1515

Europabörserna faller på Fed-besked

Europabörserna faller på torsdagen från sin högsta notering på fem veckor efter Feds besked att det inte blir några kvantitativa lättnader, QE3, inom den närmsta framtiden. Även Kina-statistik bidrog till att en något negativ stämning präglade handeln på förmiddagen.

Gårdagens besked från Fed att man förlänger så kallade Operation Twist, ett program som syftar till att köpa långa obligationer samtidigt som man säljer korta, gav inte ro åt marknaden som gärna sett fler kvantitativa lättnader. Bernanke uttrycke på den följande presskonferensen att man är beredd att göra mer längre fram om behov finns, och tillade att den amerikanska centralbanken fortfarande har kapacitet att styra ekonomin.

"Det fanns hopp att Fed skulle lansera ytterligare program av tillgångsköp (reds anm QE3). Förlängningen av Operation Twist är högst symbolisk och har ingen större påverkan på varken den ekonomiska tillväxten eller marknaden.", sade en investeringschef på Swiss & Global Asset Management.

Kinas inköpschefsindex, som är framtaget av HSBC, sjönk preliminärt 48,1 i juni, vilket kan jämföras med definitiva 48,4 i maj. Det var den lägsta nivån på sju månader, och bekräftar att den kinesiska utvecklingen fortsätter att bromsa in.

I Tyskland kom inköpschefsindex för både tjänstesektorn och tillverkningsindustrin in lägre än väntat för juni månad, samtidigt som motsvarande siffror för hela EMU kom in någorlunda i nivåer med de väntade.

De spanska tioårsräntorna föll för tredje dagen i rad. Tioåringen är nu nere på 6,6 procent, efter att ha legat en bit över 7 procent i början av veckan.

På bolagsfronten föll ABB-konkurrenten Invensys tillbaka med över 20 procent på torsdagsförmiddagen. Under gårdagen rapporterades det att bolaget kunde komma att säljas, mest troligt till Emerson, och aktien sköt i höjden med 33 procent i gårdagens handel. I dag bekräftade Invensys att man inlett samtal med Emerson men meddelade samtidigt att de varit högst preliminära och att de nu avslutats. Aktien är dock fortfarande upp nästan 6 procent sedan öppning igår morse.

Bästa sektorer i den inledande handeln under Stoxx 600 indexet är läkemedel och och daglivarusektorn.

Allra sämst går det för energibolagen, som sett oljepriset sjunka under förmiddagen. Royal Dutch Shell har dessutom sett rekommendationenen på sin aktie sänkas från starkt köp till neutral av Goldman Sachs. Aktien föll med 0,8 procent. Oljekollegan BP sjönk med 2,1 procent.

Även råvaru- och gruvbolagen går knackigt i förmiddagshandeln. Rio Tinto var ned 1,9 procent och BHP Billiton backade 2 procent.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?