1515
Annons

Räntor och valutor:<br />Spänd väntan på Fed-besked<br />

Det var inga större rörelser på ränte- och valutamarknaden under natten till onsdag. Marknaden är avvaktande i väntan på besked från Fed på onsdagen och ECB på torsdagen.

De amerikanska räntorna visade inga större rörelser under natten till onsdag inför Feds räntebeslut som väntas på onsdagskvällen. Tvååringen hade vid klockan 6.25 sjunkit 1 punkt till 0,21 medan tioåringen var oförändrad på 1,48 procent, sedan svensk stängning på tisdagen.

Före räntebeskedet, som inkommer klockan 20.15, väntas sysselsättningssiffror från ADP klockan 14.15. Förväntningarna pekar mot att 120.000 personer fått jobb under juli månad, vilket skulle vara den lägsta siffran på tre månader. Samtidigt väntas en rad PMI-siffror från både USA och Europa, där de europeiska väntas visa nedgångar eller fortsatt svaga trender i ekonomin.

"Ekonomier är svaga globalt, vilket resulterar i en flykt till kvalité. Det finns utrymme för ytterligare nedgångar i de amerikanska räntorna" sade Hiromasa Nakamura, vid Mizuho Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

Under natten till onsdagen talade USA:s finansminister Timothy Geithner, först i Los Angeles och sedan i en intervju med Bloomberg Television, där han påpekade att kortsiktiga tillväxtåtgärder är nyckeln till framgång för långsiktig stabilitet i såväl USA som Europa.

Han sade att USA bör utnyttja tillfället med låga statsobligationsräntor till att genomföra åtgärder för att stödja arbetsmarknaden, bland annat genom skattereformer för ökat jobbskapande i den privata sektorn.

Timothy Geithner uttryckte också en oro över ineffektiv europeisk krispolitik och att Europa också måste främja tillväxten på kort sikt. Vidare sade han att USA har ett "enormt strategiskt intresse" i ett starkt Europa.

Dollarn fortsatte att försvagas mot den japanska yenen, och sjönk till ett tvåmånaderslägsta, 77,90, under natten till onsdag, efter att kinesiskt PMI ökat spekulationerna om ytterligare åtgärder för att hejda inbromsningen i den kinesiska ekonomin.

Vid klockan 6.25 hade den vänt upp en aning och handlades till 78, jämfört med 78,24 vid svensk stängning på tisdagen.

Den officiella PMI-siffran i Kina sjönk till 50,1 i juli, från 50,2 i juni, och närmar sig gränsen vid 50,0. Samtidigt steg HSBC:s PMI-siffra till 49,3 från 48,2, men ligger alltjämt under 50-strecket.

Hongbin Qu, HSBC:s chefsekonom, konstaterade att tillverkningen, enligt deras index, endast bekräftade en svag förbättring tack vare de tidigare lättnaderna, vilket han beskrev som "långt ifrån inspirerande".

De japanska räntorna visade, precis som de amerikanska, små rörelser. Vid halv sjutiden var tvååringen oförändrad på 0,10 procent, sedan svensk stängning på tisdagen, medan tioåringen hade sjunkit 1 punkt till 0,78 procent.

Marknaderna är annars avvaktande i väntan på beslut från Fed och ECB.

Förväntningarna är att Fed på onsdagen ska låta styrräntan ligga orörd på 0,25 procent och att ECB inte ska röra sin på 0,75 procent på torsdagen.

Konsensus är dock att de båda bankerna ska vidta någon form av stimulerande åtgärder.

SEB skriver i ett kundbrev att frågan inte är om Fed ska agera, utan när. De anför som argument att arbetsmarknaden är "fast i leran" samtidigt som inflationen ligger under Feds mål. Detta gör att banken tror att Fed kommer att agera såvida de inte ser bevis på att ekonomin återhämtar sig på eget bevåg. Marknaden överlag verkar dock inte förvänta sig några större åtgärder vid augustimötet utan i så fall vid septembermötet.

Samtidigt lovade ECB-chefen Mario Draghi förra veckan att göra vad som krävs för att hjälpa euron, vilket sporrat spekulationer om handling från ECB. Frågan marknaden ställer sig nu är dock om Mario Draghi kan leva upp till sina löften.

"Marknaden tror att Draghi sade att han ska använda sitt trumfkort. Men nu har tveksamheter uppstått om han kan möta dessa höga förväntningar" sade Katsunori Kitakura, vid Sumitomo Mitsui, till Bloomberg News.

Euron visade små rörelser under natten till onsdagen. Klockan 6.25 handlades den till 1,230, jämfört med 1,229 vid tisdagens svenska stängning.

På dagens fortsatta agenda står Nationwides husprisindex för juli i Storbritannien klockan 8.00. här väntas att priserna ska ha minskat med 0,2 procent under månaden och med 1,9 procent i årstakt.

Silf/Swedbank publicerar inköpschefsindex för industrin i juli klockan 8.30. Förväntningarna pekar mot en nedgång till 47,5, från 48,4, enligt SME Direkts enkät.

Även euroområdet publicerar definitiva PMI-siffror för juli, detta klockan 9.58. Väntat här är en oförändrad siffra på 44,1.

Klockan 10.28 inkommer ännu en industri-PMI-siffra, denna gång julis siffra från Storbritannien. Förväntningarna pekar på en nedgång i det brittiska industri-PMI:t till 48,4, från 48,6, enligt Bloomberg News enkät.

Onsdagens eftermiddag och kväll domineras av USA som publicerar en rad statistik före Feds räntebesked klockan 20.15.

Klockan 14.58 publiceras amerikanskt industri-PMI för juli. Väntat här är ett utfall på 51,8. Dagens sista PMI inkommer klockan 16.00, det är ISM:s inköpschefsindex för juli månad. Väntat är en uppgång till 50,2 från 49,7 i juni.

Samtidigt, klockan 16.00, inkommer statistik över amerikanska bygginvesteringar i juni, vilka väntas ha ökat med 0,4 procent.

Onsdag 6.25 (tisdag kl 16.15):
USD/SEK 6:8103 (6:8063) EUR/USD 1:2296 (1:2289)
EUR/SEK 8:3730 (8:3647) USD/JPY 78:00 (78:24)
Jp obl 2 0,10 (0,10) Jp obl 10 0,78 (0,79)
Ty obl 2 -0,09 (-0,08) Ty obl 10 1,29 (1,30)
US obl 2 0,21 (0,22) US obl 10 1,48 (1,48)


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Dramatisk ökning väntas: ”En enorm utmaning för samhället”

Mikael Berg, fastighetsutvecklingschef hos Ikano Bostad.
Mikael Berg, fastighetsutvecklingschef hos Ikano Bostad.

Drygt en kvarts miljon fler till 2030.

Här är siffrorna som visar att antalet 80-åringar ökar rejält närmaste åren.

– Frågan är kanske lite bortglömd i debatten, men det är en enorm utmaning för samhället som måste hanteras, säger Mikael Berg, fastighetsutvecklingschef hos Ikano Bostad.

Därför satsar Ikano Bostad på en mix av bostäder 

Sveriges befolkning blir inte bara större, den blir också allt äldre. Till år 2030 beräknas antalet invånare som är minst 80 år öka med 50 procent, motsvarande 270 000 personer, gentemot idag. Av dessa kommer 130 000 vara över 85 år. Därför behöver samhället säkerställa en god livskvalitet även på äldre dagar, anser Mikael Berg:

– Våra gemensamma system är inte byggda för att kunna hantera så många nya äldre på kort tid. Utmaningen för kommunerna ligger i att det är en stor kostnad i budgeten, samtidigt som antalet skattebetalare inte är tillräckligt för att kunna försörja de som behöver vård och omsorg längre fram i livet. Där behöver man tänka om hur resurserna ska fördelas, säger han och fortsätter:

– Många kanske inte väljer att se de utmaningarna, även om jag tycker att många kommuner har tydliga mål för att lösa frågan. De förstår att antalet äldre kommer öka rejält.

Bostäder för livets alla faser

En pusselbit för att hjälpa kommunerna att hantera en åldrande befolkning är byggandet av moderna vårdboenden, i folkmun oftast kallat äldreboenden. I de stadsdelar Ikano Bostad utvecklar återfinns såväl ”vanliga” bostäder, förskolor och vårdboenden.

– Vi som bolag vill utveckla bostäder och boendemiljöer för livets alla faser och sedan fem-sex år tillbaka finns vårdboenden med när vi utvecklar och förvaltar nya stadsdelar. För oss är det viktigt att ta ett större övergripande ansvar på de platser där vi finns, säger Berg.

Ikano Bostads vårdboende i Sköndal i Stockholm.
Ikano Bostads vårdboende i Sköndal i Stockholm.

Han pekar också på att de vårdboenden företaget bygger – förutom att skapa en gedigen boendemiljö – även måste vara attraktiva arbetsplatser:

– Det är en nyckelfråga för att kunna locka bra personal. Det måste även vara en plats som anhöriga gillar, bara en sådan detalj som att placera en lekplats i närheten kan sporra att ta med barnbarnen vid besöket. Detta och många fler perspektiv och kunskaper är frukter av samarbetet Living Lab som Ikano Bostad, Linnéuniversitetet och Karolinska institutet driver sedan flera år tillbaka.

Seniorbostäder förenklar planeringen

Även om fler vårdboenden hjälper de äldre med störst vårdbehov, finns en stor grupp äldre som är tillräckligt pigga för att bo på egen hand – men som behöver få hjälp i vardagen via hemtjänsten.

– Det riktar sig till personer som är hyfsat friska, men där nuvarande boende inte är helt anpassat utifrån de behov som finns. I ett hus med seniorbostäder finns möjlighet till att få hjälp i vardagen och sociala utrymmen. Några timmar i veckan finns vårdpersonal från den lokala vårdcentralen på plats som kan hjälpa till att mäta blodtryck och ge vägledning.

Enligt Berg har seniorbostäder tydliga uppsidor för kommunerna:

– Det förenklar för planeringen om fler personer i behov av hemtjänst bor i samma trapphus. Samtidigt hjälper det kommunernas budget, de får ut mer av varje satsad krona. Men kanske allra viktigaste är ett socialt innanförskap istället för utanförskap som detta ger alla boende.

Mer om Ikano Bostads moderna vårdboenden 

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?