1515

Råvaror: Oljepriset stiger<br />

Handeln på råvarumarknaden gick i olika riktningar på onsdagen. Oljepriset steg efter att USA:s energidepartement redovisat en oväntat hög lagernedgång under förra veckan. Basmetallerna handlades generellt nedåt. Investerare är fortsatt vaksamma inför utgången av Feds räntemöte på onsdagskvällen.

"Inför Feds besked och morgondagens ECB-möte kommer marknadsaktörerna utan tvivel att vara avvaktande... Om Fed i kväll, tvärtemot förväntningarna, beslutar om kvantitativa lättnader för att stimulera ekonomin bör dessa nyheter ge en skjuts åt oljepriset", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev där de menar att merparten av prisuppgångarna förra veckan drevs av överdrivna förhoppningar på vad centralbankerna kan göra.

Vid klockan 18.40 var WTI-oljan i första termin upp 1:08 dollar till 89:14 dollar per fat. Brentoljan steg samtidigt 1:23 dollar till 106:15 dollar per fat.

USA:s energidepartement publicerade på eftermiddagen statistik som visade att lagren av råolja backade med 6,5 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 1,0 miljoner fat.

Enligt API:s inofficiella lagerstatistik från tisdagskvällen sjönk råoljelagren i USA med hela 11,6 miljoner fat förra veckan, vilket var den största veckovisa nedgången sedan i september 2008.

Bland övrig makrostatistik inkom amerikanska inköpschefernas index, ISM, på 49,8 i juli, upp från 49,7 föregående månad. Analytikerna hade räknat med att indexet skulle landa på 50,2.

Priserna på basmetaller har pressats av att Kinas inköpschefsindex för industrin sjönk marginellt från 50,2 i juni till 50,1 i juli, den svagaste siffran på åtta månader. Analytikerna hade i stället räknat med en uppgång till 50,5.

"Den kinesiska statistiken tar bort visst risktagande från marknaden. Den amerikanska ekonomin är också defensiv och det känns som det kommer vara blandat ett tag nu", sade Fain Shaffer vid Infinity Trading till Bloomberg News.

Tremånadersterminen för koppar har backat 125 dollar till 7.435 dollar per ton. Zinkterminen var ned 24 dollar, till 1.819 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden tappade spotpriset på guld 9:65 dollar till 1.605 dollar per uns medan silverpriset sjunkit 0:55 dollar till 27:44 dollar per uns.

Nedgångarna på ädelmetallmarknaden härleddes bland annat till att amerikansk sysselsättningsstatistik från ADP landade över förväntningarna och således minskade förhoppningar om eventuella lättnader från Fed.

Noteringar kl. 18:40
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +1:08 USD 89:14
Brent, första termin +1:23 USD 106:15
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -125 USD 7.435
Zink -24 USD 1.819
Aluminium -23 USD 1.866
Nickel -265 USD 15.600
Bly -31 USD 1.889
Tenn -250 USD 17.850
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -9:65 1.604:65
Silver -0:55 27:44
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull -0:0039 USD 0:7095


Innehåll från Sluta GrävAnnons

Bygg för en hållbar framtid med markskruv

För att ta fram miljömässigt hållbara grunder till byggprojekt krävs alternativ till betongplinten vars största klimatpåverkan uppkommer vid tillverkningen. En markskruv sänker koldioxidutsläppen med 60 procent i jämförelse med betongplinten och är ett utmärkt alternativ för de aktörer som vill ställa om till ett mer hållbart och miljömässigt byggande.

80 procent av allt utsläpp sker vid själva byggtillfället och resterande 20 procent är utsläpp under byggets livstid. Behovet av ett markfundament som bidrar till minskad klimatpåverkan vid byggnation av exempelvis bullerplank, solcellsanläggningar på mark, Attefallshus och trädäck är därför stort. 

Ett mer hållbart och cirkulärt byggande

2012 startades Sluta Gräv med ambitionen att revolutionera inom markfundament. Syftet var att förenkla hur man gör fundament och skapa ett smartare sätt att bygga med markskruv i stål. Det stål som markskruven består av tas fram på ett hållbart sätt och markskruven kan återanvändas många gånger på olika platser och även i ett sista steg gå till metallåtervinning. Sedan starten har Sluta Gräv utvecklat ett koncept som levererar en helt byggfärdig grund med markskruv som förmedlas av 150 partners runt om i världen. Bland kunderna finns både privatpersoner och byggfirmor som önskar ett hållbart och kostnadseffektivt byggande.

– Det vår markskruv ersätter är främst betongplinten, men även betongplatta på mark. Vi pratar om hållbarhet genom produktens hela livscykel. När betongplinten har tjänat sitt syfte, efter kanske 15 år, bryts ny kalk för att skapa nya plintar och befintligt material kan inte till fullo återvinnas, vilket kan jämföras med vår markskruv som först kan återanvändas som den är och som sista anhalt återvinnas i metallåtervinning där stål återvinns med bibehållen kvalitet, säger Richard Alm, CEO/Managing Director.

Lever upp till högt ställda CO2 reduktionsmål 

2019 gjorde Sluta Gräv en analys enligt GHG-protokollet, en internationellt gångbar mätmetod för CO2 utsläpp. Resultatet visade att markskruven redan då levde upp till högt ställda CO2 reduktionsmål och var redo att hjälpa kunden att nå sina klimatmål enligt Färdplan 2045 (en hållbar, klimatneutral och konkurrenskraftig bygg- och anläggningssektor 2045).

– En annan fördel med markskruv är att man inte behöver göra något förarbete på marken där grunden ska installeras, utan skruven sätts i befintlig mark som asfalt, lerjord, sand och jord med sten. Maskinerna vi använder gör heller ingen skada på marken och vi kan lätt komma åt även i trånga utrymmen. Metoden är tidseffektiv och som företagare hinner du sätta fler grunder då det både går snabbare att installera samt att du slipper vänta på betong som ska härda innan det går att komma igång med bygget, säger Elisabeth Lodin, Chief Marketing Officer (CMO).

Markskruv är framtiden

Om 10–15 år spår Sluta Gräv att markskruven är en ursprungsprodukt. Produkten har en tydlig hållbar miljöprofil, hög skalbarhet och möter byggmarknadens, och privatpersonens, högt ställda krav på en produkt som bidrar till ökad produktivitet, är kostnadseffektiv och hållbar.

– Vi ser en byggbransch som är inne i ett stort paradigmskifte där byggföretag, om de inte har en miljöklassificerad produkt, blir bortsållade på en gång i en upphandling. Därför är det viktigt att alla aktörer tar ansvar och ställer om till ett mer hållbart och miljömässigt byggande, säger Elisabeth Lodin.

Om Sluta Gräv

Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruvar är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt.

Sluta Gräv bildades år 2012 och är en uppstickare i byggbranschen med säte i Helsingborg. År 2020 omsatte företaget 40 miljoner kronor och finns på marknaden i Europa, Nord Amerika, Australien och Nya Zeeland. Företaget har 130 partners som är auktoriserade montörer av Sluta Grävs markskruv.

Slutagrav.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sluta Gräv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?