1515

Stockholmsbörsen: H&M och Elux leder uppgången

Stockholmsbörsen klättrade uppåt på onsdagen efter att inledningsvis handlats kring nollan. Uppgångarna leddes av H&M och Electrolux, där H&M steg på en rapport som slog förväntningarna och Electrolux ökade efter amerikansk leveransstatistik.

Billerud och Kinneviksägda Korsnäs går samman och bildar ett nytt företag vilket väntas ge positiva synergieffekter.

I blickfånget på makrofronten avslutas Federal Reserves tvådagarsmöte med ett policybesked 18.30 idag.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var vid lunchtid upp 0,7 procent till noteringen 1.007. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 4,7 miljarder kronor. Inklusive handeln på Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats uppgick omsättningen till 6,1 miljarder kronor.

I Europa var Euro Stoxx 50 ned 0,1 procent, DAX steg 0,1 procent medan CAC 40 sjönk 0,3 procent och FTSE100 steg 0,4 procent.

Hennes & Mauritz redovisade ett resultat före skatt på knappt 7,1 miljarder kronor för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2011/2012. Detta var högre än analytikernas förväntningar som var ett resultat före skatt på i genomsnitt 6,6 miljarder.

"Sammantaget har effekterna från de tidigare kraftigt negativa externa faktorerna, som till exempel bomullspriset, mer eller mindre neutraliserats. För inköpen till andra kvartalet var även dollareffekten relativt neutral, men kommer att bli negativ för inköpen till andra halvåret", skrev H&M i rapporten. Även bruttomarginalen slog förväntningarna med 61,7 procent jämfört med förväntade 61,1 procent.

H&M:s aktie steg 3,1 procent.

Billerud och Korsnäs går samman och bildar ett nytt bolag. Det nya bolaget väntas få en årsomsättning om cirka 20 miljarder kronor.

De positiva synergieffekterna vid sammanslagningen kan komma att överstiga de cirka 300 miljoner kronor per år som Billerud preliminärt uppskattat i morgonens pressmeddelande, sade Billeruds vd Per Lindberg på en telefonkonferens.

Genom sammanslagningen väntas Kinnevikkoncernens nettoskuld minska med 8,4 miljarder kronor.

Billeruds aktie var upp 5,9 procent och Kinnevik steg 2,4 procent.

På onsdagen avslutas Federal Reserves tvådagarsmöte, med policybesked klockan 18.30 och senare under kvällen Feds nya prognoser och presskonferens med Ben Bernanke.

"Mest intressant på den internationella agendan är givetvis det penningpolitiska beslutet i USA ikväll. Många tongivande analytiker förväntar sig fortsatt twist, men Feds "språkrör" Hilsenrath (journalist på WSJ) har verkat mer osäker. Oavsett vilket, får vi nog hålla det för troligt att det sker en uppmjukning av uttalanden och kanske också då indikationer om nya eller framtida penningpolitiska lättnader (ökad operation twist, QE3 etc)", skriver Danske Markets i sitt morgonbrev.

Sektorvis steg de flesta sektorer på Stockholmsbörsen, men nedgångar noterades bland teknologi- och telekombolagen. Teliasonera och Tele2 backade 0,6 respektive 0,5 procent. Ericsson tappade 1,1 procent och Nokia 2,9 procent.

Skistar släppte likt H&M rapport innan öppning. Resultat efter skatt uppgick till 171 miljoner kronor för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret, jämfört med 166 miljoner för samma period föregående år.

Företaget meddelar att det inför vintersäsongen 2012/13 har bokats logi för 5 procent mer än vid samma tidpunkt förta året.

Skidoperatören har även beslutat sig för att, åtminstone tillfälligt, dra sig ur förhandlingarna kring de schweiziska skidanläggningarna Andermatt och Sedrun.

Skistars aktie gick upp 3,3 procent.

Electrolux steg 4,0 procent vilket var mest på OMXS30. Leveranser av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika, AHAM 6, ökade med 0,9 procent i maj, jämfört med samma månad 2011. Uppgången föregicks av tre månader av nedgångar.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?