1515

Stockholmsbörsen: Verkstad och Nokia tynger

Stockholmbörsen tappade på torsdagen. Verkstadssektorn, som backade på onsdagen efter SKF:s vinstvarning, fortsatte nedåt i det ett sämre sentiment. Nokia var stor förlorare efter sänkt prognos för Devices & Services. Skuldkrisen är fortsatt i fokus på finansmarknaden.

"Vi har på senare tid sett en flykt från risk till säkra tillgångar. Placerare vill rädda sina pengar snarare än att leta avkastning och statsobligationsräntor i stabila länder är nere på extrema nivåer", säger Peter Werleus, medförvaltare på Carnegie Strategifond, vid en pressfrukost på torsdagen.

Stockholmsbörsens OMXS30-index var 1,3 procent lägre till noteringen 963, kring klockan 13.00. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 4,6 miljarder kronor. Inklusive handeln på Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats var den 6,5 miljarder.

I Europa var FTSE 100, CAC 40, DAX och Euro Stoxx 50 samtliga mellan 0,2 och 0,7 procent lägre.

Nokias meddelade kring öppning att rörelsemarginalen inom affärsområdet Devices & Services i det andra kvartalet kommer att vara lägre än första kvartalets -3,0 procent. Tidigare prognos var en marginal i nivå med eller lägre än under första kvartalet. Nokia konstaterar att konkurrensen i branschen i högre utsträckning än väntat har påverkat bolagets verksamhet inom smarta telefoner negativt.

Denna "branschdynamik" väntas fortsätta påverka Devices & Services i det tredje kvartalet, skriver Nokia. Bolaget avser även att minska sin personalstyrka med upp till 10.000 anställda till slutet av 2013 samt omorganiserar i ledningen.

Nokia retirerade knappa 9 procent till 17:90 kronor, i Helsingfors innebar detta att aktien noterades just över 2 euro, efter att som lägst ha handlats till 1:956, alltjämt kring de lästa nivåerna på 20 år rapporterade CNBC.

SKF tappade ytterligare 3,1 procent i det sämre sentimentet på torsdagen. Bolaget även har fått se riktkursen sänkas av en rad mäklarhus med mellan 5 och 20 kronor efter onsdagens negativa meddelande kring efterfrågan under det andra kvartalet. Inom verkstad var vidare Atlas Copco A, Sandvik och Volvo samtliga mellan 2 och 4 procent lägre.

"SKF:s produkter är allmänt förekommande inom industrin så genomläsningen är för verkstadsbolagens efterfrågan i allmänhet, snarare än några specifika bolag", skriver verkstadsanalytikerna på Deutsche Bank i en kommentar.

Inom cykliskt var vidare de råvarurelaterade bolagen Boliden och SSAB båda dryga 2 procent ned.

"Vi ser inte framför oss någon jätteutveckling på börsen utan anser att riskpremier på risktillgångar ska vara höga vilket bör rendera i lägre p/e-tal. Vi letar efter aktier som uthålligt kan tänkas ge bra utdelningar såsom Telia, SCA, Holmen och Intrum Justitia och räknar inte med så mycket mer utveckling än direktavkastningen. Däremot ser vi inte en jätteljus framtid för banker, bland annat i spåren av nya regleringar och föredrar där företagslån före bankaktier", säger Carnegieförvaltaren Peter Werleus vidare.

Defensiva bolag hade en relativt bättre utveckling inom OMXS30 och de båda teleoperatörerna Tele2 och Teliasonera var ned mindre än index medan Astrazeneca och Swedish Match var de enda bolagen på plus inom storbolagsindexet.

Elekta var upp en knapp procent sedan den amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) godkänt produkten Agility.

Orexo steg dryga 3 procent efter att ha föreslagit återköp av maximalt 10 procent av utestående aktier då bolagets finanser stärkts av överenskommelsen med Prostrakan.

Kreditvärderingsinstitutet Moody's sänkte på onsdagen Spaniens kreditbetyg med tre steg, till Baa3 från tidigare A3, just över gränsen för "investment grade". Utsikterna för betyget är samtidigt negativa. På skuldkrisfronten sålde vidare Italien statsobligationer under torsdagsförmiddagen.

Även om Italien fick betala avsevärt högre räntor än vid närmast föregående emission sjönk italienska marknadsräntor tillbaka något efter att resultatet utannonserats. Sedan igår noteras alltjämt räntan på italiensk tioåring högre till 6,26 procent medan spansk motsvarighet tickat upp nära 7 procent.

Från USA väntas i eftermiddag första kvartalets bytesbalans, KPI för maj samt nyanmälda arbetslösa föregående vecka. USA-terminerna hade stigit svagt, kring lunchtid. 


Innehåll från VerizonAnnons

Nya tider, nya krav: Att byta till nätverk som tjänst

Företag som migrerar till en tjänstebaserad modell lägger grunden till ett dynamiskt och flexibelt nätverk som bäddar för en lyckad digitalisering. 

Läs mer om framtidens företagsnätverk  

Digitaliseringen medför ständigt tuffare krav på nätverken och gör det viktigt att de är redo för den snabba utvecklingen. 

Kraven på att automatisera processer, oavsett om det gäller robotar, IoT-applikationer eller distansarbete, förutsätter bättre flexibilitet och högre kapacitet. Det medför i sin tur att det blir allt vanligare för företag att hantera sina nätverk som en molnbaserad tjänst. 

Med en modell baserad på manuella och hårdvarubaserade processer går det inte längre att hantera förändringar tillräckligt snabbt för att matcha de ökande kraven på låg latens som konkurrensutsatta verksamheter har. Istället behövs en tjänstebaserad modell i form av Network-as-a-Service (NaaS). I likhet med andra molnbaserade tjänster gör NaaS det möjligt för leverantörer att hantera nätverksfunktioner med hjälp av mjukvara, vilket medför att kunderna inte längre behöver skapa egna nätverk. 

– Virtualisering av nätverk har fått ett stort genomslag, där styrningen separeras alltmer från den fysiska utrustningen, säger Fredrik Hallenborg på Verizon Business i Sverige. Molnet ger bättre kundupplevelser, och tack vare den virtuella miljön kan verksamheter flytta applikationer till det yttersta nätverkslagret. 

En virtuell nätverksinfrastruktur ger en helhetslösning för hantering, överblick och styrning i varje lager. Regler för trafikdirigering och nätverksoptimering kan hanteras i molnet, vilket ger en snabbrörlig, robust och sömlös tjänst oavsett trafikvolym och antalet ändpunkter.  

Virtuell infrastruktur

Verizon NaaS är ett naturligt steg efter Verizons Virtual Network Services (VNS), som lanserades för fyra år sedan, och som gjorde det möjligt för verksamheter att flytta till en virtuell infrastruktur.   

– Verizon investerade i den globala arkitekturen VNS, och sedan dess har vi virtualiserat olika tjänster i den arkitekturen, exempelvis brandväggar, Kubernetes och sessionsgränser, säger Fredrik Hallenborg. Vi lägger löpande till fler mikrotjänster som kan användas inom nya områden i takt med att de utvecklas. 

Att flytta till en modell med nätverk som tjänst medför flera kundfördelar, inklusive att de slipper stora kapitalinvesteringar. Därigenom kan det bli mer ekonomiskt att stödja nya affärsmodeller eller att göra det möjligt att lägga till eller ta bort platser på ett smidigt sätt. Kapaciteten kan snabbt skalas upp med funktioner som bandwidth-on-demand och IT-miljön kan hanteras och optimeras via molnet. 

Slipper inlåsningseffekt

Verizons tjänst är utformad för att vara oberoende av vilken typ av enhet som används. Tjänsten kan integreras med alla större molnleverantörer och ITSM-plattformar, vilket förenklar förändringsarbetet och gör att företag kan välja bland flera olika möjligheter. Med virtualisering ser företag även till att positionera sig väl för att kunna hänga med i teknikutvecklingen även fortsättningsvis och de slipper inlåsningseffekter.

– Alla utrustningsleverantörer jobbar hårt med att utveckla de bästa tjänsterna, oavsett om det handlar om routing, säkerhet eller IoT, säger David Bailey, Global Solutions Executive, Verizon Business. Olika delar av företaget har olika behov och därför fungerar det inte att arbeta med en enda leverantör längre. Den här plattformen är särskilt bra på att koppla samman olika tekniker. Jag har arbetat i branschen i många år och förändringsbehovet av hur nätverkstjänster levereras har aldrig varit större än nu.  

När det blivit allt vanligare att anställda arbetar från olika platser, och en mängd olika typer av enheter ska kunna komma åt nätverket via molnet, är det också avgörande med en heltäckande säkerhetslösning.  

– Säkerhet kommer alltmer att sammanflätas med nätverket, säger Antony Tompkins, Associate Director, Verizon Business, Global Integrated Solutions. Vi kan erbjuda mjukvarudefinierad edge med edge-säkerhet. Allt kopplas samman till en helhet så att kunder kan komma direkt från sin webbplats, direkt till internet och direkt till molnet med bibehållen säkerhet. 

Hjälper till med hela processen

– För verksamheter med äldre system kan bristande kännedom kring den egna applikationsmiljön och befintliga kontrakt göra det komplicerat att byta till en NaaS-modell. Det fungerar inte att sälja en ny produkt till en kund och tvinga kunden att själv byta ut den gamla. Du måste hjälpa dem med hela bytesprocessen, säger Anthony Tompkins.

Verizon har hjälpt flera stora företag att byta till Verizons managed services, inklusive Bayer och Walgreens, vilka äger läkemedels- och detaljhandelsföretaget Boots i Storbritannien.

Förra året hjälpte Verizon också den globala livsmedeltillverkaren Tate & Lyles att byta ut en äldre nätverksinfrastruktur. Då infördes ett SD-WAN som tjänst i 28 olika länder, inklusive fjärrstyrda kretsar på 100 platser, där några platser var så avlägset belägna som den brasilianska djungeln. Resultatet blev förbättrad prestanda och betydande besparingar tack vare att trafiken dirigerades optimalt utifrån nätverkets kvalitet och applikationernas förutsättningar. Ett centralt dashboard ger en överblick av hela nätverket. 

I en teknikmiljö som utvecklas snabbt är Network-as-a-Service det logiska valet för verksamheter som vill vara så snabbrörliga som möjligt. 

Så kan ditt företag utvecklas digitalt. 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?