1515

Stockholmsbörsen: Glädjen för Grekland kom av sig

Stockholmsbörsens reaktion på valutgången i Grekland, där Ny Demokrati stod som vinnare, var inledande klart positiv och OMXS30-indexet steg initialt med cirka 1,5 procent. Under loppet av förmiddagen mattades dock uppgångarna av, och räntorna i Spanien och Italien vände upp till strax över smärtgränsen 7 procent för spansk del och drygt 6 procent i Italien.

OMXS30-index stängde 0,4 procent högre på noteringen 981,1. Omsättningen på Stockholmsbörsen var knappt 9,5 miljarder kronor. Inklusive handeln på Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats omsattes cirka 12,2 miljarder.

"Valresultatet och börsens reaktion på det var ganska väntade, och en hel del frågor återstår nu precis som förut angående hur man ska hantera krisen i Europa. Börsen rörde sig ganska jämnt och till relativt små volymer", säger Ulric Grönvall, förvaltare av Danske Invests Sverigefond, till Nyhetsbyrån Direkt. Han ville inte dra några större växlar på valutgången i Grekland och dess följder för börsutvecklingen i Stockholm.

Strax efter intervjun, under måndagseftermiddagen, meddelade kreditvärderingsinstitutet Fitch att valresultatet i Grekland minskar den omedelbara risken för att euroområdets kreditbetyg ska sänkas. Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade i sin tur inför inledningen av veckans G20-möte att hon inte ser något spelrum för Greklands sparåtaganden. Börsen steg något efter dessa utsagor.

Sektorvis rådde en viss försmak i Stockholm för cykliska aktier, med teknologisektorn upp 1,4 procent.

Bland enskilda bolag gick även råvarubolagen starkt. Boliden var inledningsvis upp 3,6 procent efter en positiv analys i Dagens Industris måndagsnummer. Slutfacit blev dock mer blygsamt, plus 0,3 procent till 94,30 kronor.

I råvarusektorn rusade Petrogrand drygt 21,2 procent och stängde på 19,40 kronor, och återtog därmed nästan hela fredagens fall. Detta kom efter en produktionsuppdatering från bolaget, som dock enligt vad vd sade till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen inte innehöll något dramatiskt.

Volvo B steg 0,2 procent till 77:15 kronor, men var tidigare under dagen nere på -1,3 procent efter att bolaget på förmiddagen, i en kommentar till morgonens lastbilsstatistik för maj, sade till Nyhetsbyrån Direkt att lastbilsförsäljningen i maj var något svagare än väntat i Sydeuropa.

Bland vinnarna på storbolagsindexet återfanns Nokia, upp 1,8 procent till 17,36 kronor efter att ha fått se börsvärdet i princip halveras hittills i år. Bidrog gjorde en köprekommendation från ABG, som tidigare rekommenderat behåll för aktien och som efter den senaste tidens kursfall behåller sin riktkurs på 2,50 euro, cirka 22,10 kronor.

Produktionen i den svenska byggsektorn spås avta med 2,5 procent under 2012 enligt färska prognoser från analysföretaget Prognoscentret och dess europeiska motsvarighet Euroconstruct. Tidigare låg prognoserna på en ökning på 2,4 procent. Lindab, som brukar anpassa sina tillväxtprognoser efter Euroconstructs prognoser, steg 0,5 procent till 43,35 kronor. Övriga byggbolag gick generellt starkare, Skanska steg exempelvis 1,2 procent till 99,70 kronor inför tisdagens kapitalmarknadsdag.

Produktionsteknikbolaget Arcam debuterade på Stockholmsbörsens smallcaplista, dit det flyttat från First North för att nå en bredare investerarbas, och slutade på 46,50 kronor efter sju avslut där 904 aktier bytte ägare.

För de köprekommendationer som Börsveckan lämnade i veckans nummer, Opus Produx, Medcap och SKF, blev facit uppgångar på 7,9 procent, 3,6 procent och 0,5 procent.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?