1515

Råvaror: Kopparpriset ned

De konjunkturkänsliga råvarorna, bland annat koppar och Brent-olja, sjönk något under förmiddagshandeln på onsdagen, medan guldet var oförändrat.

Vid klockan 11.35 var WTI-oljans julikontrakt upp 0,05 dollar till 84,08 dollar per fat medan Brent hade sjunkit 0,26 dollar till 95,50. WTI-oljans julitermin löper ut på onsdagen, och det nu mer handlade augustikontraktet noterades ned 0,13 dollar till 84,22 dollar per fat.

"Oljan verkar ha hittat en nivå som marknaden anser är rimlig för de nuvarande riskerna i båda riktningarna. Uppsidan är relaterad till penningpolitiska lättnader men å andra sidan fortsätter spanska obligationer (räntorna) vara oroväckande höga", sa Ric Spooner, chefmarknadsanalytiker vid CMC Markets i Sydney till Bloomberg News.

Marknaden inväntar nu Federal Reserves policybesked klockan 18.30 och Feds nya prognoser och presskonferens med Ben Bernanke senare på kvällen.

"Mest intressant på den internationella agendan är givetvis det penningpolitiska beslutet i USA i kväll. Många tongivande analytiker förväntar sig fortsatt twist, men Feds "språkrör" Hilsenrath (journalist på WSJ) har verkat mer osäker. Oavsett vilket, får vi nog hålla det för troligt att det sker en uppmjukning av uttalanden och kanske också då indikationer om nya eller framtida penningpolitiska lättnader (ökad operation twist, QE3 etc)", skriver Danske Markets i sitt morgonbrev.

Förhandlingarna i Moskva mellan Iran och medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland avslutades på tisdagskvällen utan någon överenskommelse mellan parterna, och Iran står nu inför ännu tuffare sanktioner från EU och USA.

"Det är helt klart svårt att förstå följderna av Iran- samtalen, men dessa saker påverkar risk/profit-profilen bland handlare. När du har den risken på marknaden kan folk vara villiga att hålla kvar vid en lång position som går med förlust lite längre än en kort position som går med förlust, eftersom de har den där extra stabilisatorn på uppsidan", sa Mark Keenan, chefstrateg vid Cubit Asset Management till Bloomberg News.

Förhandlarna för båda sidorna uppgav att bollen nu var på den andres planhalva. Catherine Ashton, EU:s utrikesrepresentant, och Said Jalili, chefsförhandlare för Iran, använde liknande ordalag och sade att respektive motpart har "ett val" att starta nya förhandlingar.

"Det fortsätter att vara tydligt att det finns betydande skillnader i innehållet i de olika positionerna. Vi räknar med att Iran kommer att besluta huruvida det är villigt att arbeta med diplomati, för att nå ett avtal om konkreta förtroendebyggande steg och ta itu med orosmomenten i det internationella samfundet", sa Catherine Ashton.

Inga nya förhandlingar liknande de i Moskva, Bagdad och Istanbul har planerats, men experter från parterna ska träffas den 3 juli.

Statistik från American Petroleum Institute indikerade på tisdagen att lagren av råolja i USA förra veckan sjönk med 0,6 miljoner fat, medan bensinlagren steg 1,1 miljoner och destillatlagren sjönk med 0,3 miljoner. Därmed ligger API-siffrorna ganska nära förväntningarna inför den officiella statistiken från det amerikanska energidepartementet. Här räknar analytikerna med att råoljelagren ska ha minskat med 1,3 miljoner fat, medan bensin- och destillatlagren båda spås ha ökat med 1,0 miljoner fat.

I Japan meddelade finansdepartementet att importen av olja råolja steg med 7,1 procent till 3,37 miljoner fat per dag, jämfört med samma månad för ett år sedan.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld i stort sett oförändrat på knappt 1.619 dollar per uns, medan silvret var upp 0,02 dollar till 28,45.

"Investerare är försiktiga utifall att Fed skulle bli en besvikelse. Guld över 1.600 dollar har lättnader inprisade och kan säljas hårt om någon form av stimulanser inte äger rum", sa Huang Fulong, analytiker vid Citics Futures till Bloomberg News.

På Nordea tror man dock på en mer begränsad rörelse om inga nya stimulanser introduceras.

"Prisrörelserna väntas inte vara särskilt stora, så länge inte en ren expansion av balansräkningen annonseras. Men vi tror att guldpriserna kommer att fortsätta vara stöttade på kort sikt", skriver Nordea i ett markandsbrev.

På London Metal Exchange sjönk kopparns tremånaderstermin med 32 dollar till 7.577 dollar per ton, medan zinkpriset sjönk med 10 dollar till 1.890.

Table


Innehåll från FrontnodeAnnons

Med användarupplevelsen i fokus – Frontnode utvecklar den digitala arbetsplatsen

Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.
Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.

Digitaliseringen av samhället ökar i en rasande fart och det senaste året har den accelererat ytterligare när pandemin tvingat många arbetsplatser att bli i princip helt digitala. Men har man rätt IT-lösningar kan den digitala arbetsplatsen vara en stor tillgång. Frontnodes tjänst Digital arbetsplats är en sådan lösning. 

– Vi gör det möjligt för människor att jobba mer produktivt och förenklat oavsett var i världen de befinner sig, säger Mikael Karlsson, Tjänsteansvarig Digital arbetsplats på Frontnode.

Frontnode är en modern tjänsteleverantör av IT-system baserade på Microsofts ekosystem. Sedan första april i år är de en del av InfraCom Group AB. 

Verktyget Digital Arbetsplats är ett komplett automatiserat system där allt ingår: från installation och hantering av olika enheter till säkerhet och uppdatering av den senaste teknologin. Framför allt erbjuder Frontnode en personlig och effektiv support till alla sina kunder.

– Det får aldrig stå still! Max en timme får gå till felsökning – efter det skickar vi ut en ny dator. Det enda kunden behöver göra är att logga in på den nya enheten och då är allt klart; krypterat, säkert och enkelt, säger Malin Lennartsson, Supportansvarig på Frontnode.

Lyckat samarbete med Skogssällskapet

En av Frontnodes många kunder är Skogssällskapet, en stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark. De är totalt 115 medarbetare som arbetar utspritt över hela landet, vilket innebär att de inte är så många på samma ställe. Det medför vissa logistiska problem då resurser inte finns till en lokal IT-support på varje kontor.

– Vår främsta utmaning är att se till att alla medarbetare, oavsett var de befinner sig, har en IT-infrastruktur som fungerar till en rimlig kostnad. Vi måste ha en automatiserad miljö där användarna kan sköta installering av system själva. Det får vi med Frontnode, säger Stefan Hillerström, IT-ansvarig för Skogssällskapet.

Med hjälp av Digital Arbetsplats har Frontnode hand om Skogssällskapets hela IT-arbetsplats. Medarbetarna beställer hårdvaran, vilken är helt klar för bruk vid leverans, och sedan finns Frontnodes support alltid tillgänglig om något skulle gå fel.

– Frontnodes support är otroligt duktiga och har en personlig, familjär känsla vilket passar Skogssällskapets verksamhet. De ligger verkligen i framkant i det här gebitet – när vi pratas vid har de koll på det mesta och vi kan utbyta tankar och idéer som förbättrar såväl vår som deras verksamhet, säger Stefan.

En bekymmersfri vardag

Medarbetarna på Frontnode drivs av ett genuint teknikintresse, men det finns något som är ännu viktigare: användarupplevelsen. 

– Vi vill skapa en bekymmersfri vardag för kunden, där de kan lägga sin tid på sin verksamhet istället för på tråkiga IT-problem. Kan man öka produktiviteten ett par procent mer om dagen är det värt mycket, både för en själv och för ens business, säger Mikael.

Stefan är inne på samma spår.

– Frontnode ser till att vi kan uppnå våra mål, avslutar han.

Läs mer om tjänsten Digital Arbetsplats här 

Här kan du läsa mer om Skogssällskapet

Om Frontnode

Frontnode AB är en del av InfraCom Group AB, är Microsoft Gold Partner och finns på flera orter i Sverige.

Läs mer på www.frontnode.se

Mer från Frontnode

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Frontnode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?