1515

Räntor och valutor: <br />Räntorna upp i krisländer<br />

Oroligheterna om Spanien och Italien fortsätter. Spanska räntor fortsatte att stiga på måndagseftermiddagen men sjönk initialt något efter att tidningen Expansion enligt Bloomberg News rapporterat att Moody´s Investor Service planerar att sänka kreditbetygen för spanska banker med två eller tre steg på måndagen

Europabörserna fortsatte att sjunka och stod på minus vid svensk stängning på måndagen.

Spanien har under måndagen formellt sökt stöd till sina banker i ett brev till eurogruppen. Enligt finansdepartementet är det dock fortfarande oklart vilken räddningsfond som ska användas.

Enligt Bloomberg har tankesmedjan Open Europe sagt att spanska banker kan komma att behöva ett omedelbart kapitaltillskott på 110 miljarder euro för att klara av skulderna, betydligt mer än de 62 miljarder som två privata konsultfirmor rapporterade om i slutet av förra veckan. "Utan en konkret bankreform och en uppgång i spansk ekonomi kan denna summa komma att öka mer", var budskapet från Open Europe.

Vid den svenska stängningen var spanska räntor upp 23-42 punkter, mest i kortare löptider. Marknadsaktörer uppgav för Reuters att uppgången i spanska statsobligationer hänger samman med att marknadens förväntningar på EU-toppmötet som hålls senare i veckan dämpades.

"Marknaden har varit ganska naiv gällande förväntningarna på ett storslaget resultat av EU-toppmötet, men att vi nu tonar bort idén att någon omfattande lösning kommer nås", sade en handlare till Reuters.

Räntemarknaden förbereder sig också för omfattande statlig upplåning från euroländer inför halvårsskiftet, på tisdagen ska Spanien emittera växlar och Italien säljer obligationer och växlar såväl tisdag som onsdag och torsdag.

Tyska räntor fortsatte nedåt under måndagseftermiddagen när investerare flydde från risk. Vid den svenska stängningen var den tyska räntan ner 5-12 punkter.

Italienska räntor fortsatte likt de spanska räntorna upp under måndagseftermiddagen och den tvååriga italienska räntan var upp 48 punkter och den tioåriga var upp 19 punkter.

På förmiddagen presenterade arbetsförmedlingens veckostatistik. Enligt Arbetsförmedlingen, AF, ökade antalet arbetslösa med 5.872 personer vecka 25 jämfört med veckan före och uppgick till 205.563.

På måndagseftermiddagen kom statistik som visade att försäljningen av nya enfamiljshus i USA steg 7,6 procent i maj jämfört med månaden före, till en säsongsjusterad årstakt på 369.000 enheter, vilket var väl över prognosen som pekade mot en ökning med 1,0 procent

Nya hem försäljningen var starkare än förväntat. RDQ Economics skriver i en kommentar att "Flyktigheten signalerar att hemförsäljning har stabiliserats och att den nya byggnadsbranschen gradvis återhämtar sig, om än från en djup kollaps".

Utfallet fick dock inget större utslag på marknaderna. vid svensk marknads stängning på måndagen noterades den amerikanska tvåårsräntan 0,3 procent, en punkt lägre än vid svensk stängning på torsdagen. Tioårsräntan hade samtidigt sjunkit 4 punkter, till 1,61 procent.

På valutamarknaden hade euron vid den svenska stängningen sammantaget tappat till 1,249 mot dollarn jämfört med 1,267 vid svensk stängning på torsdagen, större delen ac euroförsvagningen kom redan på torsdagseftermiddagen.

Svenska räntor sjönk på måndagseftermiddagen 6-12 jämfört med svensk stängning på torsdagen, tioårsräntan ner 9 punkter till 1,43 procent. Kronan tappade 9 öre till 7,05 mot dollarn men stärkts 3 öre till 8,81 mot euron.


Innehåll från MousetrapperAnnons

Bespara dina anställda onödig smärta

En aktuell undersökning, genomförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper, visar att 46 % av alla bildskärmsarbetare arbetar hemifrån – vilket innebär ca 1700 000 personer. När vi ställde följdfrågan om smärtan uppkommit sedan de började arbeta hemifrån under pandemin blev vi överraskade. Hela 20 % av de som börjat jobba hemifrån under pandemin, eller drygt 230 000, har upplevt att de fått musarmsliknande besvär sedan den startade!

Musarm – eller Repetitive Strain Injury (RSI) som det egentligen heter – är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som uppkommer när man under lång tid arbetar med armar och händer i statiska positioner. Det kan leda till överansträngning i alla de muskler som omger nacke, axel, arm eller hand. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador/RSI – vilka annars riskerar att bli kroniska. 

Alla borde arbeta centrerat

Genom att arbeta centrerat, med händerna innanför axlarna, så får man en avslappnad arbetsställning och kan undvika problem som kan uppstå vid arbete med en traditionell datormus, när man inte längre behöver sträcka sig efter musen på skrivbordet. 

Om man inte behandlar sin musarm, utan bara biter ihop, riskerar man att få en livslång kronisk skada. Man kan lära sig att hitta andra vägar att arbeta, men återgår man till gamla vanor så kommer smärtan tillbaka. 

Genom att agera i tid är mycket vunnet, ur ett individperspektiv men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv. Många måste sjukskrivas i perioder och genomgå rehabiliterande åtgärder för att kunna återgå till arbetet. Vilket i de allra flesta fall hade kunnat undvikas med mer kunskap och bättre hjälpmedel.

Tre tips som hjälper

Sitter man hemma och arbetar så är det tre saker som är viktiga att tänka på om man vill undvika musarm:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.
Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd.

2. Håll armarna i linje med golvet.
Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående i intervaller.

3. Arbeta centrerat.
För att förhindra förslitningsskador är det avgörande att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen bredvid tangentbordet. Genom att använda en ergonomisk mus, som Mousetrapper, får du en ergonomiskt sund ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

4. Bonustips!
Placera skärmen i rätt höjd, dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre. Om du arbetar på en bärbar dator, överväg ett laptop/tablet-stativ och ett fristående tangentbord för att kunna uppnå en korrekt, bekväm höjd.

Vill du ha fler råd och övningar för en förbättrad arbetssituation hemma, och en presentation av våra ergonomiska muslösningar – besök mousetrapper.com.

Läs mer om Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper

 

Mer från Mousetrapper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mousetrapper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?