ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

MP sågar SD:s skattesvängning

ALMEDALEN. Miljöpartiet sågar Sverigedemokraternas svängning om jobbskatteavdraget. Investeringar är viktigare än skattesänkningar, anser partiets ekonomiskpolitiska talesperson Per Bolund.

”Vi tycker att det är synd att Sverigedemokraterna har kommit fram till den här analysen. Vi kan inte se att det här är det är det mest väsentliga att göra med skattepengarna i det här läget”, säger han till di.se.

Innebär det här att det är fritt fram för regeringen att gå vidare med nya skattesänkningar?
”Ja, det får man väl tolka det som. Men frågan är om regeringen vill luta sig mot Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik. Det är inte den bilden jag har fått så här långt i alla fall”, säger Per Bolund.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sa i en intervju med di.se i Visby på söndagen att jobbskatteavdraget är en effektiv åtgärd för att skapa fler jobb.

Inför förra årets höstbudget hotade partiet att fälla jobbskatteavdraget, om regeringen skulle gå fram med ett sådant. Svängningen på söndagen motiveras bland annat utifrån de utvärderingar som finansdepartementet och Finanspolitiska rådet gjort av jobbskatteavdraget.

”Det förvånar mig. Jag uppfattar det snarare som tvärt om. Det var allmänt uppfattat i början att de första jobbskatteavdragen hade effekt på arbetsmarknaden. Men expertisens bild är snarare att effekten avtar ju fler jobbskatteavdrag man gör”, säger Per Bolund.

”Att sedan finansdepartementet ställer sig bakom en reform som man själv har genomfört är inte så jätteöverraskande, jag skulle bli förvånad om de sa något annat”, fortsätter han.

Per Bolund anser att regeringen borde prioritera investeringar framför nya satsningar i höstens budget.

”Vi har inte tänkt ta tillbaka de jobbskatteavdrag som har gjorts, men vi tror att det är bättre att satsa på offentliga investeringar i infrastruktur till exempel”, säger han.

Tyck till