ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

115.000 villatomter står tomma

  • Foto: Jurek Holzer / Scanpix

Det finns 115.000 obebyggda tomter i Sverige, varav 60.000 är avsedda för småhus. Av dessa ligger 14.000 i de tre storstadsregionerna. Att de står outnyttjade beror på politikerna, enligt Lantmäteriets undersökning.

”Här finns en bank av tomter som skulle kunna komma ut på marknaden och bebyggas”, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet till Dagens nyheter.

Enligt den unika kartläggning som Lantmäteriet tagit fram åt tidningen har Stockholm hela 6.826 obebyggda småhustomter. I Göteborg är siffran 3.744 och i Malmö 3.121.

”Vi vet att det har funnits obebyggd tomtmark, men det är förvånande att så många ligger i storstadsområdena där också bostadsbristen är störst”, säger Henrik Roos.

I genomsnitt byggs cirka 5.000 nya villor varje år i Sverige. Men den siffran skulle kunna vara betydligt högre om fler tomter i attraktiva områden frigjordes.

Anders Karlsson, distriktschef på Myresjöhus, menar att bromsklossen är storstadskommunernas ovilja att investera i infrastuktur.

”Problemet vi har som småhusbyggare är att de flesta storstadskommuner inte vill växa utanför befintliga infrastruktursystem eftersom det är dyrt att dra in nya vägar, ledningar och avlopp”, säger han.

Bristen på villatomter som är till salu har drivit upp markpriserna i storstäderna. Medelkostnaden för en normalstor tomt är runt 2 miljoner kronor i Stockholmsområdet och 800.000 – 900.000 kronor i universitetsstäderna.

Lantmäteriets undersökning visar även att priset på småhus stigit med 60 procent mellan 2003 och 2012. Under samma period har priset på obebyggda tomter stigit med 110 procent.

För att få ut fler villatomter på marknaden krävs politiska styrmedel som minskad kapitalvinstskatt och bättre planläggning i kommunerna, menar Henrik Roos.

Tyck till