Annons

Råvaror: Dämpade rörelser<br />

Handeln på råvarumarknaderna är fortsatt avvaktande inför räntebeskeden från Federal Reserve på onsdagskvällen och ECB på torsdagen.

Oljan handlas marginellt upp medan basmetallerna sjunker svagt, drivna delvis av en oväntad nedgång i Kinas inköpschefsindex. Priserna på ädelmetallerna guld och silver är mer eller mindre oförändrade.

Oljan har vänt små nedgångar under natten till små uppgångar och vid klockan 11.25 handlas WTI-oljan i första termin till 88:16 dollar per fat, upp 0,10 dollar. Brentoljan stiger samtidigt 0,47 dollar till 105,38 dollar per fat.

"Inför Feds besked och morgondagens ECB-möte kommer marknadsaktörerna utan tvivel att vara avvaktande... Om Fed i kväll, tvärtemot förväntningarna, beslutar om kvantitativa lättnader för att stimulera ekonom bör dessa nyheter ge en skjuts åt oljepriset", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev där de menar att merparten av prisuppgångarna förra veckan drevs av överdrivna förhoppningar på vad centralbankerna kan göra.

Att API på tisdagskvällen rapporterade om en mycket kraftig nedgång i de amerikanska råoljelagren förra veckan har inte förmått att locka fram något större köpintresse för WTI-oljan.

Enligt API:s inofficiella lagerstatistik sjönk råoljelagren i USA med hela 11,6 miljoner fat förra veckan, vilket var den största veckovisa nedgången sedan i september 2008.

Den officiella lagerrapporten från det amerikanska energidepartementet släpps under onsdagseftermiddagen och här räknar analytikerna med att råoljelagren minskade med betydligt mer måttliga 1,0 miljoner fat. Prognoserna samlades dock in före API släppte sin statistik.

Commerzbank är skeptiska till att råoljelagren verkligen sjönk så mycket som API redovisade eftersom de inte kan hitta någon förklaring till en så kraftiga lagerminskning, som orkaner eller andra ovanliga händelser. De tror därför inte att energidepartementets statistik kommer att visa en nedgång av samma magnitud.

API-statistiken bygger på frivillig inrapportering, medan rapporteringen till den officiella statistiken är tvingande, något som brukar anföras av dem som tvivlar på API-statistikens kvalitet.

Priserna på basmetaller har pressats av att Kinas inköpschefsindex för industrin sjönk marginellt från 50,2 i juni till 50,1 i juli, den svagaste siffran på åtta månader. Analytikerna hade i stället räknat med en uppgång till 50,5.

Gavin Wendt, analytiker vid Mine Life i Sidney, sade till Bloomberg News att statistiken var en liten besvikelse för marknaderna. Han tillade dock att den återspeglar aktiviteten i juli och att kinesiska myndigheter nu vidtar betydande åtgärder för att stimulera tillväxten, vilka inte hade någon effekt i juli.

"Senare statistik kommer att bli viktigare", sade Gavin Wendt.

Sven-Arne Svensson, chefekonom vid Erik Penser Bankaktiebolag, påpekade också i ett marknadsbrev att Kinas inköpschefsindex historiskt nästan alltid har sjunkit mellan juni och juli och att frågan därför är om man ska tolka nedgången som en försvagning av industrikonjunkturen i Kina. Skulle det historiska mönstret upprepas kan man väntas sig att Kina-PMI åter stiger i augusti, skriver han.

Oberoende av hur man ska tolka Kinas vikande inköpschefsindex har tremånadersterminen för koppar sjunkit 29 dollar till 7.531 dollar per ton. Även övriga basmetaller sjunker på onsdag förmiddag.

På ädelmetallmarknaden är det mycket dämpade rörelser. Spotpriset på guld är upp 0.70 dollar till 1.615 dollar per uns medan silverpriset sjunker 0:01 dollar till 27:97 dollar per uns.

"Ädelmetallmarknaden inväntar kommentarerna från ECB och Fomc, för att se om det blir någon guidning om mer beslutsamma åtgärder, och i slutändan, vidgade balansräkningar. QE3 är fortsatt en möjlighet längre fram", skrev Nick Moore, chef för råvaruanalys vid Royal Bank of Scotland i London, i ett marknadsbrev som citeras av Bloomberg News.

Noteringar 11:25
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +0,10 USD 88,16,00
Brent, första termin +0,47 USD 105,38,00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -29 USD 7.531
Zink -11 USD 1.831
Aluminium -5 USD 1.885
Nickel -20 USD 15.845
Bly -11 USD 1.910
Tenn -100 USD 18.000Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +0,70 1.615,15
Silver -0,01 27,97Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull +0,0035 USD 4,978472


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AmnioticsAnnons

Nästa generations terapimetoder utvecklas genom stamceller från fostervatten

Amniotics är ett biofarmaceutiskt bolag som grundades 2015 av tre experter inom neonatal- och stamcellsforskning vid Lunds Universitet. Bolaget har under åren av forskning utvecklat en teknologi som gör att man kan framställa organspecifika mesenkymala stamceller av neonatal kvalitet från fostervatten. 

Amniotics tre grundare barnläkare Marcus Larsson, förlossningsläkare Andreas Herbst och stamcellsspecialist Niels-Bjarne Woods upptäckte en ny typ av stamceller i fostervatten. Stamceller vars unika egenskaper är utmärkta för applikationer inom regenerativ medicin. Sedan starten har Amniotics utvecklat och tagit patent på en apparat med vilken man kan utvinna stamceller och mänsklig lungsurfaktant från fostervatten. Lungsurfaktant är ämnet som omger insidan av lungblåsorna och ger den nödvändiga elasticiteten för att vävnaden ska kunna expandera när man andas. Med Amniotics metod kan fostervatten, som annars inte utnyttjas utan bara kastas bort, bidra till banbrytande insikter och vård för patienter med svårbotade sjukdomar.

Långsiktig satsning för framtida terapimetoder

Idag satsar Amniotics långsiktigt för att ta fram nästa generations terapimetoder tänkta att bota sjukdomar som idag saknar botemedel. Amniotics har nyligen haft inspektioner av Svenska Läkemedelsverket för godkännande av produktion. Tillväxtpotentialen är enorm då mesenkymala stamceller har visat sig hjälpa till att läka skadade organ och vävnader, kan modulera skadliga inflammatoriska processer i ett brett spektrum av sjukdomar och har egenskaper som fyller ett antal medicinska behov.

– I vår prekliniska forskning ser vi att mesenkymala stamceller är anti-inflammatoriska, immunmodulerande och har anti-fibrotiska och regenerativa egenskaper. Cellerna förökar sig snabbt och de har en hög verkningsgrad vilket bidrar till möjlig vävnadsnybildning. Till skillnad från andra stamcellsmetoder kan vår teknik särskilja neonatala organspecifika stamceller som kan appliceras för vård av en sjuk eller skadad vävnad med samma organspecifika egenskaper, säger Kåre Engkilde, VD Amniotics.

Patenterad och säker teknik

Att extrahera stamcellerna från fostervattnet är en process i flera steg. Första steget är att extrahera och samla upp fostervattnet från ett planerat kejsarsnitt. Det görs med en patenterad och CE-märkt apparat som penetrerar fosterhinnan och samlar upp fostervattnet. En process som tar ungefär 90 sekunder och som på inget sätt innebär en risk för barnet eller mamman. Nästa steg är att transportera fostervattnet till Amniotics anläggning med laboratorium och renrum för GMP (Good Manufacturing Practice) produktion. Där filtreras fostervattnet och de olika mesenkymala neonatala celler som är organrelevanta selekteras. Att kunna extrahera och särskilja flera olika celler gör det från en fostervattensextration går att utveckla behandling för flera olika organspecifika sjukdomar. 

– När barnet ligger i fostersäcken är det omslutet av fostervatten. Det innebär att alla vävnader som är i kontakt med fostervattnet avger celler som samlas i fostervattnet. De mesenkymala stamcellerna i fostervattnet är därför fler och i större mängd jämfört med exempelvis stamceller från navelsträng, säger Kåre Engkilde.

När de organspecifika stamcellerna isolerats, odlas de för att skapa tillräckligt många celler för att kunna behandla patienter. När önskad mängd är uppnådd stoppas odlingsprocessen och cellerna fryses för att vara redo för patientbehandling. 

Framtida tillväxtmarknad

Möjligheten för terapeutiska mesenkymala stamceller accelererar snabbt och har en ökning på kring 10 procent per år globalt. Just nu arbetar Amniotics för att inleda kliniska prövningar inom fyra cellområden, lungor, hud, njure och hjärna vid den egna GMP-produktionsanläggningen.

– För oss är det viktigt att producera celler mot olika terapeutiska indikationer där det finns ett värde ur medicinsk synpunkt. Vi har en bred terapeutisk potential och är intresserade av investerare som kan bidra till att vår forsknings stora potential utvecklas till livsförändrande behandlingar för behövande patienter, säger Kåre Engkilde.

Om Amniotics

Amniotics är ett företag som startade 2015, baserat på forskning från Lunds Universitet. Amniotics utvecklar unika läkemedel för indikationer med ej uppfyllda medicinska behov.

www.amniotics.com 

 

Mer från Amniotics

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Amniotics och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?