ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Hon är Romneys ess i rockärmen

  • Foto: Jason DeCrow

Ska Mitt Romney försöka sig på att välja en vice presidentkandidat som skakar om valet lika mycket som John McCains val av Sarah Palin, fast utan att förlora röster på kuppen? Att plocka förre utrikesministern Condoleezza Rice skulle kunna vara just det.

Webbsajten Drudge Report avslöjar att Condoleezza Rice toppar Mitt Romneys lista över tänkbara vp-kandidater. Romneys kampanj har inte bekräftat uppgifterna, men Drudge har haft rätt förut.

Att Rice själv förnekar uppgifterna spelar sammanhanget liten roll. Den minnesgode kommer ihåg att en viss Joe Biden sommaren 2008 med emfas slog fast att ”I'm not the guy” dagarna innan Barack Obama lanserade honom sin sin vp-kandidat.

Det hör så att säga till att förneka att man är tillfrågad eller ens intresserad av jobbet.

Mycket kan sägas emot Condoleezza Rice som vp-kandidat i dagens republikanska parti. Hon anses vara en moderat republikan i ett parti som går längre och längre till höger. Hon ser sig dessutom som milt för aborter och det är ett problem när Romneys kristna bas inte litar 100 procent på hans abortmotstånd.

Att ha varit nära medarbetare till president George Bush är inte heller en merit, vare sig hos republikaner eller demokrater.

Ändå anser många bedömare att just Condoleezza Rice är precis vad Romney behöver. Hon har ett rykte om sig att ha hört till George Bushs moderata falang och få ifrågasätter hennes omdöme eller kompetens. Risken att hon ska bli en Palin och ses som inkompetent, är obefintlig.

Hennes rykte som moderat republikan kan övertyga en och annan oberoende som gillar Romney, men är oroad att han kommer att gå den konservativa Tea Party-rörelsens ärenden om han väljs. Det är heller knappast en nackdel att Rice är kvinna och färgad. Romney har haft stora problem att attrahera kvinnliga väljare.

Sist men inte minst, Sarah Palin själv har sagt till tv-kanalen Fox News att Rice vore ett utmärkt val trots hennes bristande renlärighet. Det kan räcka för att hålla den konservativa basen lugn.

Det ska dock understrykas att inget är definitivt. Även om Condoleezza Rice finns på Romneys lista är några beslut sannolikt inte fattade. Men om hon väljs kommer det garanterat att förändra dynamiken i valrörelsen.

Tyck till