1515

Råvaror: Oljan tappar mark

Råvarumarknaderna visar en lite blandad utveckling på tisdagen, med oljan svagt ned medan basmetallerna överlag pekar uppåt.

Vid klockan 8.35 var WTI-oljan ned 0:42 dollar till 82:85 dollar per fat medan Brent hade sjunkit 0:10 dollar till 95:95.

Skuldoron i Europa står fortsatt i fokus och i Moskva fortsätter samtalen med Iran angående landets kärnenergiprogram.

"Fokus har skiftat från Grekland till Spanien. Iran har lagts åt sidan. Det finns ingen Mellanösternpremie inbyggd just nu", sade Jonathan Barratt på Barratt's Bulletin till Bloomberg News, som tror att WTI-oljan kan ha stöd runt 80-nivån.

"Det finns fortsatt mycket osäkerhet om Europa. Tekniskt sett kan Brent komma att gå än lägre, frågan är om 95 är ett stöd eller inte", sade Ken Hasegawa på Newedge Group till Bloomberg News, som spår att WTI ska handlas i intervallet 80-85 och Brent i intervallet 95-100 dollar per fat.

USA:s president Barack Obama uppgav vid G20-mötet att han och Rysslands president Vladimir Putin varit överens om att det fortfarande finns tid och utrymme för en diplomatisk lösning angående spänningarna om Irans "potentiella utveckling" av kärnvapen, rapporterar Bloomberg News.

Irans vice förhandlare Ali Bagheri uppgav att måndagens samtal varit "konstruktiva och seriösa". Enligt Michael Mann, talesman för EU, hade samtalen varit "mycket intensiva" och med mer substans än samtalen i Bagdad i förra månaden.

På tisdagskvällen släpper American Petroleum Institute, API, inofficiell statistik över de amerikanska råoljelagren. Inför den officiella rapporten, som publiceras av energidepartementet på onsdagen, räknar analytiker med att råoljelagren ska ha sjunkit med 1,3 miljoner fat.

Dollarn har tappat något till 1:261 mot euron från 1:259 vid svensk stängning på måndagen, inför Federal Reserves tvådagarsmöte som avlutas på onsdagen.

"Annonsering av stimulanser kan möjligen bli en stöttande faktor för råvaror men jag tror inte att Fed kommer att göra detta vid denna tidpunkt. De kommer att hålla saker och ting oförändrade", sade Ken Hasegawa.

Andra bedömare spår någon form av policylättnad, där en förlängning av Operation Twist, där Fed byter värdepapper med kortare löptid mot långa statspapper, är ett tänkbart alternativ.

Huang Zhen på Dadi Futures tror att Fed kan vidta steg för att stötta ekonomin.

"Marknadsförväntningarna om en förlängning av Twist- programmet är höga. Den kinesiska ekonomin bottnar och läget denna vår är bättre än det var förra året", sade Huang Zhen enligt Bloomberg News.

Kinas handelsminister Chen Deming antydde i samband med G20-mötet att aktiviteten i den kinesiska ekonomin kan vara på väg upp i juni, efter svagheter i arpil och maj, med stöd av regeringens åtgärder för att stötta tillväxten.

Ett förbättrat läge i Kina och möjliga Fed- stimulanser har gett stöd åt basmetallerna. Kopparns tremånaderstermin har stigit med 20 dollar till 7.530 dollar per ton, medan zinkpriset stigit 11 dollar till 1.891.

På ädelmetallmarknaden noterade spotpriset på guld en uppgång om 1 dollar till cirka 1.629 dollar per uns, medan silvret var upp 0:10 dollar till 28:81.


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?