1515

Räntor och valutor: Oron tillbaka

Den initialt positiva marknadsreaktionen i Europa på det grekiska valresultatet raderades snabbt ut och byttes mot förnyad flykt från risk. Euron vänder ner på måndagsförmiddagen och medan tyska statspappersräntor vänder ner efter en initial uppgång stiger räntorna i Italien och framför allt spanska räntor kraftigt.

Spanska statsobligationsräntor stiger 24-35 punkter på måndagsförmiddagen medan italienska räntor stiger 10-13 punkter. Den spanska tioårsräntan handlades som högst till 7,14 procent, 26 punkter högre än på fredagen, efter att ha varit nere på 6,82 procent som lägst i den inledande handeln.

De ekonomer som på måndagsmorgonen varnade för att "lättnaden kan bli kortvarig" efter det synbart marknadspositiva resultatet i det grekiska valet blev därmed snabbt sannspådda.

"Vi fick en milt positiv reaktion, men vi vet att det kommer att bli tuffa förhandlingar. Det kommer att finnas en stark opposition i parlamentet som kan göra det svårt att få igenom de besparingar som krävs", säger Lauri Hälikkä, räntestrateg vid SEB Merchant Banking, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han konstaterar samtidigt att valresultatet till slut kom in ungefär i linje med vad som antytts i inofficiella opinionsmätningar under förra veckan, vilket innebär att det slutliga resultatet inte innebar någon direkt positiv överraskning för marknaderna.

Lauri Hälikkä tror visserligen att valresultatet innebär att en grekisk euro-exit nu är något mindre trolig, åtminstone på kort sikt, men det starka resultatet för bailoutkritiska Syriza blir troligen en försvårande omständighet i den kommande regeringens förhandlingar med den så kallade trojkan, EU/ECB/IMF.

I parlamentsvalet fick Ny Demokrati 29,7 procent av rösterna, medan Syriza fick 26,9 procent och Pasok 12,3 procent. Med hjälp av "bonusmandat" får Ny Demokrati och Pasok, som varit mindre avvisande till stödpaketens villkor, därmed egen majoritet. Parlamentets talman bekräftade resultatet på måndagsförmiddagen och konstaterade att Ny Demokrati får 129 av 300 platser i parlamentet medan Pasok får 33 platser. Syriza samlar för sin del 71 platser i parlamentet.

Lauri Hälikkä konstaterar nu att det behövs en snabb regeringsbildning i Grekland, i god tid före det kommande EU- toppmötet, så att förhandlingarna med trojkan om nästa utbetalning i stödprogrammet inte försenas.

Signaler från flera ledande EU-företrädare antyder dock att Greklands långivare kan vara redo att rucka något på villkoren i stödpaketet, framför allt i fråga om schemat för anpassningen av de grekiska statsfinanserna.

På förmiddagen riktades dock marknadens fokus främst mot Spanien, och statistik från centralbanken som visade att andelen dåliga lån i spanska banker fortsätter stiga samtidigt som utlåning och framför allt inlåning i bankerna sjunker gjorde inget för att lätta på stämningen.

"Spotlighten riktas nu åter mot Spanien, och marknaden är fokuserad på hur de kommer att lösa sina problem. Marknaden är oroad över de dåliga lånen i spanska banker, vilket pressar obligationerna. Det visar att den europeiska skuldkrisen inte är löst, och vi räknar med att (tyska statsobligationer) kommer vara (efterfrågade)", sade Christian Reicherter, analytiker vid DZ Bank i Frankfurt, till Bloomberg News.

Svenska statsobligationsräntor sjunker tillbaka på måndagsförmiddagen efter ett initialt uppställ, kronan handlas samtidigt nära oförändrade nivåer mot euron.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sade på måndagsförmiddagen att det grekiska valresultatet inte innebär att det går att blåsa faran över, och han ser nedåtrisker för den svenska ekonomin från den europeiska oron. Det kommer att inverka på regeringens bedömning om det eventuella reformutrymmet inför höstbudgeten.

Även amerikanska statspappersräntor vänder ner i den europeiska handeln efter att ha stigit tidigare på måndagen, och vid lunchtid handlas USA-räntorna nära nivåerna vid den svenska marknadens stängning på fredagen. För USA:s del riktas veckan intresse främst mot Federal Reserves räntemöte, på tisdag och onsdag.

Frågan inför mötet är om den amerikanska centralbanken är redo för nya stimulansåtgärder, och i så fall vad de är beredda att göra. Enligt en enkät som Wall Street Journal har redovisat räknar ekonomer i första hand med att Fed kommer att förlänga den så kallade "Operation Twist", det program som innebär att Fed byter värdepapper med kort löptid till långa statspapper. Det pågående programmet löper ut nu i juni.

G20-länderna inleder på måndagen sitt tvådagarsmöte i Los Cabos. Mexikos president Felipe Calderon sade i helgen att han hoppas att G20-länderna ska kunna enas om att utvidga den brandvägg om 430 miljarder dollar i ökad utlåningskapacitet för IMF som tidigare beslutats om.

Robert Bergqvist på SEB skriver i bankens morgonbrev att G20-mötet resultatmässigt bakbinds på olika sätt. Skälen är ett fortsatt osäkert läge i Grekland, tysk envishet och långsamhet i eurokrisen, att utvecklingsekonomierna vill ha mer i utbyte för att stärka IMF:s kriskassa samt Rysslands utspel om att ge Syrien militär utrustning i händelse av anfall från omvärlden vilket kan ta kraft från mötet.

"Ha lågt ställda förväntningar på den slutkommuniké som ska presenteras i morgon", skriver Robert Bergqvist.

På fredag ska Italiens premiärminister Mario Monti i Rom vara värd för ett möte med Frankrikes president Francois Hollande, Spaniens premiärminister Mariano Rajoy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, vilket blir ett upptaktsmöte inför EU-toppmötet den 28-29 juni.

Table


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?