ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Svensken har gett upp pension vid 65

  • Foto: Pawel Flato/ Scanpix

Svenskarna gör sig redo för ett långt arbetsliv. Mer än hälften tror att de kommer att behöva jobba efter 65 år. Och bland de unga räknar en fjärdedel med att de måste jobba efter 67. Det visar en undersökning som företaget Snabba Svar gjort exklusivt för di.se

Pensionsåldern har varit ett hett diskussionsämne i Sverige under en längre tid. Tidigare i år öppnade exempelvis statsminister Fredrik Reinfeldt för att höja pensionsåldern rejält. Enligt statsministern kan det krävas att arbetslivet förlängs upp till 75 års ålder för att vi svenskar ska kunna få den standard vi förväntar oss.

Även ute i Europa har höjd pensionsålder varit ett hett debattämne i spåren av skuldkrisen. Bland de mest utsatta länderna har såväl Grekland som Spanien och Italien beslutat om högre pensionsåldrar under det senaste året i hopp att förbättra sina usla statsfinanser. Detta har lett till omfattande protester i de berörda länderna.   

Sverige har ingen fast pensionsålder längre och i stället är det mer och mer upp till arbetstagaren att bestämma när denna ska lämna yrkeslivet. Däremot finns det, inte minst enligt Fredrik Reinfeldt, en allmän uppfattning om att pensionen ska börja vid 65-årsdagen, som det var förr.   

Men enligt en färsk undersökning som företaget Snabba Svar gjort exklusivt gjort för di.se så räknar en majoritet av svenskarna med att behöva jobba efter 65 år.

Hela 56 procent tror att de kommer att jobba efter 65. Den största delen av dessa, 41 procent, tror att de kommer att gå i pension mellan 65 och 67 års ålder medan de resterande 15 procenten tror att de kommer att jobba efter 67 år. Enligt nuvarande regelverk har man rätt jobba fram till 67 år i Sverige. Efter det krävs samtycke från arbetsgivaren.

Den grupp som tror att de kommer att behöva jobba längst är de unga. Bland de som är mellan 15 och 22 år tror nästan en fjärdedel att de måste jobba efter 67.

Samtidigt som svenskarna alltså gör sig redo för att jobba längre och därmed samla in mer pensionspengar så tror 80 procent att deras inkomst kommer att bli sämre på ålderns höst.

Nästan häften av alla tillfrågade, 40 procent, tror att de kommer få en mycket sämre inkomst när de går i pension.  

Tyck till