1515
Annons

Räntor och valutor:&nbsp; <br />Lägre räntor på ökad oro<br />

De europeiska kärnräntorna sjunker och euron tappar mot dollarn på en marknad som färgas av tillväxtoro i Kina och osäkerheter i euroområdet, där marknaden anpassar sig för eventuella åtgärder från ECB.

Räntan på tyska statsobligationer har vid lunchtid sjunkit 1-6 punkter sedan svensk stängning på torsdagen, där tvååringen handlas till -0,06 procent. Tioåringen handlas till 1,39 procent.

De svenska räntorna går i samma riktning med runt 3 punkter. Tvååringen handlas till 0,95 procent, tioåringen till 1,44. I det försämrade riskklimatet går spanska och italienska räntor åt motsatt håll och stiger några punkter i de flesta löptider. Tioåringarna handlas till 6,86 respektive 5,87 procent.

"Det har varit lite 'risk-av'... Agendamässigt är det dock tyst. Vi skulle kunna gå sidledes in i september" sade en handlare som Reuters talat med.

Dagens statistikskörd började med att Kina publicerade handelsbalans för juli månad. Utrikeshandeln genererade ett överskott på motsvarande 25,15 miljarder dollar, jämfört med ett överskott på 37,72 miljarder dollar föregående månad.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntade sig analytiker ett överskott på 35,05 miljarder dollar.

Exporten ökade endast med 1,0 procent jämfört med samma månad året före, väntat var en ökning med 8,0 procent. Importen ökade samtidigt med 4,7 procent, väntat var en ökning med 7,9 procent.

Att överskottet var lägre än väntat, mycket på grund av en export som kom in mycket sämre än väntat, ökade oron om tillväxtutsikterna i den kinesiska ekonomin.

"Siffrorna ökar spekulationerna kring huruvida den kinesiska regeringen ska komma att vidta stimulansåtgärder", skrev Nordea i sitt morgonbrev.

China Securities Journal skriver dock på sin förstasida på fredagen att Kina kommer att vara mer försiktiga med att justera penningpolitiken eftersom inflationen kan ta fart på nytt. De skriver att den kinesiska ekonomin kan komma att se en större penningmängd, en återhämtning i bostadspriserna och sjunkande räntor, vilket ger mindre utrymme för finjusteringar.

Statistik över den kinesiska penningmängden, mätt som M2, inkom också under morgonen. M2 ökade med 13,9 procent i juni, jämfört med förväntningarna på 13,8 procent. Ökningstakten steg därmed från 13,6 procent i maj.

Statistik över den franska industriproduktionen i juni inkom något sämre än väntat. Produktionen sjönk med 2,3 procent i årstakt, väntat var en nedgång om 1,8 procent. Under månaden var den i stort sett oförändrad, vilket var i linje med förväntningarna.

I övrigt inkom ett flertal KPI-siffror från europeiska länder, närmare bestämt från Tyskland, Danmark, Italien och Norge, för juli månad.

Den tyska inflationen inkom helt enligt förväntningarna, priserna ökade med 0,4 procent under månaden och med 1,7 procent i årstakt. För de övriga euroländerna i skörden, Danmark och Italien, var siffrorna oförändrade under månaden och +2,3 procent i årstakt respektive +0,1 procent under månaden och +3,1 procent i årstakt.

Den norska kärn-KPI:n ökade med 1,3 procent i årstakt. Analytiker hade räknat med en ökning på 1,2 procent i årstakt.

Handelsbanken skriver att det är andra månaden i rad som inflationen inkommer lägre än vad den norska centralbanken hade förväntat sig, (senast +1,4 procent), och att det därför ökar spekulationerna om räntesänkningar. De skriver dock vidare att de inte förväntar sig något vid mötet den 29 augusti.

Från svenskt håll inkom Svensk Handel/Stils index över utvecklingen i klädhandeln i juni. Klädhandlen sjönk med 4,3 procent jämfört med samma månad 2011. Samtidigt minskade även skohandeln med 5,9 procent under samma tidsperiod.

Mikael Sandström, branschordförande i Svensk Handel/Stil, sade i en kommentar att konsumenterna uppenbarligen har prioriterat annat än shorts och sandaler den här regniga sommaren.

"Trots en svag jämförelsemånad (-8,8 procent för kläder och -1,9 för skor i juni 2011) blev det stora minus för modehandeln. Jag kan tänka mig att försäljningen har varit väldigt ojämn mellan butiker i de större städerna och köpcentrum å ena sidan och de traditionella semesterställena, som säkert inte haft samma turisttryck som normalt", sade han.

Han tillade att augusti också var en svag månad förra året och hoppas på att få se en vändning i försäljningsutvecklingen.

På valutamarknaden har den svenska kronan fortsatt att stärkas mot sina jämförelsevalutor. Den har apprecierat 2 öre mot dollarn och 4 öre mot euron sedan svensk stängning på torsdagen. Vid lunchtid handlas den till 6:70 respektive 8:22.

Euron har samtidigt tappat något även mot dollarn och handlas till 1:227 jämfört med 1:231.

Handlare som Reuters talat med uppger oron i euroområdet och spekulationer om räntesänkningar från ECB som anledningar till att euron pressas för tillfället.

"Euron arbetar sig igenom ännu en fas av korrektionshandel inom en långsiktig, massiv, nedgående trend", sade Richard Hastings, vid Global Hunter Securities, till Reuters.

Eftermiddagens enda fasta punkt är amerikanska importpriser för juli klockan 14.30. Analytiker räknar med att priserna ska ha ökat med 0,3 procent jämfört med föregående månad, och sjunkit med 2,4 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News enkät.

Noteringar 11:15
USD/SEK 5,113194 (6,7154) Statsobl 2y 0,95 -0,98
EUR/SEK 1,881944 (8,2623) Statsobl 10y 1,44 -1,47
EUR/USD 1,620139 (1,2305) Räntegap/ty 5 -2
US obl 10y 1,64 -1,72 Tysk obl 10y 1,39 -1,45


Innehåll från NibeAnnons

Nibes investering i skolelever säkrar företagets framtid

Lina Simonsson är verksamhetsledare på Vetenskapshuset. Utställningen Energi och balans ger elever kunskap om energi och hållbarhet. Utställningen har tagits fram av Nibe i samarbete med Tekniska museet i Stockholm.
Lina Simonsson är verksamhetsledare på Vetenskapshuset. Utställningen Energi och balans ger elever kunskap om energi och hållbarhet. Utställningen har tagits fram av Nibe i samarbete med Tekniska museet i Stockholm.

Skolungdomars svaga intresse för naturvetenskap och teknik är ett problem för näringslivets kompetensförsörjning. I Markaryd har värmepumpstillverkaren Nibe och kommunen bestämt sig för att lösa problemet. I höstas invigde de därför Vetenskapshuset. 

Nibe startade sin verksamhet för 70 år sedan och är bland husägare välkänt för varmvattenberedare och värmepumpar. Under åren har Nibe dessutom utvecklats till ett globalt innovationsföretag med kunder över stora delar av världen. Men tillverkning och produktutveckling är kvar där allt började – i småländska Markaryd. 

Den senaste satsningen på orten är Vetenskapshuset där syftet är att öka skolelevers kunskap inom naturvetenskap och teknik. På sikt är målet att säkra det lokala näringslivets kompetensförsörjning med bland annat nya ingenjörer.

– Vetenskapshuset är en mötesplats för skola, företag och akademi. Det vi gör är att skapa tillväxt för nya idéer och kompetens. Det är en investering i samhället, säger Lina Simonsson, verksamhetsledare på Vetenskapshuset. 

Lokalerna är på nästan 3 000 kvadratmeter och besökande elever får på ett pedagogiskt och lekfullt sätt lära sig om bland annat fysik och kemi, med fokus på energi och hållbarhet. Den interaktiva utställningen ”energi i balans” är utformad så att eleverna tävlar mot varandra samtidigt som de lär sig saker. Ett av momenten går ut på att eleverna ska fördela ett hushålls kilowattimmar på till exempel varmvatten i duschen, värme i huset och, inte minst, den egna skärmtiden.

– Det gör att eleverna får en förståelse för sin energiförbrukning. Responsen på aktiviteterna har varit fantastisk och en kommentar vi fått är att Vetenskapshuset bidrar till ”hållbart samhällsbyggande på riktigt”, säger Lina Simonsson.

I en annan del av byggnaden finns Nobelprismuseets utställning ”För mänsklighetens största nytta”. Här får eleverna lära sig om upptäckter som belönats med Nobelpriset och hur dessa har påverkat samhället.

Vetenskapshuset samarbetar samtidigt med Tekniska museet i Stockholm som bidrar med material både inför och efter elevernas besök i Markaryd. Det förlänger utbildningstiden och ökar förståelsen ytterligare. Vetenskapshuset har även ett toppmodernt labb för kemilektioner. 

– Det är en väldigt stor resurs för skolorna. Det är få i Sverige som har ett så här bra labb och vi är även på gång med att bygga ett tekniklabb. 

En annan pedagogisk tillgång är att Vetenskapshuset sitter ihop med Nibes värmepumpsfabrik. Det gör att besökarna bara behöver öppna en dörr för att gå från teori till praktik – och hållbarhetstänkandet stannar inte vid tröskeln till fabriken.

– Nibes värmepumpar är klimatsmarta produkter och det är något företaget jobbat med redan från början. Hållbarhet är inte en vision för Nibe, det är ett varumärkeslöfte. 

Fakta Nibe
Nibe Group är en global koncern som bidrar till ett minskat klimatavtryck och bättre utnyttjande av energi. Bolaget utvecklar och tillverkar ett brett utbud av miljövänliga och energieffektiva lösningar för inomhuskomfort samt komponenter och lösningar för intelligent uppvärmning och styrning inom industri och infrastruktur.

Läs mer på nibe.com

Mer från Nibe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nibe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?