1515

Råvaror: Nedgångarna tilltar

Råvarorna noterade vid lunchtid på torsdagen klart lägre priser. Onsdagens Fed-möte satte prägel på den asiatiska och europeiska handeln, vilket resulterade i betydligt lägre riskaptit.

Vid klockan 11.35 var WTI-oljans augustikontrakt ned 0,70 dollar till 80,75 dollar per fat, efter att stundtals ha noterats under 80 dollar, den lägsta nivån sedan oktober 2011. Nordsjöoljan Brent hade samtidigt sjunkit 0,95 dollar till 91,74.

"I dag är det sommarsolstånd på det norra halvklotet, den längsta dagen på året. Ingen sådan vändpunkt är dock i sikte på råvarumarknaderna. Ekonomisk statistik ger besvikelser, och inga stora stödåtgärder från centralbanker är att räkna med på kort sikt", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Federal Reserves räntekommitté meddelade helt i linje med förväntningarna att målintervallet för dagslåneräntan, Fed funds, lämnas oförändrad på mellan 0,0 och 0,25 procent.

Vidare meddelade Fed att de kommer att förlänga löptidsförlängningsprogrammet "Operation Twist" till årsskiftet. Statspapper med kortare löptid för omkring 267 miljarder dollar kommer att bytas mot statspapper med sex till 30 års löptid i "nuvarande takt".

Samtidigt upprepade kommittén sitt implicita åtagande om "exceptionellt" låg ränta till att gälla till åtminstone slutet av 2014.

Fed-kommittén justerade också ner beskrivningen av ekonomin och inflationen jämfört med vid räntemötet i april. Ekonomin har visserligen fortsatt expandera måttligt, men sysselsättningstillväxten har bromsat in. Dessutom noteras att inflationen har dämpats, vilket främst speglar lägre olje-

och bensinpriser.

"Eftersom ett antal marknadsaktörer inför mötet hade räknat med en ny omgång kvantitativa lättnader... reagerade de med besvikelse. Med det sagt är vi övertygade att centralbanker kommer att fortsätta att bedriva en väldigt lätt penningpolitik och att råvarorna kommer att bli allt mer populära bland investerarna", skriver Commerzbank.

Statistik från amerikanska energidepartementet visade på onsdagseftermiddagen att lagren av råolja steg med 2,9 miljoner fat förra veckan, tvärtemot vad analytikerna hade räknat med, då förväntningarna låg på en minskning om 1,3 miljoner.

Bland produkterna ökade bensinlagren med 0,9 miljoner fat, medan destillatlagren steg med 1,2 miljoner, båda i stort sett i enlighet med förväntningarna.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld ned drygt 8 dollar till 1.599 dollar per uns, medan silvret var ned 0:19 dollar till 27:97.

"Sentimentet försämrades när Fed krossade förhoppningarna om ytterligare QE. Oddsen för QE borde förbättras om USA:s ekonomi presterar sämre än Feds nedreviderade tillväxt- och sysselsättningsprognoser", sade Lachlan Shaw, analytiker vid Commonwealth Bank, enligt Bloomberg News.

På London Metal Exchange sjönk kopparns tremånaderstermin med 134 dollar till 7.411 dollar per ton, medan zinkpriset sjönk med 26 dollar till 1.851.

"Marknaden hade hoppats på mer från Fed. Givet möjligheten för ytterligare lättnader kommer kopparn troligen stanna kvar i intervallet", sade Zhang Tianfeng, analytiker vid Dongxing Futures till Bloomberg News.

International Copper Study Group, ICSG, publicerade onsdagskvällen data som visade att kopparmarknaden noterade ett utbudsunderskott om 135.000 ton i mars, upp från 95.000 ton.

"Utöver strukturella problem på utbudssidan, tyder detta också på fortsatt robust efterfrågan. I rena fundamentala termer borde kopparpriset ha bäst stöd bland alla basmetaller", skriver Commerzbank.

Enligt statistik från Shanghai Futures Exchange steg lagren av koppar som mäts av handelsplatsen med nästan 7.000 ton mellan förra fredagen till torsdag, till cirka 137.000 ton. Det var den första uppgången sedan början av april, då lagren noterades på drygt 222.000 ton.

HSBC:s preliminära inköpschefsindex för Kina fortsatte att sjunka för åttonde månaden i rad, enligt statistik på torsdagen. Indexet uppmättes till 48,1, att jämföra med 48,4 i maj.


Innehåll från VerizonAnnons

Nya tider, nya krav: Att byta till nätverk som tjänst

Företag som migrerar till en tjänstebaserad modell lägger grunden till ett dynamiskt och flexibelt nätverk som bäddar för en lyckad digitalisering. 

Läs mer om framtidens företagsnätverk  

Digitaliseringen medför ständigt tuffare krav på nätverken och gör det viktigt att de är redo för den snabba utvecklingen. 

Kraven på att automatisera processer, oavsett om det gäller robotar, IoT-applikationer eller distansarbete, förutsätter bättre flexibilitet och högre kapacitet. Det medför i sin tur att det blir allt vanligare för företag att hantera sina nätverk som en molnbaserad tjänst. 

Med en modell baserad på manuella och hårdvarubaserade processer går det inte längre att hantera förändringar tillräckligt snabbt för att matcha de ökande kraven på låg latens som konkurrensutsatta verksamheter har. Istället behövs en tjänstebaserad modell i form av Network-as-a-Service (NaaS). I likhet med andra molnbaserade tjänster gör NaaS det möjligt för leverantörer att hantera nätverksfunktioner med hjälp av mjukvara, vilket medför att kunderna inte längre behöver skapa egna nätverk. 

– Virtualisering av nätverk har fått ett stort genomslag, där styrningen separeras alltmer från den fysiska utrustningen, säger Fredrik Hallenborg på Verizon Business i Sverige. Molnet ger bättre kundupplevelser, och tack vare den virtuella miljön kan verksamheter flytta applikationer till det yttersta nätverkslagret. 

En virtuell nätverksinfrastruktur ger en helhetslösning för hantering, överblick och styrning i varje lager. Regler för trafikdirigering och nätverksoptimering kan hanteras i molnet, vilket ger en snabbrörlig, robust och sömlös tjänst oavsett trafikvolym och antalet ändpunkter.  

Virtuell infrastruktur

Verizon NaaS är ett naturligt steg efter Verizons Virtual Network Services (VNS), som lanserades för fyra år sedan, och som gjorde det möjligt för verksamheter att flytta till en virtuell infrastruktur.   

– Verizon investerade i den globala arkitekturen VNS, och sedan dess har vi virtualiserat olika tjänster i den arkitekturen, exempelvis brandväggar, Kubernetes och sessionsgränser, säger Fredrik Hallenborg. Vi lägger löpande till fler mikrotjänster som kan användas inom nya områden i takt med att de utvecklas. 

Att flytta till en modell med nätverk som tjänst medför flera kundfördelar, inklusive att de slipper stora kapitalinvesteringar. Därigenom kan det bli mer ekonomiskt att stödja nya affärsmodeller eller att göra det möjligt att lägga till eller ta bort platser på ett smidigt sätt. Kapaciteten kan snabbt skalas upp med funktioner som bandwidth-on-demand och IT-miljön kan hanteras och optimeras via molnet. 

Slipper inlåsningseffekt

Verizons tjänst är utformad för att vara oberoende av vilken typ av enhet som används. Tjänsten kan integreras med alla större molnleverantörer och ITSM-plattformar, vilket förenklar förändringsarbetet och gör att företag kan välja bland flera olika möjligheter. Med virtualisering ser företag även till att positionera sig väl för att kunna hänga med i teknikutvecklingen även fortsättningsvis och de slipper inlåsningseffekter.

– Alla utrustningsleverantörer jobbar hårt med att utveckla de bästa tjänsterna, oavsett om det handlar om routing, säkerhet eller IoT, säger David Bailey, Global Solutions Executive, Verizon Business. Olika delar av företaget har olika behov och därför fungerar det inte att arbeta med en enda leverantör längre. Den här plattformen är särskilt bra på att koppla samman olika tekniker. Jag har arbetat i branschen i många år och förändringsbehovet av hur nätverkstjänster levereras har aldrig varit större än nu.  

När det blivit allt vanligare att anställda arbetar från olika platser, och en mängd olika typer av enheter ska kunna komma åt nätverket via molnet, är det också avgörande med en heltäckande säkerhetslösning.  

– Säkerhet kommer alltmer att sammanflätas med nätverket, säger Antony Tompkins, Associate Director, Verizon Business, Global Integrated Solutions. Vi kan erbjuda mjukvarudefinierad edge med edge-säkerhet. Allt kopplas samman till en helhet så att kunder kan komma direkt från sin webbplats, direkt till internet och direkt till molnet med bibehållen säkerhet. 

Hjälper till med hela processen

– För verksamheter med äldre system kan bristande kännedom kring den egna applikationsmiljön och befintliga kontrakt göra det komplicerat att byta till en NaaS-modell. Det fungerar inte att sälja en ny produkt till en kund och tvinga kunden att själv byta ut den gamla. Du måste hjälpa dem med hela bytesprocessen, säger Anthony Tompkins.

Verizon har hjälpt flera stora företag att byta till Verizons managed services, inklusive Bayer och Walgreens, vilka äger läkemedels- och detaljhandelsföretaget Boots i Storbritannien.

Förra året hjälpte Verizon också den globala livsmedeltillverkaren Tate & Lyles att byta ut en äldre nätverksinfrastruktur. Då infördes ett SD-WAN som tjänst i 28 olika länder, inklusive fjärrstyrda kretsar på 100 platser, där några platser var så avlägset belägna som den brasilianska djungeln. Resultatet blev förbättrad prestanda och betydande besparingar tack vare att trafiken dirigerades optimalt utifrån nätverkets kvalitet och applikationernas förutsättningar. Ett centralt dashboard ger en överblick av hela nätverket. 

I en teknikmiljö som utvecklas snabbt är Network-as-a-Service det logiska valet för verksamheter som vill vara så snabbrörliga som möjligt. 

Så kan ditt företag utvecklas digitalt. 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?