraster och annat som ger energi.

8 Bygg kulturen digitalt

Skapa er företagskultur digitalt, och inte enbart på den fysiska arbetsplatsen. Hur vill ni att medarbetarna ska uppleva er digitala miljö? Hur delar ni information, hur ger ni feedback och så vidare.

Få tekniken att funka, prenumerera på en egen IT-avdelning  

 

 

Mer från Telia Company

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Company och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?