1515

Råvaror: Oljepriset stiger

Råvarupriserna noterade ytterst små rörelser på torsdagens morgonhandel, oljan och samtliga basmetaller pekade högre. Vid klockan 8.50 var WTI-oljan upp med blygsamma 0,06 dollar till 82,68 dollar per fat medan Brent hade stigit 0,09 dollar till 97,22.

"I kärnan har vi långa positioner i olja. Vi känner att vi närmar oss den lägre änden av priserna. Vi tror att 80 dollar per fat (WTI) är en bra psykologisk stödnivå", sade Jonathan Barratt vid Barratt's Bulletin till Bloomberg News.

På torsdagen inleds Opec-mötet i Wien, där bedömare räknar med att produktionstaket lämnas oförändrat, trots betydande meningsskiljaktigheter bland medlemsländerna. Enligt Wall Street Journal, med uppgifter från Opec- delegater, enades rivalerna Saudiarabien och Iran på onsdagen om att behålla produktionstaket på 30,0 miljoner fat per dag. Iran, tillsammans med bland annat Venezuela, har tidigare argumenterat för att produktionen måste sänkas eftersom det finns ett överutbud på marknaden.

Bilden bekräftades av ministrar från Ecuador, Kuwait och Nigeria som alla på onsdagen sade att Opec kommer att lämna kvoterna oförändrade.

"Brent ligger på strax under 100 dollar per fat, vilket är vad Saudiarabien vill. Opec kommer inte låta Brent gå under 90 dollar", sade Fereidun Fesharaki vid Facts Global Energy till Bloomberg News.

På onsdagen meddelade det amerikanska energidepartemenet att lagren av råolja sjönk med 0,2 miljoner fat förra veckan, inte alltför långt ifrån analytikers förväntningar om en nedgång på 1,5 miljoner. Vidare sjönk bensinlagren med 1,7 miljoner medan destillatlagren minskade med 0,1 miljoner fat. Här väntades lagren av bensin stiga med 1,4 miljoner fat medan destillatlagren spåddes öka med 1,2 miljoner.

I kris-Europa sänkte på onsdagskvällen Moody's Spaniens kreditbetyg med tre steg, till Baa3 från tidigare A3, vilket är precis över gränsen för "investment grade". Utsikterna för betyget är negativa.

Moody"s sänkte på onsdagen även Cyperns betyg till Ba3 från Ba1, med hänvisning till utsikterna ökat för att regeringen tvingas stötta banksektorn.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange steg kopparns tremånaderstermin med 10 dollar till 7.400 dollar per ton, medan zinkterminen var upp 1 dollar till 1.883 dollar per ton.

"Kopparn har stöttats av marknadens förväntningar om att USA:s regering kan vidta åtgärder för att stötta tillväxt, såväl som att kinesiska köpare kan komma att dra nytta av de låga priserna för att öka köpen", sade Hwang Il Doo, senior trader vid Korea Exchange Bank till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp knappt 2 dollar till 1.619 dollar per uns, medan silvret var upp 0,11 dollar till 28,935.


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?