1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan stärks

Tyska och svenska räntor pekade upp, samtidigt som italienska och spanska räntor pekade nedåt inför ECB:s räntemöte på torsdag. På valutamarknaden stärktes kronan efter ett starkt svenskt inköpschefsindex, samtidigt som dollarn var svag inför onsdagskvällens Fed-möte.

Tyska marknadsräntor steg på onsdagen med den tyska tioårsräntan upp 8 punkter till 1,38 procent. I Sverige var rörelserna mindre och tioårsräntan steg 1 punkt till 1,40 procent.

Från USA kom ISM inköpschefsindex in på 49,8 i juli, upp från 49,7 föregående månad. Analytiker hade spått en uppgång till 50,2.

USA-statistik från ADP Employer Services visade att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade oväntat mycket med 163.000 personer i juli, vilket fick amerikanska räntor att stiga och även gav dollarn en uppsving. Enligt Bloomberg News väntade marknadsaktörer att sysselsättningen skulle öka med 120.000 personer.

Annan USA-statistik visade att Markits inköpschefsindex för industrin sjönk till 51,4 i juli, jämfört med 52,5 föregående månad. Byggnadsinvesteringarna i USA steg som väntat 0,4 procent i juni, jämfört med månaden före.

Marknadens blickar är fortsatt riktade mot onsdagskvällens Fed-möte samt torsdagens ECB-möte.

Förväntningarna på Fed är att de ska låta styrräntan ligga orörd på 0,25
procent, men spekulationer existerar om någon form av stimulanser inom en snar
framtid.

"FOMC vill se mer jobbdata innan de påbörjar tillgångsköp i syfte att hålla ner lånekostnader, sporra tillväxten och minska arbetslösheten", sade Michael Gapen, senior ekonom vid Barclays i New York, i en kommentar enligt Bloomberg News.

"Beslutsfattare behöver inte göra något omgående eftersom att ekonomin i stort sett trampar vatten", sade han.

Vidare sade Michael Gapen att "vad som ger Fed möjligheten att avvakta är tillståndet på finansmarknaden, som inte har försvagats så mycket".

Dollarn var marginellt svagare mot euron och handlades vid svensk stängning på onsdag eftermiddag till 1:230, jämfört med 1:229 vid tisdagens svenska stängning.

Utöver Fed-mötet, ligger fokus på torsdagens ECB-möte, med spekulationer om ytterligare lättnader i någon form, kanske främst i form av återupptagna obligationsköp.

"Marknaden drivs uppenbarligen av förväntningar på fortsatta insatser från centralbanken", sade Peter Garnry vid Saxo Bank i Köpenhamn till Bloomberg News.

Vidare sade han att "alla förväntar sig att Draghi ska sätta igång ännu en omgång av köp på andrahandsmarknaden, för att få ner spanska och italienska räntor".

Förväntningarna inför ECB-mötet fick spanska och italienska marknadsräntor att sjunka på onsdagen.

På onsdagen publicerade Silf/Swedbank svenskt inköpschefsindex för industrin som var bättre än väntat. Indexet steg till 50,6 i juli från 48,4 i juni. Enligt SME Direkts enkät var marknaden istället inställd på en nedgång till 47,5.

Sven-Arne Svensson, chefekonom på Erik Penser, sade i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt angående inköpsindexet, att all svensk statistik visat att "Sverige går mot strömmen" och att Sverige går bättre än genomsnittet i Europa.

Även BNP-statistiken har visat att Sverige går mot strömmen, sade Sven-Arne Svensson. Samtidigt som BNP för bland andra Kina, USA och Spanien har visat en nedgående trend under det andra kvartalet, accelererade Sveriges BNP- tillväxt till 2,3 procent i årstakt.

Samtidigt som Sveriges inköpsindex alltså uppgick till en nivå på över 50, sjönk Tysklands inköpsindex till 43,0 i juli.

Angående Tysklands siffra sade Sven-Arne Svensson att man "bör ta den med en nypa salt". Tysk statistik har visat sig gå åt olika håll där IFO-index har varit starkare.

Euroområdets definitiva inköpschefsindex för industrin sjönk till 44,0 i juli, jämfört med 45,1 föregående månad.

"Euroområdets industrisektor var ännu en bedrövelse i juli. Industrin ser därför ut att bli en bromskloss på den ekonomiska tillväxten under det tredje kvartalet, då euroområdet står inför djupare recession", skrev Chris Williamson, chefekonom på Markit som sammanställer statistiken, i en kommentar enligt Reuters.

På valutamarknaden stärktes kronan efter det oväntat starka inköpschefsindexet. Kronan stärktes 4 öre mot dollarn till 6:77 och 2 öre mot euron till 8:34 mot euron.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?