Annons

Räntor och valutor:&nbsp; <br />Pessimismen ökar<br />

Europeiska marknadsräntor vänder generellt nedåt i fredagens inledande handel, samtidigt som italienska och spanska räntor pekar svagt uppåt.

På valutamarknaden har euron försvagats mot sina jämförelsevalutor på grund av ökad pessimism kring eurokrisen.

Vid fredagens inledande handel handlas den svenska tvåårsräntan till 0,97 procent och tioåringen till 1,44 procent, jämfört med 0,98 respektive 1,47 vid torsdagens svenska stängning.

Tyska marknadsräntor visar liknande rörelser och tvååringen handlas till -0,06 procent och tioåringen sjunker 4 punkter till 1,40 procent.

På fredagsmorgonen kom Svensk Handels Stilindex över försäljningsutvecklingen, där klädhandelns försäljning sjönk 4,3 procent i juni, mätt i löpande priser i identiska enheter, jämfört med samma månad året före. Skohandeln minskade samtidigt med 5,9 procent.

Mikael Sandström, branschordförande i Svensk Handel Stil, säger i en kommentar att konsumenterna uppenbarligen har prioriterat annat än shorts och sandaler den här regniga sommaren.

"Trots en svag jämförelsemånad (-8,8 procent för kläder och -1,9 för skor) blev det stora minus för modehandeln. Jag kan tänka mig att försäljningen har varit väldigt ojämn mellan butiker i de större städerna och köpcentrum å ena sidan och de traditionella semesterställena, som säkert inte haft samma turisttryck som normalt", säger han.

Han tillägger att augusti också var en svag månad förra året, varför han hoppas få se en vändning i försäljningsutvecklingen.

Statistik på Kinas handelsbalans kom tidigt på fredagsmorgonen och var betydligt lägre än väntat och ökar därmed spekulationerna kring huruvida regeringen kommer vidta åtgärder för att stödja tillväxten.

Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på motsvarande 25,15 miljarder dollar i juli, jämfört med ett överskott på 37,72 miljarder dollar föregående månad.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntade sig analytiker ett överskott på 35,05 miljarder dollar.

Exporten ökade endast med 1,0 procent jämfört med samma månad året före, väntat var en ökning med 8,0 procent. Importen ökade samtidigt med 4,7 procent, väntat var en ökning med 7,9 procent.

Tidigt på fredagsmorgonen framgick det av Australiens centralbanks, RBA, penningpolitiska rapport att de förutser att ekonomin kommer att växa 3,75 procent under 2012. Detta är en revidering från deras tidigare prognos i maj på 3,0 procent.

Den främsta anledningen till att RBA ändrade sin prognos och spår en högre tillväxt, är att den ekonomiska tillväxten under det första kvartalet var mycket starkare än väntat, på 1,3 procent.

Japansk statistik visade att industriproduktionen steg med 0,4 procent i juni jämfört med månaden före och minskade med 1,5 procent jämfört med samma månad året före.

Industriproduktionen i Frankrike var oförändrad i juni jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående år sjönk industriproduktionen med 2,3 procent.

Analytiker hade räknat med att industriproduktionen skulle stiga med 0,1 procent under månaden och sjunka med 1,8 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News snittprognos.

Annan statistik på fredagsmorgonen kom på Tysklands konsumentpriser, som steg 0,4 procent i juli, jämfört med månaden före. Inflationstakten uppmättes till 1,7 procent. Utfallet var helt i linje med den preliminära statistiken

På valutamarknaden har euron försvagats på grund av ökad pessimism kring eurokrisen. Under natten mot fredagen har euron nått sin lägsta nivå på 12 år, då den handlades kring 8,225 mot kronan.

Vid marknadens öppning på fredagen har den stärkts något från nattens låga noteringar och handlas till 8:245, vilket motsvarar drygt 2 ören mindre än vid svensk stängning på torsdagen.

Kronan handlas samtidigt i stort sett oförändrat mot dollarn sedan torsdagens svenska stängning, till 6:71.

SEB skriver i ett morgonbrev att kronan på torsdagen noterades till sin starkaste nivå gentemot den handelsviktade TCW-korgen sedan december 1996.

Euron handlas till 1:229 mot dollarn, jämfört med 1:231 vid torsdagens svenska stängning.

"Mycket uppmärksamhet riktas mot euron existens, men vår största oro just nu är priset på euron", sade Richard Hastings, makrostrateg på Global Hunter Securities, i en kommentar enligt Reuters.

På fredagens makroagenda presenteras KPI för en rad olika länder som Italien, Norge och Storbritannien.

USA-statistik på fredagseftermiddagen inkluderar importpriser för juli. Analytiker har räknat med att priserna ska stiga med 0,3 procent jämfört med föregående månad, och sjunka med 2,4 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News snittprognos.

Noteringar 09:05
USD/SEK    6,7121  (6:7154)  Statsobl 2y    0,97  (0,98)                
EUR/SEK    8,2458  (8:2623)  Statsobl 10y   1,44  (1,47)                
EUR/USD    1,2285  (1:2305)  Räntegap/ty       4     (2)                
US obl 10y   1,65    (1,72)  Tysk obl 10y   1,40  (1,45)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?