1515

Råvaror: Uppåt för basmetaller och olja

Priserna på basmetaller och olja stiger under fredagens morgonhandel, medan ädelmetallerna visar mindre rörelser.

Vid klockan 8.50 var WTI-oljan upp med 0,77 dollar till 84,68 dollar per fat medan Brent hade stigit 0,83 dollar till 98,00.

Opec beslutade vid mötet i Wien på torsdagen att lämna produktionskvoterna om 30 miljoner fat per dag oförändrade. Det var i linje med förväntningarna, enligt Bloomberg News analytikerenkät med 20 deltagare.

"Opec undersökte den senaste utvecklingen på oljemarknaden, i synnerhet prognoserna för utbud/efterfrågan, såväl som utsikterna för andra halvan och 2012, och noterade att den förhöjda prisvolatiliteten tidigare under 2012 återspeglade geopolitiska spänningar och förhöjda nivåer av spekulation på råvarumarknaderna, snarare än en konsekvens av fundamenta", skriver Opec i en kommuniké

Samtidigt noterade Opec att de senaste nedåtriskerna mot ekonomin, skuldkrisen i Europa och den försvagade ekonomiska sisituationen, fortsätter att stiga. Dessa pågående utmaningar mot världens ekonomiska återhämtning, tillsammans med närvaron av rikligt oljeutbud, har lett till den tydliga nedgången i oljepriser de senaste två månaderna.

Nästa Opec-möte planeras att äga rum den 12 december i år. Då kommer organisationen att välja en ny generalsekreterare, sade Venezuelas energiminister Rafael Ramirez.

"Det finns mer stöttande faktorer för oljan än negativa. Hela syftet bakom kartellen är att ge riktlinjer för produktionen. Efterrättelse (till kvoterna) är bara ett ord. Om priserna faller under 80 dollar per fat kommer kvoterna ändras och ge priserna en rejäl skjuts", sa Jonathan Barrat vid Barratt's Bulletin till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp knappt 1 dollar till 1.625 dollar per uns, medan silvret var upp 0,085 dollar till strax under 28,72.

"Vi har sett det (guldet) bete sig lite mer som en riskskyddstillgång. Ökad spekulation om ytterligare kvantitativa lättnader ger lite mer stöd till priserna. Det finns en hel del oro över det grekiska valet i helgen och de nya orosmolnen kring Spanien och banksituationen", sa Alexandra Knight, ekonom till National Australia Bank till Bloomberg News.

På söndag går det grekiska folket återigen till valurnorna för att välja en ny regering. Kampen står mellan eurofientliga Syriza och eurovänliga Ny Demokrati, som i opinionsundersökningar ligger nära varandra i stödet från folket.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange steg kopparns tremånaderstermin med 96 dollar till 7.516 dollar per ton, medan zinkpriset var upp 7 dollar till 1.899 dollar per ton.

"Svaga ekonomiska indikatorer ger faktiskt stöd till metallerna för tillfället. När vi har en serie dålig data väntar sig folk att beslutsfattare ska göra något för att stötta deras ekonomier", sa Leila Kim, metallhandlare vid Tong Yang Securities till Bloomberg News.

Table
 

 


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Kunddriven innovation leder bostadsutvecklingen

Flexibla eluttag, flyttbara väggar och hem som räcker bortom den egna lägenheten. Nya sätt att leva gör att vi söker nya sätt att bo – frågan är bara om fastighetsbolagen hänger med?

Läs mer om Ikano Bostads innovationsprogram BoLabb 

Innovation kan skapas på många sätt. Den kan vara teknikdriven, det vill säga ny teknik uppfinns först och därefter undersöks hur den kan implementeras i människors vardag. Eller så kan den vara behovsdriven, det vill säga att människors behov är det som styr vilka lösningar som tas fram. På Ikano Bostads BoLabb jobbar man efter det senare alternativet. 

– Vårt innovations- och utvecklingsarbete är väldigt kunddrivet. Vi lyssnar in vilka problem kunderna brottas med och försöker lösa dem, säger Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad. 

BoLabb är egentligen inte ett fysiskt labb utan namnet på den metodik som används. 

– VI arbetar i tre faser. Den första är utforskande, den andra är skapande och i den tredje implementerar vi. 

Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.
Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.

I den första fasen är det viktigt att vara öppen och framförallt försöka detektera kundernas behov, inte deras önskemål om lösningar, säger Lotta.  

– Henry Ford sa en gång att om han hade lyssnat på sina kunder så hade de önskat sig en snabbare häst. Och det är ju det som är skillnaden mellan att lyssna på behov och på önskemål om lösningar. Behovet var att förflytta sig snabbare, inget annat. Men börjar man prata om lösningar för tidigt så målar man lätt i sig i ett hörn. 

FlexEl och FlexRum

För Ikano Bostad har det kunddrivna arbetssättet lett till flera innovationer som kommit till användning i kundernas vardag. Ett strategiskt samarbete med IKEA mynnade till exempel ut i flyttbara eluttag och dito väggar. 

– Många människor bor i dag lite mindre än vad de egentligen skulle vilja. Det gör att behovet av flexibilitet ökar. Ibland behöver man kanske ett extra rum att sova i, ibland ett extra rum att jobba i. 

Smart FlexEl
Smart FlexEl

De flyttbara eluttagen bottnade i att många av kunderna berättade om den dagliga kampen mot sladdhärvor och uttag som aldrig satt där de borde. 

– Båda de här lösningarna används i dag i praktiken. Vi jobbade tidigt med prototyper i skala 1:1 som kunderna fick prova, blanda annat genom att flytta in i testlägenheter. Och efter att vi implementerat lösningarna i riktiga hem så gör vi också uppföljningsbesök, för att se hur de fungerar i verkligheten, säger Lotta. 

Delad boyta

Just nu jobbar BoLabb med ett projekt som undersöker hur våra bostäder kan anpassas för att delas med flera. Tanken är att alla har sitt eget space, som kanske är lite mindre än vanligt, men att det i gengäld finns gemensamhetsytor, som vardagsrum och kök. 

– Många människor upplever i dag att de känner sig isolerade och saknar en större gemenskap. Samtidigt står städerna för en stor del av vår resursförbrukning och kan vi använda dem mer effektivt kan det ha en stor klimatpåverkan. 

Kontor på dagen och sovrum på natten.
Kontor på dagen och sovrum på natten.

Projektet riktar sig i ett första steg till ensamhushåll eller familjer med upp till två personer. Och tanken är inte att skapa nya 70-talskollektiv – utan att anpassa boendet efter vad dagens kunder behöver. 

– Det vi har sett hittills är att människor har ett behov av gemenskap, men man vill inte att den ska kännas påtvingad. Vi ska snart börja bygga bostäder i Malmö där vi kommer att utforska exakt hur det här ska göras. Just att vara inlyssnande genom hela processen är jätteviktigt för att det ska bli bra, säger Lotta. 

Här finns allt du vill veta om Ikano Bostad 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?