1515
Annons

Råvaror: Dämpade rörelser<br />

Handeln på råvarumarknaderna är fortsatt avvaktande inför räntebeskeden från Federal Reserve på onsdagskvällen och ECB på torsdagen.

Oljan handlas marginellt upp medan basmetallerna sjunker svagt, drivna delvis av en oväntad nedgång i Kinas inköpschefsindex. Priserna på ädelmetallerna guld och silver är mer eller mindre oförändrade.

Oljan har vänt små nedgångar under natten till små uppgångar och vid klockan 11.25 handlas WTI-oljan i första termin till 88:16 dollar per fat, upp 0,10 dollar. Brentoljan stiger samtidigt 0,47 dollar till 105,38 dollar per fat.

"Inför Feds besked och morgondagens ECB-möte kommer marknadsaktörerna utan tvivel att vara avvaktande... Om Fed i kväll, tvärtemot förväntningarna, beslutar om kvantitativa lättnader för att stimulera ekonom bör dessa nyheter ge en skjuts åt oljepriset", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev där de menar att merparten av prisuppgångarna förra veckan drevs av överdrivna förhoppningar på vad centralbankerna kan göra.

Att API på tisdagskvällen rapporterade om en mycket kraftig nedgång i de amerikanska råoljelagren förra veckan har inte förmått att locka fram något större köpintresse för WTI-oljan.

Enligt API:s inofficiella lagerstatistik sjönk råoljelagren i USA med hela 11,6 miljoner fat förra veckan, vilket var den största veckovisa nedgången sedan i september 2008.

Den officiella lagerrapporten från det amerikanska energidepartementet släpps under onsdagseftermiddagen och här räknar analytikerna med att råoljelagren minskade med betydligt mer måttliga 1,0 miljoner fat. Prognoserna samlades dock in före API släppte sin statistik.

Commerzbank är skeptiska till att råoljelagren verkligen sjönk så mycket som API redovisade eftersom de inte kan hitta någon förklaring till en så kraftiga lagerminskning, som orkaner eller andra ovanliga händelser. De tror därför inte att energidepartementets statistik kommer att visa en nedgång av samma magnitud.

API-statistiken bygger på frivillig inrapportering, medan rapporteringen till den officiella statistiken är tvingande, något som brukar anföras av dem som tvivlar på API-statistikens kvalitet.

Priserna på basmetaller har pressats av att Kinas inköpschefsindex för industrin sjönk marginellt från 50,2 i juni till 50,1 i juli, den svagaste siffran på åtta månader. Analytikerna hade i stället räknat med en uppgång till 50,5.

Gavin Wendt, analytiker vid Mine Life i Sidney, sade till Bloomberg News att statistiken var en liten besvikelse för marknaderna. Han tillade dock att den återspeglar aktiviteten i juli och att kinesiska myndigheter nu vidtar betydande åtgärder för att stimulera tillväxten, vilka inte hade någon effekt i juli.

"Senare statistik kommer att bli viktigare", sade Gavin Wendt.

Sven-Arne Svensson, chefekonom vid Erik Penser Bankaktiebolag, påpekade också i ett marknadsbrev att Kinas inköpschefsindex historiskt nästan alltid har sjunkit mellan juni och juli och att frågan därför är om man ska tolka nedgången som en försvagning av industrikonjunkturen i Kina. Skulle det historiska mönstret upprepas kan man väntas sig att Kina-PMI åter stiger i augusti, skriver han.

Oberoende av hur man ska tolka Kinas vikande inköpschefsindex har tremånadersterminen för koppar sjunkit 29 dollar till 7.531 dollar per ton. Även övriga basmetaller sjunker på onsdag förmiddag.

På ädelmetallmarknaden är det mycket dämpade rörelser. Spotpriset på guld är upp 0.70 dollar till 1.615 dollar per uns medan silverpriset sjunker 0:01 dollar till 27:97 dollar per uns.

"Ädelmetallmarknaden inväntar kommentarerna från ECB och Fomc, för att se om det blir någon guidning om mer beslutsamma åtgärder, och i slutändan, vidgade balansräkningar. QE3 är fortsatt en möjlighet längre fram", skrev Nick Moore, chef för råvaruanalys vid Royal Bank of Scotland i London, i ett marknadsbrev som citeras av Bloomberg News.

Noteringar 11:25
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +0,10 USD 88,16,00
Brent, första termin +0,47 USD 105,38,00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -29 USD 7.531
Zink -11 USD 1.831
Aluminium -5 USD 1.885
Nickel -20 USD 15.845
Bly -11 USD 1.910
Tenn -100 USD 18.000Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +0,70 1.615,15
Silver -0,01 27,97Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull +0,0035 USD 4,978472


Innehåll från ISRAnnons

Nasalt vaccin i pulverform – gör dagens kylkedja för vaccin överflödig

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett covid-19-vaccin som bereds i pulverform för nasal administration. 

Under 2020 och 2021 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och även covid-19. I ett nytt projekt, som bland annat finansieras av Vinnova, har ISR:s arbete med utvecklande av vaccinationsplattform mot luftburna virus accelererats, med covid-19 som första vaccinkandidat. 

Nasal administrering

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation via en inhalationsprodukt utvecklad av företaget Iconovo AB. Under 2021 har flera viktiga avtal slutits, i syfte att säkerställa storskalig produktion.

– Nu när det prekliniska programmet på slutberedningen är genomfört, förbereder vi oss för start av det kliniska prövningsprogrammet under 2022. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential – även för i dag förekommande och framtida mutationer, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger: 

– Då nästan alla andra vacciner måste hanteras i kylkedja, vid exakt rätt temperatur, begränsar logistiken av vaccin många aktörer i användandet – ISR:s nasala vaccin i pulverform eliminerar det problemet!

Utvecklar hiv-medicin

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat, har ISR under 2021 inlett kliniska studier på två centra – i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första halvåret 2022 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger: 

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa.

Behandling mot hepatit B

I början av 2020 slöt ISR dessutom avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är att utveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. 

Arbete pågår nu intensivt med att fatta strategiska beslut kring den fortsatta kliniska utvecklingen.

– Anledningen till att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett, säger Ola Winqvist och avslutar:

– Vår utvecklingsportfölj har ett brett anslag, där immunsystemet alltid är i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2022 – där det finns en enorm marknad globalt.

Om ISR Immune System Regulation:
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. 

Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. 

Läs mer om ISR här 

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?