ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kommentar: Demokraterna pustar ut

  • Foto: Charles Dharapak/Scanpix

Det har kallats det viktigaste utslaget på 80 år i den amerikanska högsta domstolen. Om domstolen hade fällt Barack Obamas vårdreform hade det påverkat amerikansk sjukvård under flera decennier.

Debatten om det amerikanska sjukvårdssystemet har sedan 1960-talet präglats av att alla tycker att det fungerar dåligt men ingen har lyckats göra något åt det. Utmärkande är att vård finansieras av privata försäkringar i stället för med offentliga medel, som i Sverige eller Kanada.

Systemet med privata försäkringar har fungerat väl för de flesta som är försäkrade via sina arbetsgivare eller som har råd att betala premierna ur egen ficka, men mindre väl för de över 30 miljoner barn och vuxna som ofrivilligt står utanför och som i praktiken inte har tillgång till sjukvård.

När Barack Obama och det demokratiska partiet efter valet 2008 började skissa på en reform som skulle göra att fler fick tillgång till vård byggde lösningen vidare på systemet med privata försäkringar. En nyckelkomponent var det så kallade individuella mandatet. Det innebär att det blir obligatoriskt för i stort sett alla amerikaner att ha en försäkring, privat eller via arbetsgivaren. I utbyte utlovas subventioner som ska göra att alla har råd att betala premierna.

Vad demokraterna glömde var att amerikaner hatar ordet obligatoriskt och reformen blev startskottet för både protesterna inom Tea Party-rörelsen och den nu världsberömda tvisten i högsta domstolen. Inte sedan HD på 1930-talet sänkte myndigheten National Recovery Administration har så mycket stått på spel.

Reformen var konstruerad så att den knappast hade överlevt om HD hade förklarat att det individuella mandatet strider mot konstitutionen. Om det hade inträffat hade hela vårdreformen varit tillbaka på ruta ett, det vill säga drygt 30 miljoner utan vård och ingen lösning i sikte.

Många demokrater oroade sig med rätta för att det hade kunnat ta ett decennium eller mer innan politikerna orkat försöka igen.

Tyck till