Annons

Räntor och valutor:&nbsp; <br />Lägre räntor på ökad oro<br />

De europeiska kärnräntorna sjunker och euron tappar mot dollarn på en marknad som färgas av tillväxtoro i Kina och osäkerheter i euroområdet, där marknaden anpassar sig för eventuella åtgärder från ECB.

Räntan på tyska statsobligationer har vid lunchtid sjunkit 1-6 punkter sedan svensk stängning på torsdagen, där tvååringen handlas till -0,06 procent. Tioåringen handlas till 1,39 procent.

De svenska räntorna går i samma riktning med runt 3 punkter. Tvååringen handlas till 0,95 procent, tioåringen till 1,44. I det försämrade riskklimatet går spanska och italienska räntor åt motsatt håll och stiger några punkter i de flesta löptider. Tioåringarna handlas till 6,86 respektive 5,87 procent.

"Det har varit lite 'risk-av'... Agendamässigt är det dock tyst. Vi skulle kunna gå sidledes in i september" sade en handlare som Reuters talat med.

Dagens statistikskörd började med att Kina publicerade handelsbalans för juli månad. Utrikeshandeln genererade ett överskott på motsvarande 25,15 miljarder dollar, jämfört med ett överskott på 37,72 miljarder dollar föregående månad.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntade sig analytiker ett överskott på 35,05 miljarder dollar.

Exporten ökade endast med 1,0 procent jämfört med samma månad året före, väntat var en ökning med 8,0 procent. Importen ökade samtidigt med 4,7 procent, väntat var en ökning med 7,9 procent.

Att överskottet var lägre än väntat, mycket på grund av en export som kom in mycket sämre än väntat, ökade oron om tillväxtutsikterna i den kinesiska ekonomin.

"Siffrorna ökar spekulationerna kring huruvida den kinesiska regeringen ska komma att vidta stimulansåtgärder", skrev Nordea i sitt morgonbrev.

China Securities Journal skriver dock på sin förstasida på fredagen att Kina kommer att vara mer försiktiga med att justera penningpolitiken eftersom inflationen kan ta fart på nytt. De skriver att den kinesiska ekonomin kan komma att se en större penningmängd, en återhämtning i bostadspriserna och sjunkande räntor, vilket ger mindre utrymme för finjusteringar.

Statistik över den kinesiska penningmängden, mätt som M2, inkom också under morgonen. M2 ökade med 13,9 procent i juni, jämfört med förväntningarna på 13,8 procent. Ökningstakten steg därmed från 13,6 procent i maj.

Statistik över den franska industriproduktionen i juni inkom något sämre än väntat. Produktionen sjönk med 2,3 procent i årstakt, väntat var en nedgång om 1,8 procent. Under månaden var den i stort sett oförändrad, vilket var i linje med förväntningarna.

I övrigt inkom ett flertal KPI-siffror från europeiska länder, närmare bestämt från Tyskland, Danmark, Italien och Norge, för juli månad.

Den tyska inflationen inkom helt enligt förväntningarna, priserna ökade med 0,4 procent under månaden och med 1,7 procent i årstakt. För de övriga euroländerna i skörden, Danmark och Italien, var siffrorna oförändrade under månaden och +2,3 procent i årstakt respektive +0,1 procent under månaden och +3,1 procent i årstakt.

Den norska kärn-KPI:n ökade med 1,3 procent i årstakt. Analytiker hade räknat med en ökning på 1,2 procent i årstakt.

Handelsbanken skriver att det är andra månaden i rad som inflationen inkommer lägre än vad den norska centralbanken hade förväntat sig, (senast +1,4 procent), och att det därför ökar spekulationerna om räntesänkningar. De skriver dock vidare att de inte förväntar sig något vid mötet den 29 augusti.

Från svenskt håll inkom Svensk Handel/Stils index över utvecklingen i klädhandeln i juni. Klädhandlen sjönk med 4,3 procent jämfört med samma månad 2011. Samtidigt minskade även skohandeln med 5,9 procent under samma tidsperiod.

Mikael Sandström, branschordförande i Svensk Handel/Stil, sade i en kommentar att konsumenterna uppenbarligen har prioriterat annat än shorts och sandaler den här regniga sommaren.

"Trots en svag jämförelsemånad (-8,8 procent för kläder och -1,9 för skor i juni 2011) blev det stora minus för modehandeln. Jag kan tänka mig att försäljningen har varit väldigt ojämn mellan butiker i de större städerna och köpcentrum å ena sidan och de traditionella semesterställena, som säkert inte haft samma turisttryck som normalt", sade han.

Han tillade att augusti också var en svag månad förra året och hoppas på att få se en vändning i försäljningsutvecklingen.

På valutamarknaden har den svenska kronan fortsatt att stärkas mot sina jämförelsevalutor. Den har apprecierat 2 öre mot dollarn och 4 öre mot euron sedan svensk stängning på torsdagen. Vid lunchtid handlas den till 6:70 respektive 8:22.

Euron har samtidigt tappat något även mot dollarn och handlas till 1:227 jämfört med 1:231.

Handlare som Reuters talat med uppger oron i euroområdet och spekulationer om räntesänkningar från ECB som anledningar till att euron pressas för tillfället.

"Euron arbetar sig igenom ännu en fas av korrektionshandel inom en långsiktig, massiv, nedgående trend", sade Richard Hastings, vid Global Hunter Securities, till Reuters.

Eftermiddagens enda fasta punkt är amerikanska importpriser för juli klockan 14.30. Analytiker räknar med att priserna ska ha ökat med 0,3 procent jämfört med föregående månad, och sjunkit med 2,4 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News enkät.

Noteringar 11:15
USD/SEK 5,113194 (6,7154) Statsobl 2y 0,95 -0,98
EUR/SEK 1,881944 (8,2623) Statsobl 10y 1,44 -1,47
EUR/USD 1,620139 (1,2305) Räntegap/ty 5 -2
US obl 10y 1,64 -1,72 Tysk obl 10y 1,39 -1,45


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?