1515
Annons

USA-börser: Rör sig kring nollan<br />

De ledande amerikanska indexen rörde sig kring nollan efter ett par timmars handel på onsdagen. Investerare var avvaktande inför kvällens höjdpunkt, Feds avslutning av det två dagar långa räntemötet.

Dow Jones Industrial Average var strax före 18.00 upp 0,3 procent på 13.042, och det bredare S&P 500 höjdes 0,2 procent till 1.381. Nasdaq Composite backade 0,2 procent till 2.934.

Antalet sysselsatta i den privata sektorn ökade med 163.000 personer i juli enligt en undersökning från ADP Employer Services.

Enligt Bloomberg News enkät väntade marknadsaktörer att sysselsättningen skulle öka med 120.000 personer enligt denna mätning.

De amerikanska inköpschefernas index, ISM, noterades till 49,8 i juli, upp från 49,7 föregående månad. Analytikerna hade räknat med att indexet skulle landa på 50,2.

Tv- och datorspelstillverkaren Electronic Arts backade 1,3 procent efter att bolaget kvartalsrapporterade en något lägre förlust än väntat. EA sänkte dock försäljnings- och resultatutsikterna för helåret.

GM:s försäljningssiffror för juli visade att försäljningen backade med 6,4 procent under månaden. Förväntningarna låg på en uppgång om 2,1 procent. GM:s aktie handlades upp 1,0 procent.

Även konkurrenten Fords försäljning backade i juli, till skillnad från en väntad uppgång. Biltillverkarens aktie backade 0,9 procent.

Aktiemäklarbolaget Knight tappade närmare 20 procent efter att bolaget haft tekniska problem.


Innehåll från EKNAnnons

Hjälpen som många banker missar: ”Med EKN kan de se bredare på exportbegreppet”

Många tror att företag måste exportera för att ta del av olika exportstöd. Men faktum är att till exempel EKN, Exportkreditnämnden, räknar in alla bolag som bidrar till svensk export – och det inkluderar även underleverantörer till exportföretag. Så här kan bankerna möjliggöra fler affärer.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

EKN hjälper varje år hundratals svenska exportföretag till säkrare och bättre exportaffärer. Myndigheten gör det till exempel genom att dela bankens risk när företag behöver låna pengar, men också genom att utfärda olika typer av motgarantier. Och företagsrådgivarna på bankerna är bra på att inkludera EKN i sina kundrelationer – utom på ett område.

– Det är många som har missat att vi på EKN även finns till för underleverantörerna. Den lilla mekaniska verkstaden som säljer till ett exportföretag kan alltså också få en EKN-garanti, förklarar Håkan Bäckström, regionansvarig på EKN.

Tänk bredare och gör fler och bättre affärer

För banken finns det en klar fördel att använda EKN:s garantier – de kan helt enkelt säga ja till fler kunders finansieringsbehov.

– Med EKN kan banken se bredare på exportbegreppet och på så sätt göra fler och bättre affärer. Och alternativet är ju kanske att din kund måste säga nej till en stor affär, eller att de rent ut av går till en annan bank.

Men vad räknas då egentligen som en underleverantör till exportindustrin? Håkan Bäckström säger att man inte ska stirra sig blind på siffror eller procent, utan i stället titta på verksamheten.

Bidrar affären till export?

– När ett företag vill ha en utökad kredit eller en bankgaranti för en specifik affär så är det ju lätt att ta reda på om den affären i nästa led är en exportaffär. Och gäller det en löpande rörelsekredit så får man titta på vilka företagets kunder är och hur de i sin tur exporterar. Den viktiga frågan att ställa sig är om affären eller företaget i stort bidrar till svensk export, förklarar Håkan Bäckström.

Om du är företagare – eller företagsrådgivare på en bank – och känner dig osäker på vad som krävs för att får ta del av EKN:s exporthjälp, så tipsar Håkan Bäckström om att kontakta EKN med sin fråga.

– Vi svarar på de här frågorna varje dag. Så ring oss och kolla läget, vi hjälper er hela vägen fram.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?