Annons

USA-börserna: Viss upphämtning på slutet<br />

Det ledande amerikanska indexen stängde ned på torsdagen, med viss återhämtning mot slutet. Huvudsamtalsämnet för dagen var EU-toppmötet och att "Obamacare" godkändes av högsta domstolen.

Det ledande amerikanska indexen stängde ned på torsdagen, med återhämtning mot slutet. Huvudsamtalsämnet för dagen var EU-toppmötet och att "Obamacare" godkändes av högsta domstolen.

Vidare inkom antalet nyanmälda arbetslösa något högre än väntat medan USA:s BNP-tillväxt var enligt förväntningarna.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning ned 0,2 procent till 12.601. Det bredare S&P 500 var ned 0,2 procent till 1.329 medan Nasdaq Composite backade med 0,9 procent till 2.850. Omsättningen var 790 miljoner aktier på NYSE och 1,7 miljarder aktier på Nasdaq.

Störst nedgångar på det breda indexet noterades teknologi för som sjönk 1,0 procent. Telekom steg mest med en uppgång på 0,6 procent.

"Europaproblemet kommer inte att försvinna under de närmsta tre åren. Det kommer att ta tid och det kommer att fortsätta att påverka sentimenten.", sade Kurt Brunner, vid Swarthmore Group i Philadelphia, till Bloomberg News.

Under EU-mötet på torsdagskvällen diskuterade euroländernas finansdepartement bland annat om hur räddningsfonderna ska kunna stödköpa italienska och spanska statsobligationer.

JP Morgan tappade 2,5 procent, mest på Dow Jones. Enligt New York Times kan företagets tradingförluster uppgå till 9 miljarder dollar, jämfört med de 2 miljarder som meddelades i maj.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA minskade med 6.000 personer till 386.000 personer , under vecka 25, jämfört med föregående vecka. Väntat var en nedgång till 385.000 personer.

USA:s BNP ökade enligt förväntan med 1,9 procent i beräknad årstakt under första kvartalet.

Indexet över förtroendet bland de amerikanska konsumenterna steg under vecka 25 till -36,1 jämfört med -37,9 veckan innan.

Den sjukvårdsreform som USA:s president Barack Obama genomdrivit godkändes av högsta domstolen på torsdagen då den ligger inom den federala kongressens skattekompetens. Beslutet togs med rösterna 5-4.

Bland vissa företag mottogs nyheten tydligt positivt. Bland hälsoinriktade företag steg Wellcare Health Plan 8,8 procent och Molina Healthcare 8,6 procent. HCA och Community Health System, som driver sjukhus, steg 10,8 respektive 8,9 procent.

Försäkringsbolaget Wellpoint tappade däremot 7,9 procent efter nyheten.

RIM, som släppte rapport efter stängning på torsdagen, backade 0,2 procent.

På räntemarknaden sjönk räntan på en amerikansk tioårig statsobligation med 3 punkter till dryga 1,6 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?