1515

USA-börserna: Viss upphämtning på slutet<br />

Det ledande amerikanska indexen stängde ned på torsdagen, med viss återhämtning mot slutet. Huvudsamtalsämnet för dagen var EU-toppmötet och att "Obamacare" godkändes av högsta domstolen.

Det ledande amerikanska indexen stängde ned på torsdagen, med återhämtning mot slutet. Huvudsamtalsämnet för dagen var EU-toppmötet och att "Obamacare" godkändes av högsta domstolen.

Vidare inkom antalet nyanmälda arbetslösa något högre än väntat medan USA:s BNP-tillväxt var enligt förväntningarna.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning ned 0,2 procent till 12.601. Det bredare S&P 500 var ned 0,2 procent till 1.329 medan Nasdaq Composite backade med 0,9 procent till 2.850. Omsättningen var 790 miljoner aktier på NYSE och 1,7 miljarder aktier på Nasdaq.

Störst nedgångar på det breda indexet noterades teknologi för som sjönk 1,0 procent. Telekom steg mest med en uppgång på 0,6 procent.

"Europaproblemet kommer inte att försvinna under de närmsta tre åren. Det kommer att ta tid och det kommer att fortsätta att påverka sentimenten.", sade Kurt Brunner, vid Swarthmore Group i Philadelphia, till Bloomberg News.

Under EU-mötet på torsdagskvällen diskuterade euroländernas finansdepartement bland annat om hur räddningsfonderna ska kunna stödköpa italienska och spanska statsobligationer.

JP Morgan tappade 2,5 procent, mest på Dow Jones. Enligt New York Times kan företagets tradingförluster uppgå till 9 miljarder dollar, jämfört med de 2 miljarder som meddelades i maj.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA minskade med 6.000 personer till 386.000 personer , under vecka 25, jämfört med föregående vecka. Väntat var en nedgång till 385.000 personer.

USA:s BNP ökade enligt förväntan med 1,9 procent i beräknad årstakt under första kvartalet.

Indexet över förtroendet bland de amerikanska konsumenterna steg under vecka 25 till -36,1 jämfört med -37,9 veckan innan.

Den sjukvårdsreform som USA:s president Barack Obama genomdrivit godkändes av högsta domstolen på torsdagen då den ligger inom den federala kongressens skattekompetens. Beslutet togs med rösterna 5-4.

Bland vissa företag mottogs nyheten tydligt positivt. Bland hälsoinriktade företag steg Wellcare Health Plan 8,8 procent och Molina Healthcare 8,6 procent. HCA och Community Health System, som driver sjukhus, steg 10,8 respektive 8,9 procent.

Försäkringsbolaget Wellpoint tappade däremot 7,9 procent efter nyheten.

RIM, som släppte rapport efter stängning på torsdagen, backade 0,2 procent.

På räntemarknaden sjönk räntan på en amerikansk tioårig statsobligation med 3 punkter till dryga 1,6 procent.


Innehåll från EKNAnnons

Så kan en grön garanti lyfta företagets export

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Nu lanserar statliga EKN en ny, grön kreditgaranti för att stötta exportföretag som bidrar till klimatomställningen. Garantin gör att EKN kan stå för 80 procent av bankens risk när ditt företag behöver finansiering för gröna investeringar. Så här kan du använda garantin.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

EKN:s gröna kreditgaranti är en ny lånegaranti som är riktad mot exporterande företag och deras underleverantörer. Syftet med garantin är att främja klimatinvesteringar och att stödja de framgångsrika svenska verksamheter som kan bidra till att uppfylla Parisavtalet. Vi frågade Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN, hur svenska exportföretag kan tjäna på att få en grön garanti.

– Vi har skruvat upp det här maximalt. Att EKN täcker upp till 80 procent av bankens risk för lån som ska gå till gröna investeringar gör det klart lättare för banken att kunna säga ja till företagets finansieringsbehov. Ett lån kan till exempel innebära möjligheten att utveckla nya gröna produkter eller tjänster – eller att ta sig in på en ny marknad med den befintliga verksamheten.

Exportföretag och underleverantörer

Carl-Johan Karlsson säger att garantin också kan användas för att ställa om den egna verksamheten till att bli mer klimatvänlig – och därmed mer konkurrenskraftig.

I många upphandlingar i dag efterfrågas exempelvis fossilfrihet, och det här är ju en utveckling som bara kommer att accelerera.

EKN:s gröna kreditgaranti erbjuds till företag som arbetar direkt eller indirekt med export. Det innebär att även underleverantörer till svenska exportföretag kan ansöka om garantin.

– Lånen kan till exempel handla om rörelsefinansiering, röra en specifik investering eller gå till att göra verksamheten mer klimatvänlig även på hemmaplan. Man behöver alltså inte vara en ”grön verksamhet” i dag, utan kan söka med syftet att ställa om.

EKN:s bedömningskriterier baseras på den nya EU-taxonomin som ska bidra till att uppfylla Parisavtalet, så i stora drag ska krediterna gå till något som stöttar klimatomställningen.

Hur ansöker då företag om EKN:s gröna kreditgarantier?

Banken som ansöker

– Det är företagets bank som ansöker om garantin och företaget som visar på hur projektet uppfyller kriterierna enligt den nya EU-taxonomin. Alla exportföretag och underleverantörer får gärna kontakta oss på EKN så kan vi guida både dem och banken igenom ansökningsprocessen.

Och de första gröna kreditgarantierna är redan på väg ut till svenska exportföretag.

– Vi arbetar med dem i skrivande stund och planen är att de första garantierna ska ställas ut nu under kvartal fyra. Om du och ditt företag vill göra gröna satsningar och vara med i klimatomställaningen så kontakta oss på EKN så berättar vi hur vi kan hjälpa till, säger Karl-Johan Karlsson.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?