1515

Europabörserna: Lättnaden kom av sig

De ledande Europabörserna handlas blandat under måndagsförmiddagen. Den initiala lättnaden efter helgens val i Grekland har kommit av sig.

"Det verkar ganska tveksamt att någon skulle tro att eurozonen är utom fara eller stabil innan den nya grekiska regeringen formats och åtstramningsåtgärderna implementerats, och med Italien och Portugal fortfarande i balansskålen återstår mycket att göra", anser Valbury Capital enligt Dow Jones Newswires.

Ny Demokrati stod till slut som segrare i ett nyval som blev något av en nagelbitare. Vinnarpartiet vill ha kvar Grekland i eurosamarbetet, och valresultatet väntas leda till minskad oro för en så kallad grexit.

Ny Demokratis ledare lovar att respektera förbindelserna med EU och IMF gällande räddningspaketet om 173 miljarder euro. IMF uppgav i söndags att man är redo att återstarta samtal med Greklands nyvalda regering.

I dag inleder G20-länderna sitt möte i Mexiko. Världsbankens ordförande Robert Zoellick uppgav inför mötet att IMF kan behöva ta en större och annorlunda roll i Europa om europeiska myndigheter inte kommer överens om en övertygande plan för euroområdet till slutet av månaden. G20 åtog sig i förra veckan att stärka IMF:s resurser med mer än 430 miljarder dollar.

Stoxx Europe 600 banks-index startade uppåt, men sattes senare under press av bland annat spanska banker. Banco Santander är ned 1,6 procent. På annat håll backar Deutsche Bank 0,1 procent, Societe Generale 2,3 procent och Barclays med 1,6 procent. Men i Grekland rusar National Bank of Greece med 17,8 procent.

Tyska aktier handlas något högre, med dragkraft från fordonssektorn där både BMW och Daimler stiger 1,3 procent.

På annat håll stiger Cable & Wireless Worldwide med 7,9 procent efter att dess största investerare sagt att man accepterar Vodafones uppköpserbjudande.


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?