1515

Stockholmsbörsen: Minus efter ökad oro

Stockholmbörsen stängde lägre på torsdagen, även om en viss återhämtning kom mot slutet. Stigande lånekostnader i eurozonens krisländer ökade oron på marknaden. Nokia föll tungt efter att ha sänkt sin prognos.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,5 procent lägre till noteringen 971,7. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 11,5 miljarder kronor. Inklusive handeln på Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats var den 14,8 miljarder.

På torsdagsförmiddagen sålde Italien statsobligationer. Den avsedda volymen uppnåddes, men landet fick betala avsevärt högre räntor än vid närmast föregående emission.

Räntan på den italienska tioåringen var 6,15 procent när den svenska börsen stängde och den spanska motsvarande räntan var som mest uppe vid 7 procent under dagen, den högsta nivån sedan euron infördes 1999.

"Vi följer räntemarknaden väldigt noggrant nu. Räntor runt 7 procent är inte långsiktigt hållbart. Marknaden inväntar utfall och besked från det grekiska valet och det stundande eu-toppmötet (28-29 juni). Just nu är det risk- off", sade Ålandsbankens aktiestrateg Lars Söderfjell till Nyhetsbyrån Direkt.

På skuldkrisfronten sänkte kreditvärderingsinstitutet Moody's på onsdagen även Spaniens kreditbetyg med tre steg, till Baa3 från tidigare A3.

I Europa var börsindexen FTSE 100 och DAX ned 0,3 respektive 0,2 procent. På den grekiska börsen var det desto muntrare. ASE-index lyfte 10 procent efter att bland annat banksektorn gått starkt, upp 24 procent.

Indikationer på att Ny Demokrati, partiet som är för att Grekland vidtar nödvändiga åtstramningssåtgärder för att landet ska få internationell hjälp, kommer att vinna valet på söndag låg bakom uppgången.

Bland de svensknoterade bolagen meddelade Nokia att rörelsemarginalen inom affärsområdet Devices & Services i det andra kvartalet kommer att vara lägre än första kvartalets - 3,0 procent. Tidigare prognos var en marginal i nivå med eller lägre än under första kvartalet. Nokia konstaterade också att konkurrensen i högre utsträckning än väntat påverkat bolagets verksamhet inom smarta telefoner.

Denna "branschdynamik" väntas fortsätta påverka Devices & Services i det tredje kvartalet, enligt Nokia. Bolaget avser även att minska sin personalstyrka med upp till 10.000 anställda till slutet av 2013.

Nokia föll 18,1 procent till 16:08 kronor. Sedan årsskiftet har aktien tappat mer än hälften av sitt börsvärde.

Efter onsdagens vinstvarning tappade SKF ytterligare 1,3 procent på torsdagen. Bolaget fick se riktkursen sänkas av en rad mäklarhus med mellan 5 och 20 kronor efter onsdagens negativa besked.

"SKF är en bred indikator. Marknaden frågar sig om det finns fler därute och tar höjd efter vinstvarningen", sade Lars Söderfjell.

Inom verkstad var vidare Atlas Copco A, Assa Abloy B och SSAB A samtliga ned mellan 1,6 och 2,0 procent.

Defensiva bolag hade en relativt bättre utveckling. SCA låg i topp med en uppgång på 0,3 procent. H&M och Astrazeneca noterade också svaga uppgångar. De svenska bankerna presterade också bättre än index och återfanns, med undantag för SEB, över nollstrecket.

Orexo steg 4,8 procent efter att ha föreslagit återköp av maximalt 10 procent av utestående aktier då bolagets finanser stärkts av överenskommelsen med Prostrakan.


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?