1515
Annons

Råvaror: Fallande priser på olja och koppar<br />

Priserna på råvaror följde det allmänna risksentimentet lägre på fredagen, sedan kinesiska handelssiffror bidragit till ökad oro för den ekonomiska utvecklingen i Asien.

På London Metal Exchange vid 20.20 noterades kopparns tremånaderstermin ned 44 dollar till 7.492 dollar per ton, medan zinkterminen var 25 dollar lägre på 1.835.

Kinas handelsöverskottet rapporterades under morgonen på 25,15 miljarder dollar i juli, ned från 31,72 miljarder föregående månad och klart lägre än väntade 35,05 miljarder dollar enligt Bloomberg News prognosenkät.

Exporten steg 1,0 procent i årstakt (väntat +8,0), medan importen ökade 4,7 procent (väntat +4,7).

"Det fanns en viss förhoppning om att vi skulle få se en anständig efterfrågetillväxt i Kina, men det tycks alltmer osannolikt", sade Michael Lynch, president för Strategic Energy & Economic Research.

Inför golvhandelns stängning var WTI-oljan i första terminsposition ned 0:60 dollar till 92:74 dollar per fat, medan Brent var 0:61 dollar lägre på 112:61 dollar per fat.

Internationella energimyndigheten, IEA, publicerade under fredagsförmiddagen sin månatliga oljerapport med nya efterfrågeprognoser som låg lägre än vid föregående rapport. Efterfrågan bedöms ligga på 89,64 miljoner fat per dag 2012, att jämföra med 89,89 miljoner i juli. Även prognosen för 2013 reviderades lägre.

"Att IEA sänker sin prognos för oljekonsumtion konfirmerar bilden om att efterfrågan kommer att vara svag", fortsatte Lynch.

Ädelmetallerna visade relativt små rörelser i jämförelse med andra mer riskfyllda tillgångar. Guldet var upp drygt 3 dollar till 1.620 dollar per uns, medan silvret var ned 0:06 dollar till 28:08.

Noteringar kl. 20.20
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:60 USD 92:74
Brent, första termin -0:61 USD 112:61
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -44 USD 7.492
Zink -25 USD 1.835
Aluminium -19 USD 1.881
Nickel -100 USD 15.400
Bly -29 USD 1.892
Tenn -25 USD 17.875
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +2:92 USD 1.620:17
Silver -0:0625 USD 28:08
Jordbruksråvaror (pris/pund, decembertermin)

Bomull            -0:0166 USD
 0:7429


Innehåll från Verisec InternationalAnnons

Trustscale bygger en molntjänst för betalsäkerhet

Säkerheten är hårt reglerad i betalbranschen och tidigare har varje aktör fått sköta sin tekniska säkerhet med egen personal och infrastruktur. Från och med 2022 tillåter branschorganisationen PCI att dessa kritiska funktioner får outsourcas och köpas in som molntjänst av PCI-certifierade företag.

– Trustscale ombesörjer via koncernbolaget Verisec International och dess internationella verksamheter redan i dag denna tekniska säkerhetsinfrastruktur åt de flesta banker och betalförmedlare i Norden och Baltikum samt i Arabemiraten, Australien och Nya Zeeland. Därför är det ett smidigt och tryggt val för kunden att göra denna resa med oss, säger Anders Henrikson, CEO på Verisec.

Trots att säkerhetsaspekten är vital för företag som arbetar med betallösningar har ansvaret för säkerhetsinfrastrukturen legat hos dem själva, företag för företag och bank för bank. Anders Henrikson, CEO på techföretaget Verisec International, menar att det inte är hållbart då risken för säkerhetshål är stor om det inte byggs på rätt sätt.

– Att öka och säkerställa säkerheten genom att lägga funktionen på tredje part gör den inte bara mer hållbar; en molntjänst kan även skapa bättre skalbarhet och lönsamhet.

Upptäcker onormala mönster

Verisec ombesörjer säkerhetsinfrastruktur åt de flesta banker och betalförmedlare i Norden och Baltikum samt i Arabemiraten, Australien och Nya Zeeland. Skalbar säkerhet och tillit är kärnan i Trustscale-koncernens teknologi- och tjänsteerbjudande. Molntjänsten kommer bland annat att skydda kortuppgifter med hjälp av kryptering för att säkerställa att obehöriga inte kan fånga upp dessa i klartext. Tjänsten validerar även en individs PIN-kod, exempelvis från en kortterminal eller Smartphone. Dessutom kommer Verisec åt stora mängder transaktionsdata och kan på så sätt erbjuda kunder realtidstjänster som kan upptäcka onormala mönster i datatrafiken, mönster som kan tyda på pågående attacker mot betalnätverket.

– Genom att snabbt kunna upptäcka förändringar kommer Verisec kunna blockera trafik från terminaler och telefoner som uppvisar tydliga tecken på bedrägeri. Just nu byggs den här molntjänsten som i sin tur kommer att bestå av ett antal kryptografiska tjänster som används i samband med betalningar – oavsett om det rör sig om klassiska kortbetalningar, mobila betalningar, Apple/Google Pay eller e-commercetransaktioner.

Tar en större del av värdekedjan

Att utveckla en molntjänst innebär enligt Anders Henrikson att Trustscale tar en större del av värdekedjan och inte bara ansvarar för drift utan även all löpande förvaltning och förändringshantering.

– Bedrägeri inom onlinebetalningar har vuxit kraftigt de senaste åren och Trustscale tänker bidra till att vända på denna trend. 

FAKTA:

Trustscale erbjuder kryptografiska tjänster som skyddar data, digitala identiteter och betaltransaktioner. Målet är att Trustscales molntjänst ska bli tillgängliga för många olika vertikalmarknader via enkla API:er. På detta sätt höjer vi säkerheten i samhället i stort.

www.verisecint.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verisec International och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?