1515

USA-börser: Uppgångar att vänta

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen indikerar uppgångar vid tisdagens öppning. Grekiska regeringsförhandlingar som ser ut att bära frukt och sjunkande spanska räntor har bidragit till uppgångar i Europa. På tisdagskvällen vänds blickarna mot Federal Reserve, vars räntekommitté inleder ett tvådagarsmöte.

Vid 14.50 var septemberterminerna för Dow Jones och det bredare S&P 500 båda upp 0,3 procent. Motsvarande termin för Nasdaq Composite noterades 0,4 procent högre.

Utöver fortsatt oroväckande höga, om än något sjunkande, lånekostnader i Spanien har fokus i Europa fortsatt legat på Grekland och dess regeringsförhandlingar.

USA-terminerna dippade tillfälligt vid 10-tiden på förmiddagen sedan Pasoks partiledare Evangelos Venizelos, efter ett möte med ledaren för Demokratisk Vänster, Fotis Kouvelis, meddelat att en grupp ska tillsättas för att försöka omförhandla stödvillkoren. Han sade vidare att han hoppas en regering blir klar "så snart som möjligt".

På tisdagskvällen inleder Federal Reserves räntekommitté ett tvådagarsmöte. Räntebesked, nya prognoser och Ben Bernankes presskonferens dröjer dock till onsdagen.

Enligt Marketwatch tror många marknadsbedömare att Fed kommer att utöka sitt program "Operation Twist" vid slutet av tvådagarsmötet. Programmet innebär att Fed byter värdepapper med kort löptid till långa statspapper. Det pågående programmet löper ut nu i juni.

"I frånvaro av en klar vägledning från Europa har marknaden inte riktigt bestämt hur den ska reagera. Wall Street vill klättra uppåt. Detta är delvis en reflektion av budskapet från Fed om att det står redo att stötta upp ekonomin om det skulle behövas", sade Mike Lenhoff, chef för Brewin Dolphin Securities, till Bloomberg News.

Efter den amerikanska börsstängningen på måndagskvällen rapporterade Oracle ett resultat som överträffade analytikernas förväntningar.

I samband med rapporten bjöd bolaget även på en prognos om att försäljningen av nya mjukvarulicenser kommer att bli mellan 0-10 procent högre under det kommande kvartalet, jämfört med samma period under förra räkenskapsåret. Bolaget meddelade också att det planerar att återköpa egna aktier för upp till 10 miljarder dollar.

Förhandeln indikerar att aktien kommer att belönas med en uppgång på 4-5 procent vid börsöppningen.

Fedex rapport på tisdagen fick dock inte ett lika varmt mottagande.

Bolagets justerade resultat var förvisso bättre än väntat, men prognoserna för kommande kvartal levde inte upp till förväntningarna. Aktien är ned runt 2 procent i förhandeln.

I banksektorn har Bank of America varit i fokus efter rapporter om att Schweiziska Julius Baer för samtal med banken om att köpa Merrill Lynchs internationella avdelning för förmögenhetsförvaltning, utanför USA, för 1,5-2 miljarder dollar.

Tillkännagivandet om samtalen tvingades fram av schweiziska aktiemarknadsregler, sedan CNBC på måndagen rapporterat att banken förhandlade om att överta verksamheten, som Bank of America lade ut till försäljning efter en strategisk översyn. Bank of America är upp 0,9 procent.

Den amerikanska apotekskedjan Walgreen köper 45 procent av den brittiska sektorskollegan Alliance Boots för 6,7 miljarder dollar. Walgreen har en option på att köpa de återstående 55-procenten i Alliance Boots inom tre år. Walgreen är ned över 3 procent inför öppningen.

Från dagens statistikskörd presenterades data från det amerikanska handelsdepartementet som visade att bostadsbyggandet i USA sjönk 4,8 procent i maj, jämfört med månaden före. Analytiker hade väntat sig en ökning av byggandet med 0,7 procent, enligt Bloomberg News.

Kvällens återstående amerikanska statistikagenda är en händelsefattig historia.


Innehåll från IDIAnnons

Utvecklas som ledare – så stärker du ditt omdöme

Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.
Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.

Att vara ledare är utmanande, inte minst under coronapandemin när hemarbete och digitala möten har blivit norm. Den nya situationen är en utmaning, men vi glömmer lätt att den också ger möjligheter till utveckling i ledarrollen. 

Det är svårt att veta hur vårt beteende uppfattas av de vi möter i professionella sammanhang. Ditt agerande kan dessutom uppfattas på olika sätt beroende på sammanhang och grupp. Ett framgångsrecept i ett sammanhang kan falla platt i en annan.

– Ett ledarskap som av en grupp uppfattas som drivande och stimulerar medarbetarna, kan i en annan grupp uppfattas som buffligt, som att ledaren saknar lyhördhet och försöker köra över medarbetarna, säger Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av bolaget IDI Profiling som äger instrumentet IDI, Interpersonal Dynamics Inventory. 

IDI är skapat för att hjälpa individer att bli mer medvetna om hur de uppfattas i sina yrkesroller.

Är du intresserad av testet? Läs mer här.

Mäter tre dimensioner

När du skapar en IDI-profil får du först svara på hur du tror att du upplevs i din roll. Från den digitala plattformen bjuder du sedan in respondenter som får svara hur de upplever dig. Svaren vägs mot en normgrupp som består av 60 000 andra bedömningar. 

– Resultatet visar hur drivande, hur personlig och hur uppmärksam du upplevs av dina medarbetare. Hela processen tar bara några minuter, säger Thomas Larsson. 

 – IDI handlar inte om personlighet, den kan man sällan förändra. Istället tar vi reda på hur du upplevs, och vilken roll du har i en specifik grupp. Använder du ditt omdöme och anpassar din kommunikation till människorna du möter eller kräver du – kanske omedvetet – att andra ska anpassa sig efter dig? Medvetenhet om hur vi upplevs av andra är en av nycklarna till vår förmåga att optimera vårt beteende för effektivt samarbete, säger Frida Kristina Nilsson, organisationspsykolog och samarbetspartner.

Tydlig utmaning stimulerar utveckling

Med ett snävt urval av respondenter tydliggör testet också vad du kan behöva utveckla för att förbättra ditt genomslag.

 – Om du till exempel behöver öka förändringstakten inom en del av organisationen ska personerna som är viktigast för att åstadkomma förändringen vara respondenter. Det kan vara så få som tre kollegor. I ett annat sammanhang vill du kanske ha feedback från alla dina kollegor i ledningsgruppen. Genom att klargöra vilka de viktiga intressenterna är, får man ett användbart resultat varje gång, säger Thomas Larsson.

Frida Kristina Nilsson understryker att IDI ska användas i sammanhang där det finns ett verkligt behov av utveckling för att driva verksamheten framåt.

– Ska det bli användbart måste du själv aktivt engagera dig i din personliga utveckling för att på det sättet bidra till att utveckla din organisation, säger hon.

Fakta:

IDI är ett svenskutvecklat utvecklingsverktyg med över 300 licensierade användare i Sverige. Sedan 1980 har över 160 000 svenskar profilerats, varav drygt hälften i ledande ställning. Instrumentet är psykometriskt granskat, digitaliserat, enkelt att använda och baseras på data från respondenter som testpersonen själv engagerar. Läs mer på www.idi.se.

 

Mer från IDI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med IDI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?