1515

Stockholmsbörsen: Cykliska aktier tar täten

Stockholmsbörsen öppnade tisdagen svagt upp samtidigt som utvecklingen på de ledande Europabörserna var blandad.

I Stockholm har de cykliska aktierna gått något bättre än de defensiva aktierna. Investerare kommer att under dagen fortsätta bevaka utvecklingen i Grekland och se om den grekiska valvinnaren Ny Demokrati kan bilda en funktionsduglig regering. Dessutom kommer ett vakande öga att hållas på skuldsituationen i Spanien och Italien.

SIX Generalindex var klockan 10.22 upp 0,3 procent till 295. OMXS30 hade stigit med 0,3 procent till 984. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 1,7 miljarder kronor.

Tidningen Kathimerinis uppger att de tre grekiska partierna Ny Demokrati, Pasok och Demokratisk Vänster efter samtal ser ut att bilda en koalitionsregering. Det skulle i så fall ge dem majoritet i parlamentet.

Flera viktiga tillväxtländer har meddelat sina intentioner om att bidra med nya medel till Internationella valutafonden. Därmed väntas reserverna hos Internationella valutafonden öka med mer än 90 miljarder dollar. De totala nya åtagandena uppgår nu till omkring 456 miljarder dollar.

Den öppna arbetslösheten i Sverige uppgick enligt SCB:s undersökning till 8,1 procent i maj. Analytiker hade enligt SIX Estimates sammanställning väntat sig en nivå på 7,8 procent under månaden.

Elekta, som under eftermiddagen håller sin kapitalmarknadsdag presenterade under morgonen ett förvärv i Brasilien av Radon. Förvärvet stärker medicinteknikbolagets position i landet som är en tillväxtregion på strålbehandlingsmarknaden. Transaktionen väntas bidra positivt till bolagets resultat per aktie under räkenskapsåret 2012/2013. Aktien avancerade med 0,3 procent.

Bland dagens rekommendationer har Volvo och Alfa Laval fått se sina rekommendationer nedgraderade av HSBC samtidigt som SKF har fått en sänkt riktkurs av analyshuset. HSBC har även inlett bevakning av Assa Abloy med en rekommendation om övervikt. Volvo och Alfa Laval backade med 0,3 procent respektive 0,1 procent. Assa Abloy avancerade med 1,2 procent.

Goldman Sachs höjer sin riktkurs för spelbolaget Unibet till 205 kronor från tidigare 195 kronor med en upprepad neutral rekommendation. Aktien var upp med 1,4 procent.

Bland de lite mindre bolagen har MQ fått en höjd rekommendation till starkt köp från tidigare köp av Swedbank. MQ steg med hela 6,6 procent.

BE Groups vd Roger Johansson avgår från sin post efter att han accepterat att bli vd för Dometic. Johansson kvarstår i sin roll på BE Group till den 1 januari 2013.

Orexo kom med beskedet att de framgångsrikt slutfört en registreringsgrundande studie med OX219 för behandling av opioidberoende. Bolaget behöver även genomföra 2 registreringsgrundande farmokinetiska studier innan inlämning av en ansökan till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA blir aktuellt. Orexo går starkt och avancerade med hela 6,2 procent.

Bioteknikbolaget Epicept säljer alla sina Europarättigheter till leukemiläkemedlet Ceplene till Meda avseende de regioner som tidigare utlicensierats till bolaget, för omkring 2,6 miljoner dollar. Epicept-aktien backade med 0,9 procent.

Under eftermiddagen svensk tid inleds Skanskas kapitalmarknadsdag i New York, USA.

G20-mötet i Mexiko fortsätter under tisdagen och investerare kommer följa utvecklingen där noggrant.


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?