1515

Stockholmsbörsen: <br />Spänd väntan på EU:s toppmöte<br />

Stockholmsbörsen tappade något i den avslutande handeln under tunn omsättning på tisdagen. Investerare avvaktade alltjämt EU-toppmötet, som inleds på torsdagen.

Förmiddagens statspappersförsäljningar från italienskt och spanskt håll samt statistik från USA under eftermiddagen ändrade inte marknadssentimentet.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,4 procent lägre på nivån 982. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 8,2 miljarder kronor. Inklusive handeln på Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats var omsättningen kring 10,7 miljarder kronor.

"Det började ju uppåt, men därefter har vi tappat tillbaka och är nu svagt ner. Det är tydligt att vi har låg riskvilja i marknaden. Mycket kretsar kring skuldkrisproblematiken och det är avvaktande inför EU-toppmötet. Det finns en genuin osäkerhet kring politikernas förmåga att hantera skuldkrisen", säger en aktiestrateg på en storbank i Stockholm till Nyhetsbyrån Direkt.

Spaniens upplåningskostnad ökade och efterfrågan var lägre jämfört med maj, när Spanien under förmiddagen på tisdagen sålde växlar för drygt 3 miljarder euro. Även Italien fick se lånekostnaderna öka när de sålde tvååriga stadsobligationer.

Moody's sänkte sent på måndagskvällen betyget för 28 spanska banker med mellan ett och fyra steg.

I Europa stängde de ledande börserna runt nollan. Euro Stoxx 50 noterades 0,1 procent ned, DAX var upp 0,1 procent och CAC 40 0,3 procent ned.

Från USA kom statistik som visade att de amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk till 62,0 i juni. Analytikernas snittförväntningar var 63,0.

Huspriserna i 20 storstadsområden runt om i USA sjönk 1,90 procent i april jämfört med samma månad 2011, enligt S&P/Case-Shillers index. Analytikernas förväntningar talade för en sänkning på 2,50 procent, enligt en snittprognos.

Vid stängning i Stockholm handlades USA-börserna runt oförändrad nivå.

Oljebolaget Enquest fick se sin riktkurs sänkt av Nordea Markets till 17 kronor, ned från 17,50. Investmentbanken upprepade dock sin köprekommendation och påpekade att oljebolaget successivt är på väg att bli ett tilltalande uppköpsobjekt. Aktien höll sig dock oförändrad.

I Stockholm retirerade de fyra storbankerna mellan 0,1 och 1,2 procent. Indextunga H&M steg för åttonde dagen av nio med 0,3 procent till 242,90 kronor.

Nokia gick upp 0,1 procent till 15,10 kronor efter måndagens tunga fall. Microsoft, som levererar mjukvara till Nokias Lumiamobiler, förnekar uppgifterna om att det har planer på att tillverka egna smartphones.

Exane BNP Paribas har sänkt riktkurserna för flera svenska verkstadsbolag, bland annat ABB och Electrolux som båda tappade 0,8 procent. SKF backade samtidigt 1,1 procent.

Inom råvarusektorn tappade Lundin Petroleum, Boliden och SSAB mellan 0,7 och 1,2 procent.

En av de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen var Africa Oil, som backade 5,8 procent till 52,50 kronor. Det kenyanska kommunrådet i Turkana meddelade att det ska få 20 procent av alla framtida oljeintäkter i regionen. I mars meddelade Africa Oil och partnern Tullow Oil att en oljefyndighet gjorts i just Turkana-regionen.

Eniros riktade emission av preferensaktier om 400 miljoner kronor övertecknades rejält. Sammanlagt inkom teckningsanmälningar om 725 miljoner kronor. Aktien sjönk 0,6 procent till 8,15 kronor.


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?