1515

USA-börser: Viss uppgång väntas

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen indikerar en svagt positiv öppning på måndagen. Hopp kring den spanska bankkrisen gav visst stöd medan kinesisk makrodata samtidigt håller den globala tillväxtoron vid liv.

Klockan 14.55 var juniterminen för Dow Jones i stort oförändrad medan motsvarigheterna för det bredare S&P 500 och Nasdaq Composite var 0,2 respektive 0,3 procent högre.

Bankaktier steg i den amerikanska förhandeln med stöd av uppgång för Europas banksektor. Under helgen har ytterligare utlåtanden från europeiskt håll gått i riktning mot att en bankunion kan närma sig. Bank of America noterades 0,7 procent upp och Goldman Sachs, JP Morgan och Morgan Stanley steg samtliga svagt inför måndagens amerikanska öppning.

"Helgens uttalanden fortsätter i samma spår som förra veckans trend. Även om det inte är något konkret att gå på, indikerar uttalanden att det jobbas febrilt för en mer långsiktig lösning på skuldkrisen till EU-toppmötet i slutet av juni. Tidigare åtgärder har enbart köpt sex månader. På marginalen tas utlåtandena som positivt av marknaden och håller hoppet vid liv. Samtidigt har marknaden hört det förr och väntar på något konkret", säger Martin Enlund, ekonom på Handelsbanken Capital Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland annat har Wall Street Journal under helgen citerat källor som menar att Tyskland kan tänka sig att slopa sitt motstånd mot euroobligationer och en bankunion, om ytterligare makt överförs till EU. Förhandlingar ska pågå i denna fråga.

Europas ledare bör öka ansträngningarna att skydda bankerna i euroområdet genom en mer robust bankunion, menade Spaniens premiärminister Mariano Rajoy i ett tal i helgen.

I den negativa vågskålen hittades Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn, som sjönk till 55,2 i maj från 56,1 i april, den lägsta nivån sedan mars 2011.

"Statistiken stärker budskapet att inbromsningen har spridit sig från industrisektorn till tjänstesektorn. Den nuvarande inbromsningen är mer komplicerad att förstå än den globala finanskrisen 2008 och det stressar myndigheternas prisade kunskaper i finjustering", sade Tim Condon, chefekonom för Asien vid ING i Singapore, till Bloomberg News.

Oljepriset fortsatte nedåt under måndagen och Exxon Mobil tappade svagt i den tidiga New Yorkhandeln.

Räntan på amerikansk tioårig statsobligation har tickat upp 5 punkter till 1,50 procent och utvecklingen var likartad för tysk motsvarighet. Räntan på spansk och italiensk tioåring har tickat nedåt. På valutamarknaden noteras samtidigt euron fortsatt strax över 1:24-strecket gentemot dollarn.

På en i övrigt tunn amerikansk makroagenda väntas, klockan 16, statistik över industriorder i april.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?