Annons

Räntor och valutor: Euroräntor sjunker<br />

Marknadssentimentet var färgat av pessimism när veckans handel avslutades på fredagen. Europeiska kärnräntor sjönk i spåren av ännu en indikation på inbromsande konjunktur i Kina på en marknad som annars är avvaktande i väntan på fler detaljer om ECB:s eventuella kommande åtgärder, där marknaden börjar tveka på centralbankens förmåga att bidra till en lösning av krisen.

De tyska räntorna sjönk 2-8 punkter, med tvåårsräntan ned 2 punkter till -0,07 procent medan tioåringen sjönk 8 punkter till 1,37 procent.

"Det har varit lite 'risk av'... Agendamässigt är det dock tyst. Vi skulle kunna gå sidledes in i september" sade en handlare som Reuters talat med.

Marknaden inväntar besked om Spanien kommer att söka stöd från EFSF/ESM och då samtidigt möjliggöra interventioner från ECB. Dessutom väntar investerarna på besked från den tyska författningsdomstolen angående godkännandet av ESM:s upplägg, beslut tas den 12 september.

"Innan vi får klarhet i de här två frågorna kommer pressen på italienska och spanska obligationsräntor att kvarstå och pressa upp räntan i den långa änden. Samtidigt kommer den korta änden att sjunka något på spekulation om att ECB kommer att stödköpa korta obligationer", sade Alessandro Giansanti, strateg vid ING, till Reuters.

Under fredagen steg dock räntorna i samtliga löptider i Italien och Spanien. När den svenska handeln avslutades stod räntorna på tioåringarna i 5,91 respektive 6,90 procent, upp cirka 5-6 punkter. Den korta änden drog dock upp något kraftigare än den långa, cirka 13-14 punkter. Tvååringarna avslutade veckan på 3,41 procent i Italien respektive 4,18 procent i Spanien.

Fredagens pessimism drevs dock till stor del dock av handelsbalanssiffror från Kina som gav ytterligare indikationer om en inbromsning i konjunkturen.

Utrikeshandeln i Kina genererade ett överskott på motsvarande 25,15 miljarder dollar, jämfört med ett överskott på 37,72 miljarder dollar föregående månad.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntade sig analytiker ett överskott på 35,05 miljarder dollar.

Exporten ökade endast med 1,0 procent jämfört med samma månad året före, väntat var en ökning med 8,0 procent. Importen ökade samtidigt med 4,7 procent, väntat var en ökning med 7,9 procent.

Att överskottet var lägre än väntat, mycket på grund att exporten kom in mycket sämre än väntat, ökade oron om tillväxtutsikterna i den kinesiska ekonomin.

"Siffrorna ökar spekulationerna kring huruvida den kinesiska regeringen ska komma att vidta stimulansåtgärder", skrev Nordea i sitt morgonbrev.

China Securities Journal skrev dock på sin förstasida på fredagen att Kina kommer att vara mer försiktiga med att justera penningpolitiken eftersom inflationen kan ta fart på nytt. De skrev att den kinesiska ekonomin kan komma att se en större penningmängd, en återhämtning i bostadspriserna och sjunkande räntor, vilket ger mindre utrymme för finjusteringar.

Statistik över den franska industriproduktionen i juni inkom något sämre än väntat. Produktionen sjönk med 2,3 procent i årstakt, väntat var en nedgång om 1,8 procent. Under månaden var den i stort sett oförändrad, vilket var i linje med förväntningarna. En stagnation i tillväxten av industriproduktionen i Frankrike ökade oron för de ekonomiska utsikterna i euroområdet.

Samtidigt ökade även marknadens oro för om ECB kan ingripa tillräckligt för att pressa ned räntorna i de problemtyngda länderna Italien och Spanien. Spekulationer om ingripande från ECB hade tidigare gett stöd åt euron, som på fredagen försvagades då de spekulationerna stegvis blivit mindre positiva.

Euron tappade till 1:228 mot dollarn, jämfört med 1:231 vid torsdagens svenska stängning.

I övrigt inkom ett flertal europeiska KPI-siffror för juli månad, bland annat från Norge.

Den norska kärn-KPI:n ökade med 1,3 procent i årstakt. Analytiker hade räknat med en ökning på 1,2 procent i årstakt.

Handelsbanken skrev att det var andra månaden i rad som inflationen inkom lägre än vad den norska centralbanken hade förväntat sig, (senast +1,4 procent), och att det därför ökar spekulationerna om räntesänkningar. De skrev dock vidare att de inte förväntar sig något vid mötet den 29 augusti.

"Med dagens siffror minskade gapet mellan Norges Banks prognos och den faktiska inflationen. Det minskar chanserna för en räntesänkning", sade dock en annan analytiker, Eric Bruce vid Nordea, till Bloomberg News.

Från svenskt håll inkom Svensk Handel/Stils index över beklädnadshandeln i juli. Klädhandeln sjönk med 4,3 procent i årstakt och skohandeln sjönk med 5,9 procent.

Den svenska kronan gick fortsatt starkt i den globala valutahandeln och apprecierade mot såväl dollarn som euron på fredagen. Vid stängning stod kurserna i 6:67 respektive 8:19, vilket innebär en förstärkning om 5 respektive 7 öre jämfört med svensk stängning fredagen en vecka tidigare.

"Även om den svenska finansministern sade att det är för tidigt att avgöra om kronan är en 'safe haven' så har den, precis som den svenska obligationsmarknaden, de flesta attributen. Så länge svensk ekonomi inte rasar i spåren av eurokrisen så är den redo för ytterligare stärkningar" skrev Societe Generale i en marknadskommentar.

Det handelsvägda TCW-indexet, som mäter kronan mot en korg av jämförelsevalutor, nådde sin starkaste nivå sedan november 1996 och stängde på 115,39.

De svenska räntorna sjönk under fredagen, i linje med de ledande kärnräntorna. Den svenska tvåårsräntan sjönk 4 punkter till 0,94 procent, jämfört med stängning på torsdagen. Tioårsräntan tappade 5 punkter till 1,42 procent.

I USA minskade importpriserna med 0,6 procent under månaden i juli och med 3,2 procent i årstakt.

RDQ skrev i en kommentar att importpriserna mäts i början av månaden och att matpriserna på sistone ökat på världsmarknaden samtidigt som oljepriserna steg med 7 procent mellan början av juli och början av augusti. Det är därför något av en "gamla nyheter"-känsla över rapporten, skrev RDQ.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?