1515

Räntor och valutor: Spanien fortsätter stressa marknaden

De asiatiska marknaderna reagerade positivt på det grekiska valresultatet på måndagsmorgonen, men den europeiska handeln präglades av osäkerhet.

De kommentatorer som talade om att marknadens lättnad över det grekiska valresultatet kunde bli kortvarig fick rätt kanske snabbare än de hade anat.

En initial förstärkning för euron gröptes snabbt ur, och efter mindre nedgångar i öppningshandeln steg framför allt spanska, men också italienska, statspappersräntor kraftigt.

"Vi fick en milt positiv reaktion, men vi vet att det kommer att bli tuffa förhandlingar. Det kommer att finnas en stark opposition i parlamentet som kan göra det svårt att få igenom de besparingar som krävs", sade Lauri Hälikkä, räntestrateg vid SEB Merchant Banking, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han konstaterade samtidigt att valresultatet till slut kom in ungefär i linje med vad som antytts i inofficiella opinionsmätningar under förra veckan, vilket innebär att det slutliga resultatet inte innebar någon direkt positiv överraskning för marknaderna.

Lauri Hälikkä tror visserligen att valresultatet innebär att en grekisk euro-exit nu är något mindre trolig, åtminstone på kort sikt, men det starka resultatet för bailoutkritiska Syriza kan bli en försvårande omständighet i den kommande regeringens förhandlingar med den så kallade trojkan, EU/ECB/IMF om ytterligare utbetalningar ur stödprogrammet.

I parlamentsvalet fick Ny Demokrati 29,7 procent av rösterna, medan Syriza fick 26,9 procent och Pasok 12,3 procent. Med hjälp av "bonusmandat" får Ny Demokrati och Pasok, som varit mindre avvisande till stödpaketens villkor, därmed egen majoritet. Parlamentets talman bekräftade resultatet på måndagsförmiddagen och konstaterade att Ny Demokrati får 129 av 300 platser i parlamentet medan Pasok får 33 platser. Syriza samlar för sin del 71 platser i parlamentet.

Ekonomer på Commerzbank konstaterade i ett kundbrev att när väl en ny regering har formerats så kommer det att bli omförhandlingar med trojkan (EU/IMF/ECB). I sina valkampanjer så krävde såväl Ny Demokrati som Pasok lättare villkor för stödpaketen. I ljuset av den nuvarande politiska trenden i EU om att lägga större tonvikt på att stimulera tillväxten, så kommer trojkan knappast insistera på att den grekiska regeringen håller fast vid underskottsmålen för 2013 och 2014. En del finansministrar inom eurogruppen har redan signalerat beredvillighet att ge Grekland mer tid för att konsolidera budgeten.

Källor inom EU-kommissionen uppgav för Nyhetsbyrån Direkt att ännu är för tidigt att diskutera förändringar i det grekiska stödprogrammet. Först ska Grekland bilda en regering snabbt med största möjliga majoritet i parlamentet.

På förmiddagen riktades dock marknadens fokus åter mot Spanien, och statistik från centralbanken som visade att andelen dåliga lån i spanska banker fortsätter stiga samtidigt som utlåning och framför allt inlåning i bankerna sjunker gjorde inget för att lätta på stämningen.

"Spotlighten riktas nu åter mot Spanien, och marknaden är fokuserad på hur de kommer att lösa sina problem. Marknaden är oroad över de dåliga lånen i spanska banker, vilket pressar obligationerna. Det visar att den europeiska skuldkrisen inte är löst, och vi räknar med att (tyska statsobligationer) kommer vara (efterfrågade)", sade Christian Reicherter, analytiker vid DZ Bank i Frankfurt, till Bloomberg News.

Spanska obligationsräntor steg 30-45 punkter på måndagen. Tioårsräntan handlades som högst till 7,285 procent, 41 punkter högre än på fredagen och den klart högsta nivån sedan eurosamarbetet inleddes, men vid svensk marknads stängning hade den spanska tioårsräntan åtminstone sjunkit till 7,17 procent. Italienska obligationsräntor steg samtidigt 13-14 punkter medan tyska tioårsräntor sjönk 2 punkter, till 1,41 procent.

Svenska statsobligationsräntor steg initialt på måndagen men vände senare ned och vid stängning var noteringarna 3-4 punkter lägre än på fredagen. Tioårsräntan sjönk 4 punkter, till 1,47 procent.

Euron stärktes 1 öre mot kronan, till 8:84, medan dollarn stärktes 2 öre till 7:02. TCW-index steg till 123,31 (123,16).

Även amerikanska statspappersräntor vände ner i den europeiska handeln efter att ha stigit tidigare på måndagen, Vid den svenska marknadens stängning handlades till 1,57 procent, oförändrat jämfört med vid samma tid på fredagen. För USA:s del riktas veckan intresse främst mot Federal Reserves räntemöte, på tisdag och onsdag.

Frågan inför mötet är om den amerikanska centralbanken är redo för nya stimulansåtgärder, och i så fall vad de är beredda att göra. Enligt en enkät som Wall Street Journal har redovisat räknar ekonomer i första hand med att Fed kommer att förlänga den så kallade "Operation Twist", det program som innebär att Fed byter värdepapper med kort löptid till långa statspapper. Det pågående programmet löper ut nu i juni.

G20-gruppen inleder sitt toppmöte i Los Cabos, Mexiko, på måndagen, och inför mötet sade Italiens premiärminister att tillväxt kommer att bli ett "viktigt tema" för mötet.

"Jag tror att vi närmar oss en gemensam hållning" sade han, enligt Bloomberg News.


Innehåll från EdenredAnnons

Så motiverar du dina anställda – även om de jobbar hemifrån

I en tid av distansarbete är det viktigt att se till att man tar hand om sin hälsa. Genom att erbjuda Edenreds flexibla förmåner som lunch- och friskvårdsbidrag går det bra, oavsett var jobbet utförs. Och vill man peppa lite extra i största allmänhet finns också Delicard gåvokort, det perfekta sättet att uppmärksamma personer, prestationer eller högtider som till exempel jul.

Mycket är osäkert kring hur framtidens arbetsplats kommer se ut, men många spår att de flesta företag kommer erbjuda distansarbete även efter pandemin. Många förmåner är kopplade till en fysisk arbetsplats, men nu när landskapet ritas om är det viktigt att kunna erbjuda förmåner oavsett var de anställda befinner sig. Edenred erbjuder olika förmåner som är flexibla och uppskattade hos anställda över hela Sverige. Med Edenred Lunchförmån kan de anställda äta bra, och billigare, oavsett om de är på kontoret eller jobbar hemifrån. 

– Som arbetsgivare väljer man hur många månader den anställda har rätt till förmånen och även vilket belopp lunchkortet ska laddas med. Kortet gäller på de flesta restauranger i hela Sverige och går även att använda i många livsmedelsbutiker om man vill göra egen matlåda, säger Alf Reimers, Director of Marketing & Innovation. 

Enkel hantering av friskvårdsbidraget

Samma kort som används till lunchförmånen fungerar även för Edenreds hantering av friskvårdsbidraget.

– Vanligtvis brukar friskvårdsbidrag innebära mycket administration. Men med vår lösning får man sitt friskvårdsbidrag insatt på kortet, alltså samma kort som lunchförmånen, och kvittoredovisningen sker enkelt i en app. Du behöver inte ligga ute med pengar och du behöver inte hålla koll på fysiska kvitton, säger Alf Reimers. 

I appen MyEdenred Sweden kan den anställde snabbt se saldo, gjorda transaktioner och mycket mer för både lunchpengar och friskvårdsbidrag. Genom att kortet har två plånböcker hålls beloppen isär och förmånerna blir lika enkla att utnyttja som att administrera. 

Delicard gåvokort

Att motivera sina anställda är kanske ännu viktigare när distansarbetet breder ut sig. Med Delicard gåvokort blir det väldigt enkelt, oavsett om det är en jul- eller sommargåva eller någon annan typ av uppskattning. Gåvokorten finns i olika prisklasser och mottagaren väljer alltid själv sin gåva. 

– Vårt populäraste kort är Unlimited och där kan den som får kortet välja bland mer än 100 typer av gåvor i en mängd olika kategorier. Vi har bland annat delikatesser, designprylar, upplevelser och fritidsprodukter. Man kan även skänka pengarna till välgörenhet om man skulle vilja, säger Alf Reimers.

Det är självklart härligt att kunna ge bort något som man vet uppskattas. Det är också väldigt enkelt då du som köpare bara behöver välja kort och leveranssätt, därefter tar Edenred hand om resten. 

Om Edenred

Edenred jobbar med glädje, engagemang och lojalitet genom bra förmåner för anställda. Resultatet är effektivare företag, ofta också lägre sjuktal och mindre personalomsättning. Mer om Edenred Lunchförmån, Edenred Friskvårdsbidrag och Edenred Delicard finns på edenred.se.

Mer från Edenred

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Edenred och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?