1515
Annons

Räntor och valutor:&nbsp; <br />Pessimismen ökar<br />

Europeiska marknadsräntor vänder generellt nedåt i fredagens inledande handel, samtidigt som italienska och spanska räntor pekar svagt uppåt.

På valutamarknaden har euron försvagats mot sina jämförelsevalutor på grund av ökad pessimism kring eurokrisen.

Vid fredagens inledande handel handlas den svenska tvåårsräntan till 0,97 procent och tioåringen till 1,44 procent, jämfört med 0,98 respektive 1,47 vid torsdagens svenska stängning.

Tyska marknadsräntor visar liknande rörelser och tvååringen handlas till -0,06 procent och tioåringen sjunker 4 punkter till 1,40 procent.

På fredagsmorgonen kom Svensk Handels Stilindex över försäljningsutvecklingen, där klädhandelns försäljning sjönk 4,3 procent i juni, mätt i löpande priser i identiska enheter, jämfört med samma månad året före. Skohandeln minskade samtidigt med 5,9 procent.

Mikael Sandström, branschordförande i Svensk Handel Stil, säger i en kommentar att konsumenterna uppenbarligen har prioriterat annat än shorts och sandaler den här regniga sommaren.

"Trots en svag jämförelsemånad (-8,8 procent för kläder och -1,9 för skor) blev det stora minus för modehandeln. Jag kan tänka mig att försäljningen har varit väldigt ojämn mellan butiker i de större städerna och köpcentrum å ena sidan och de traditionella semesterställena, som säkert inte haft samma turisttryck som normalt", säger han.

Han tillägger att augusti också var en svag månad förra året, varför han hoppas få se en vändning i försäljningsutvecklingen.

Statistik på Kinas handelsbalans kom tidigt på fredagsmorgonen och var betydligt lägre än väntat och ökar därmed spekulationerna kring huruvida regeringen kommer vidta åtgärder för att stödja tillväxten.

Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på motsvarande 25,15 miljarder dollar i juli, jämfört med ett överskott på 37,72 miljarder dollar föregående månad.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntade sig analytiker ett överskott på 35,05 miljarder dollar.

Exporten ökade endast med 1,0 procent jämfört med samma månad året före, väntat var en ökning med 8,0 procent. Importen ökade samtidigt med 4,7 procent, väntat var en ökning med 7,9 procent.

Tidigt på fredagsmorgonen framgick det av Australiens centralbanks, RBA, penningpolitiska rapport att de förutser att ekonomin kommer att växa 3,75 procent under 2012. Detta är en revidering från deras tidigare prognos i maj på 3,0 procent.

Den främsta anledningen till att RBA ändrade sin prognos och spår en högre tillväxt, är att den ekonomiska tillväxten under det första kvartalet var mycket starkare än väntat, på 1,3 procent.

Japansk statistik visade att industriproduktionen steg med 0,4 procent i juni jämfört med månaden före och minskade med 1,5 procent jämfört med samma månad året före.

Industriproduktionen i Frankrike var oförändrad i juni jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående år sjönk industriproduktionen med 2,3 procent.

Analytiker hade räknat med att industriproduktionen skulle stiga med 0,1 procent under månaden och sjunka med 1,8 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News snittprognos.

Annan statistik på fredagsmorgonen kom på Tysklands konsumentpriser, som steg 0,4 procent i juli, jämfört med månaden före. Inflationstakten uppmättes till 1,7 procent. Utfallet var helt i linje med den preliminära statistiken

På valutamarknaden har euron försvagats på grund av ökad pessimism kring eurokrisen. Under natten mot fredagen har euron nått sin lägsta nivå på 12 år, då den handlades kring 8,225 mot kronan.

Vid marknadens öppning på fredagen har den stärkts något från nattens låga noteringar och handlas till 8:245, vilket motsvarar drygt 2 ören mindre än vid svensk stängning på torsdagen.

Kronan handlas samtidigt i stort sett oförändrat mot dollarn sedan torsdagens svenska stängning, till 6:71.

SEB skriver i ett morgonbrev att kronan på torsdagen noterades till sin starkaste nivå gentemot den handelsviktade TCW-korgen sedan december 1996.

Euron handlas till 1:229 mot dollarn, jämfört med 1:231 vid torsdagens svenska stängning.

"Mycket uppmärksamhet riktas mot euron existens, men vår största oro just nu är priset på euron", sade Richard Hastings, makrostrateg på Global Hunter Securities, i en kommentar enligt Reuters.

På fredagens makroagenda presenteras KPI för en rad olika länder som Italien, Norge och Storbritannien.

USA-statistik på fredagseftermiddagen inkluderar importpriser för juli. Analytiker har räknat med att priserna ska stiga med 0,3 procent jämfört med föregående månad, och sjunka med 2,4 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News snittprognos.

Noteringar 09:05
USD/SEK    6,7121  (6:7154)  Statsobl 2y    0,97  (0,98)                
EUR/SEK    8,2458  (8:2623)  Statsobl 10y   1,44  (1,47)                
EUR/USD    1,2285  (1:2305)  Räntegap/ty       4     (2)                
US obl 10y   1,65    (1,72)  Tysk obl 10y   1,40  (1,45)


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?